Do důchodu v nekonečnu? Okamura se pořádně rozjel

politika

Vláda strmě zvýší věk odchodu do důchodu. Dnešní čtyřicátníky čeká prudký růst odchodu věku do důchodu a mladší lidé vůbec nebudou vědět, kdy půjdou do důchodu - to jsou dnes v tomto okamžiku titulky hlavních médií, hřímal Okamura.

Do důchodu v nekonečnu? Okamura se pořádně rozjel
Tomio Okamura, předseda SPD
1. prosince 2023 - 07:22

„Ano, Fialova vládní pětikoalice už naplno přiznala, že bude prolamovat hranici věku odchodu do důchodu, a lidé budou odcházet do důchodu nad 65 let. Nad 65 let! Do kdy chcete, aby lidi pracovali? Aby se nedožili důchodu už nikdy? Přičemž tu horní hranici dokonce vůbec neurčujete. Návrh Fialovy vládní koalice je, že nebude vůbec určena horní hranice věku odchodu do důchodu! Vážení občané, dámy a pánové, slyšíte dobře! Fialova vládní koalice navrhla a navrhuje a prosazuje, že bude prolomena hranice 65 let věku odchodu do důchodu a nebude určena horní hranice! A až když vám bude 50, tak se budete dovídat, v kolik vlastně půjdete do důchodu! To je šílený plán, šílený plán.

Takže lidé narození po roce 1981 budou odcházet do penze až po 67. roce života, v případě ročníku 1983 dokonce ještě o půl roku později. A u nejmladší generace, ta se to teď nedozví vůbec a bude se to dovídat až kolem 50 let. Až jim bude kolem 50, tak se konečně dozví, kdy vlastně půjdou do důchodu. V 70? V pětasedmdesáti? V kolika letech? To je otřesné. Takovouhle šílenou vládu jsem ještě nezažil a to je mi 51. Samozřejmě, i já budu odcházet do důchodu později na základě vládního návrhu. Ale dobře, o to nejde. Nestěžuji si sám za sebe, to je v pořádku. Ale co to je za návrh? Co to má znamenat?

A hnutí SPD říká jasně, že je zásadně proti zvýšení odchodu věku do důchodu nad 65 let. A naším cílem je co nejrychleji ukončit vaši škodlivou Fialovu vládní pětikoalici ODS, Pirátů, STAN, TOP 09 a KDU-ČSL. Hnutí SPD chce být součástí příští vlády. A pakliže vy si tady prosadíte na sílu zvýšení věku odchodu do důchodu nad 65 let, my to vrátíme zpátky! Pakliže bude SPD ve vládě, vrátíme to zpátky. Pro nás je neprolomitelná hranice 65 let, navíc vy tady argumentujete nějakým věkem dožití. Je to opět, opět je to v podstatě špatný pohled, protože důležitý není věk dožití, ale věk dožití ve zdraví! To je oficiální statistika Ministerstva zdravotnictví a ta se pohybuje pod 65 let - už dnes, v tuto chvíli!

To znamená, ti lidé, pakliže zdvihnete věk odchodu důchodu nad 65 let, tak v podstatě lidé, kteří už mají značné zdravotní problémy, mnoho z nich, tak vy je nutíte do práce - a jak si bude v 70 letech člověk hledat práci? Spousta našich spoluobčanů pracuje v manuální profesích, ať jsou to dělníci, prodavačky, servírky, ale spousta, spousta dalších lidí stojí na nohou nebo pracují rukama. Jak si budou hledat práci v 70 letech? Ale i v osmašedesáti? Ale i třeba řidič autobusu - jak bude řídit v 70?

Psali jsme:

Takže tenhleten neskutečně asociální návrh, který navrhuje, dostal to za úkol předseda KDU-ČSL, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Ale ať jsem spravedlivý, není to jenom jeho návrh, je to návrh celé vládní pětikoalice - ODS, Piráti, STAN, KDU-ČSL a TOP 09. A my s tím zásadně nesouhlasíme! A my chceme být v příští vládě - a jestli SPD bude ve vládě - a chceme být součástí příští vlády, tak otevřeme jak tuhletu problematiku, nedovolíme, aby byl věk odchodu do důchodu nad 65 let. Otevřeme i Green Deal Evropské unie na evropské úrovni, o tom jsem tady dneska hovořil, protože energie budou už pořád jenom zdražovat, důsledkem jsou i drahé potraviny. Draze se staví, je drahá doprava, ovšem reálné příjmy českých občanů nestoupají. Jak víme, tak kvůli Fialově vládě má Česká republika nejvyšší propad reálných mezd dokonce  v celé Evropské unii! Jsou to oficiální statistická čísla.

Za dva roky vládnutí Fialovy vlády má Česká republika nejvyšší propad reálných mezd vůbec v celé Evropské unii. Za dva roky vašeho vládnutí máme obrovský pokles reálných mezd, rekordní pokles maloobchodních tržeb - logicky, protože lidé za a) nemají peníze a za druhé ty nutné životní potřeby typu potraviny jezdí nakupovat do Polska, případně do Německa, protože i tam mají mnohem levnější, ale i často kvalitnější potraviny. A Fialova vláda není schopná zajistit ani ty nejzákladnější životní potřeby, jako je bydlení, to znamená energie, jako je běžný život, to znamená například potraviny, zdravotní péči.



Blíží se kolaps zdravotnictví. Teď od prosince budou zdravotnická zařízení omezovat výkony, odkládají výkony. Odkládá se a omezuje se péče. To znamená, lidé, kteří měli plánované operace, plánované výkony, tak se na ně nedostane. Protože Fialova vláda ve své aroganci a neschopnosti vůbec nezvládá řídit tento stát. Nechce se bavit s nikým. A když zoufalí občané protestují, stávkují, tak na ně ještě premiér Petr Fiala z ODS arogantně plivne a vůbec se s nimi nebaví. To znamená, je tady kolaps zdravotnictví. Předražené potraviny, takže lidé musí nakupovat v zahraničí, což samozřejmě logicky snižuje zase příjem státního rozpočtu v České republice. Cílem každé rozumné vlády, alespoň trochu kompetentní vlády by mělo být, a je to základní ekonomická logika, že ty peníze, které čeští občané a české firmy generují v České republice, tak jakákoliv vláda by měla automaticky se snažit a zajistit, aby co nejvíce těchto peněz bylo opět utráceno ve spotřebě v rámci České republiky a ty peníze se vracely do té naší ekonomiky. Ale vy děláte pravý opak.

Vám vůbec nevadí, že máme dražší potraviny a dražší základní životní potřeby než v okolních státech. A jenom přihlížíte k tomu, je vám to úplně jedno, že čeští občané jezdí nakupovat do zahraničí. Já s nimi souhlasím, protože samozřejmě, co mají jiného dělat? Ale vy dál i těmito kroky ničíte ekonomiku České republiky dál a dál. A jedním vaším řešením, protože vy nechápete ani základní ekonomické premisy, a to nejsem ekonom, ale to by měl snad každý kompetentní politik chápat a vědět a tu znalost mít, zvlášť, když chcete být ve vládě, anebo jste ve vládě, tak vy v podstatě ani to neplníte, a vaším jediným řešením je zvýšit lidem prudce daně. A to i přesto, že už v letošním roce na základě oficiálních statistických údajů jak Českého statistického úřadu, tak Evropského statistického úřadu Eurostat je obrovský pokles maloobchodních tržeb, poslední číslo jsem viděl o 7,5 %. To znamená, i kdybyste nevěděli nějaké základní ekonomické poučky, tak snad tu Lafferovu křivku, aspoň tu byste mohli nějakým způsobem reflektovat. To znamená, když dojde už k takové situaci, že lidé nemají peníze a klesají útraty, tak nemůžete zvyšovat prostě daně. Musíte udělat jiná ekonomická opatření. A já jsem jich tady řadu představil. Protože budete jenom pokračovat v tom špatném vývoji.

Hovořil jsem o cenách energií. Hovořil jsem o cenách potravin. Hovořil jsem o tom, že už každý třetí občan České republiky je na nebo pod hranicí chudoby. A to nemluvím o tom, a ještě to také zmíním, že za vaší vlády, a už od loňského roku tady o tom hovořím, prudce stoupá počet nových exekucí. Protože lidi nemají peníze, takže si zoufale musí půjčovat, ale nemají na to, aby to spláceli. Ale co mají dělat, když mají rodiny, když potřebují žít, jíst, pít, být v teple, nějak se ošatit? Viděl jsem tu statistiku. Tuším, že to bylo v Českém rozhlase, kdy 40 % matek samoživitelek nemá peníze a musí se, a je to ostuda vyspělého státu, často živit i třeba sexuálními službami. Tam, kam vy jste dovedli Českou republiku, to je neuvěřená situace.

A samozřejmě problémy jsou i ve školství. Ministra Beka z hnutí STAN jsem tady naposledy v úterý, předevčírem, tady seděl, seděl tady tři metry ode mě, jsem ho vyzýval, jsem navrhoval bod, abychom dali mimořádný bod, abychom otevřeli řešení problémů a nejistoty ve školství, aby tady s opozicí, protože vy sami to řešit nechcete, neumíte, ostatně ministr Bek se v neděli večer veřejně dokonce omluvil na svém Twitteru stávkujícím občanům, tedy lidem, co se chystali stávkovat ve školství, a rodičům se omluvil, že není schopen řešit problémy školství. On se za to omluvil. Vždyť to je na okamžitou demisi! Jestli to nezvládá, tak ať jde pryč.

Psali jsme:

Proto já jsem v reakci na to v úterý navrhoval mimořádný bod, kde jsem chtěl řešit problematiku školství, protože i podle školských odborů, které se snažily s ministerstvem bavit, tak není možnost jednání vůbec, není možnost dohody, protože Fialova vláda je arogantní a ministr Bek je podle všeho... nejenom, že není schopen dohody, ale podle toho, co slyším i od odborů, tak je nekompetentní, protože je muzikolog, je to vysokoškolský pedagog a vůbec nemá přehled ani o základním a středním školství, tedy on nemá přehled o regionálním školství, takže neví, on neví. A výsledkem toho, že neví, je, že nemůže dojít k žádnému kompromisu a jednání, protože asi nechce ukázat, že neví. Ale to je katastrofa. To je katastrofa! To už jsme viděli. To už jsme viděli i u jiných ministrů Fialovy vlády. Protože nevědí, tak hrají mrtvého brouka a strkají hlavu do písku a myslí si, že to čas zahladí.

Takhle to mimochodem dělá premiér Fiala. Všimněte si. Dva roky upozorňuji na problém, a on pořád to bagatelizuje a tváří se, že se nic neděje. A samozřejmě výsledkem je, že čas běží, krize narůstá, problémy bobtnají. A je to samozřejmě velký problém.

Čili problémy ve školství, to je poměrně zásadní, protože pro hnutí SPD je zcela klíčové, je zcela zásadní školství, protože je to výchova dalších generací - dalších generací, které budou budovat Českou republiku, a samozřejmě i z hlediska mimochodem i takových věcí jako udržitelnost důchodového systému potřebujeme, potřebujeme takovou mladou generaci, která bude ochotna pracovat, která přispěje do systému, aby byla vůbec Česká republika jako stát udržitelná.

Psali jsme:

Samozřejmě dneska jsou velké problémy nejenom v těchto ekonomických oblastech, nejenom v oblastech školství, zdravotnictví a podobně, samozřejmě o nedostatku léků, který už trvá více než rok. Rok tady máme nedostatek základních léků. A Fialova vláda to nedokáže řešit a občané jezdí nakupovat léky nejenom do Polska, ale i třeba na Slovensko dokonce, kde ty které léky určité jsou, ale u nás nejsou. To je přece úplně neuvěřitelná situace!

Stoupá také kriminalita, to je potřeba také si říci na rovinu, stoupá také kriminalita. Prudce stoupá kriminalita cizinců v České republice. Já jsem si vyžádal oficiální statistiku z Ministerstva vnitra formou interpelace na ministra vnitra Rakušana, který na to kašle a neustále to bagatelizuje, místo aby to řešil. Prudce stoupá i kriminalita cizinců v České republice. To znamená, nejenom peníze, že nejsou, tedy ony jsou peníze, ale vy je dáváte do ciziny a cizincům. Peníze jsou, to je potřeba zdůraznit. Jsou peníze. Ale vy je dáváte na zájmy ciziny a cizincům. To je problém. A není to žádná xenofobie, ani rasismus. Je to fakt. Je to fakt! Je to prostě bohužel fakt," zveřejnil na svém veřejném facebookovém profilu záznam svého projevu ve Sněmovně předseda SPD Tomio Okamura.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: repro: fb profil)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif