Diskvalifikace Izraele se zamítá. Eurovision je proti

politika

Eurovision Song Contest odmítá požadavky na diskvalifikaci Izraele, navzdory obětem války. Přes značný nárůst obětí izraelské války, který dosáhl více než 19 000 Palestinců, převážně žen a dětí, odmítla Eurovize vyloučit Izrael ze soutěže.

Diskvalifikace Izraele se zamítá. Eurovision je proti
Pěveckká soutěž Eurovision
26. prosince 2023 - 06:55
 
Příští rok se má soutěž konat v Malmö ve Švédsku a zúčastní se jí řada zemí, včetně Velké Británie, kterou bude reprezentovat Olly Alexander z Years and Years. Někteří britští politici vyzývají k "udržitelnému příměří" na Blízkém východě, zatímco islandští hudebníci požadují, aby se jejich země Eurovize neúčastnila, pokud nebude Izrael vyloučen. V reakci na to organizátoři Eurovize prohlásili, že "Eurovision Song Contest zůstává nepolitickou akcí, která spojuje publikum z celého světa prostřednictvím hudby".

Dříve tento měsíc Asociace skladatelů a textařů Islandu (FTT) vyjádřila nesouhlas s účastí Islandu na Eurovizi 2024, pokud Izrael nebude diskvalifikován. FTT, zastupující umělce v této evropské zemi, zdůraznila: "Všichni máme povinnost zaujmout postoj proti válce a zabíjení civilistů a nevinných dětí. Vždy máme možnost své jméno k takovým věcem nepřipojovat, ať už jsme jednotlivci nebo státní instituce." "Dlužíme to národům, které jednají s vojenskou silou, abychom se s nimi nepodíleli na akci, která je vždy charakterizována radostí a optimismem."

Dvojí metr a politika Eurovize

Od 7. října bylo v Gaze zabito více než 19 000 Palestinců v důsledku brutálních izraelských náletů a pozemních operací, spolu s úplnou blokádou. Humanitární organizace a OSN uvádějí, že do Gazy se nedostatečně dostávají zásoby potravin, vody, paliva a lékařských prostředků. Přibližně 85 % z 2,3 milionu lidí v oblasti bylo nuceno opustit své domovy, když je "Izrael" násilně vysídloval jižním směrem.



Je důležité si uvědomit, že Eurovize v minulosti vyloučila země z účasti kvůli globálním okolnostem. V roce 2022 bylo Rusko vyloučeno ze soutěže kvůli rozsáhlé kritice z různých zemí po válce na Ukrajině. Rusko se následující rok soutěže nezúčastnilo. Původně EBU uvedla, že nemá v úmyslu Rusko z akce vyloučit, ale později svůj postoj změnila. Skupina prohlásila, že provedla rozsáhlé konzultace se svými členy a rozhodla se na základě doporučení řídícího orgánu Eurovision Song Contest, informuje zpravodajský server almayadeen.net.

"Rozhodnutí odráží obavy, že vzhledem k bezprecedentní krizi na Ukrajině by začlenění ruského příspěvku do letošního ročníku soutěže zdiskreditovalo soutěž," uvedli.

Odmítnutí výzev k zákazu "Izraele" ze soutěže vyvolalo otázky ohledně konzistence, zvláště když bylo Rusko vyloučeno z Eurovize v roce 2022 po zahájení války na Ukrajině. Kritici tvrdí, že tyto rozdílná rozhodnutí zdůrazňují dvojí metry v zacházení s účastníky na základě geopolitických otázek a válek.

Stojí za zmínku, že počet civilních obětí války na Ukrajině je méně než polovina civilistů zabité v Gaze za 75 dní, přestože válka na Ukrajině trvá 1 rok a 9 měsíců.

Organizátoři Eurovision Song Contest čelí kritice svého přístupu k politickým zvážením v soutěži.

Tato situace zdůrazňuje stále se zvyšující propojení mezi politikou a mezinárodními kulturními akcemi, jako je Eurovize. Zatímco někteří obhajují, že umění a hudba by měly zůstat nad politickými spory, realita je často mnohem složitější, zvláště když se jedná o události s tak širokým mezinárodním dosahem.

Napětí mezi uměleckou svobodou a politickou odpovědností vytváří dilema pro organizátory a účastníky. Na jedné straně existuje touha zachovat Eurovizi jako platformu, která slouží k sjednocení lidí přes hudební a kulturní výměnu. Na druhé straně je zde rostoucí tlak, aby se akce postavila proti násilí a nespravedlnosti, což se odráží v požadavcích na diskvalifikaci zemí zapojených do konfliktů.

Psali jsme:

Diskuse o dvojích metrech a nekonzistenci v rozhodování ukazuje, že Eurovize není imunní vůči vnějším politickým tlakům. Zatímco organizátoři se snaží udržet soutěž jako prostor pro oslavu diverzity a jednoty, nelze ignorovat, že rozhodnutí, jako je vyloučení nebo zahrnutí určitých zemí, mají hluboký dopad na vnímání a hodnoty, které soutěž promuje.

Výzva pro Eurovizi a podobné mezinárodní kulturní akce spočívá v nalezení rovnováhy mezi udržením apolitické platformy a zaujetím stanoviska, které odráží společenské a morální zásady. Jako významný kulturní fenomén se Eurovize stává zrcadlem složitých otázek, kterým čelí současná společnost. Jak se tyto dilemata budou řešit v nadcházejících letech, může mít dalekosáhlý dopad na budoucí podobu a odkaz soutěže.

(jar, foto: repro almayadeen.net)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif