Energetická krize: Nejúspěšnější nizozemský sport možná skončí

politika

Vysoké náklady na energie silně ohrožují existenci nejúspěšnějšího nizozemského sportu současnosti, představitelé svazu bijí na poplach.

Energetická krize: Nejúspěšnější nizozemský sport možná skončí
Ilustrační foto
10. září 2022 - 09:01

Stoupající ceny energií dopadají nejen na chod domácností, průmyslu, ale také na sportování všech vrstev. Jak uvedl v rozhovoru pro magazín Schaaatssen.NL předseda nizozemského bruslařského svazu KNSB Herman de Haan, minimálně 8 z 22 (!) národních rychlobruslařských oválů s umělým ledem čeká ještě letos na uzavření provozu. „Rychlobruslení patří k DNA nizozemské kultury. Pokud rychle nedojde ke kompenzacím za zvýšené náklady a opravdu budeme muset ukončit provoz tak velkého počtu hal, bude budoucnost našeho národního sportu velmi ohrožena,“ uvedl de Haan, který zastupuje 240 000 nizozemských rychlobruslařů (pro srovnání, český fotbalový svaz má něco přes 300 000 členů). Jako řešení navrhuje zřízení speciálního pomocného fondu.



Společně s nizozemským plaveckým svazem KNZB apelují na vedení země, aby pomohlo s pokrytím zásadně stoupajících nákladů. Podle rychlého průzkumu ve vlastních řadách zjistili, že do loňského roku se náklady na úhradu energií pohybovaly mezi 15 – 20 procenty veškerých provozních nákladů, při současných cenách stoupl tento podíl na 50 procent. Tuto situaci však ani plavecké bazény, ani rychlobruslařské haly nejsou schopny unést. Plavci navíc doplňují svoji statistiku, do konce roku má být v Nizozemí zavřeno 200 z 637 veřejných bazénů. Oba svazy odhadují, že neplánované náklady na úhradu energií se pro nadcházející pohybují kolem 378 milionů eur, tedy zhruba 9,5 miliardy korun.

Je velmi zvláštní, že v České republice sportovní svazy ponechávají veškerou iniciativu na předsedovi ČUS Miroslavu Janstovi a čekají, kdo za ně odvede nelehkou práci. Je přitom nasnadě, že zejména plavci, hokejisté a tenisté budou biti jako žito…

(psv,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif