Jde do tuhého. Za poškozením Nord Streamu mohou být Britové

politika

Moskva obvinila Velkou Británii z účasti na sabotáži plynovodů Nord Stream 1 a 2. A ve hře jsou i soukromé sms zprávy bývalé britské premiérky Lizz Trussové. 

Jde do tuhého. Za poškozením Nord Streamu mohou být Britové
Ilustrační foto
3. listopadu 2022 - 11:03

Rusko varovalo, že chce podniknout „další kroky“ proti Spojenému království, které obvinilo z toho, že mělo „koordinovat“ výbuchy vedoucí ke zničení plynovodů Nord Stream a uvedlo, že má mít pro toto tvrzení důkazy. 

Přestože poté žádné nepředložilo, začala mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová ukazovat na tvrzení někdejšího zakladatele služby Megaupload Kima Dotcoma, který šíří domněnky, že britská expremiérka Liz Trussová údajně po výbuchu plynovodu americkému ministru zahraničí Blinkenovi přes svůj iPhone poslala zprávu, že „je hotovo“.

Moskva Velkou Británii z útoku na Nord Stream obvinila již v sobotu, kdy ruské ministerstvo zahraničí zveřejnilo prohlášení o zastavení své účasti na dohodě o vývozu ukrajinského obilí. Ruské ministerstvo uveřejnilo, že tak činí po útoku na černomořskou flotilu v krymském přístavním městě Sevastopol a z akce obvinilo kromě Ukrajiny i Británii.

„V souvislosti s akcemi ukrajinských ozbrojených sil, vedených britskými specialisty, namířenými mimo jiné proti ruským plavidlům zajišťujícím fungování zmíněného humanitárního koridoru (které nelze kvalifikovat jinak než jako teroristický čin), nemůže ruská strana zaručit bezpečnost civilních suchozemských plavidel účastnících se ‚černomořské iniciativy‘ a pozastavuje její realizaci od dnešního dne na dobu neurčitou. Příslušné pokyny byly předány ruským zástupcům ve Společném koordinačním centru v Istanbulu, které kontroluje přepravu ukrajinských potravin,“ uvedlo ve svém prohlášení ruské ministerstvo zahraničí.


Rusko v té souvislosti uvedlo, že stejná britská jednotka dle něj vyhodila do povětří i plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2. Nyní mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že má jeho země disponovat důkazy o útoku. „Existují důkazy, že Británie je zapojena do sabotáže... teroristického činu proti životně důležité energetické infrastruktuře,“ řekl novinářům mluvčí Kremlu podle agentury Reuters s tím, že budou přemýšlet o „dalších krocích“.

Tvrzení Moskvy přišlo poté, co někdejší provozovatel webu Megaupload Kim Dotcom začal šířit teorii, že někdejší britská premiérka Liz Trussová bezprostředně po útoku na plynovodu poslala ministru zahraničí USA Antony Blinkenovi textovou zprávu, že „je hotovo“.

Kim tvrdí, že se o zprávě dozvěděl z online úložiště Trussové na iCloudu poté, co se začaly šířit zprávy, že se Rusko nabouralo do jejího telefonu v době, kdy byla ministryní zahraničí.

„Jak Rusové vědí, že Spojené království ve spolupráci s USA vyhodilo do povětří ropovody North Stream? Protože Trussová použila svůj iPhone k odeslání zprávy Blinkenovi s textem „je to hotovo“ minutu poté, co potrubí vybuchlo a než to věděl někdo jiný?“ napsal Dotcom na svém twitterovém účtu a odmítl, že má tento údajný únik komunikace britské expremiérky pocházet ze stejného telefonu, do kterého se jí měli nabourat hackeři v létě.

Také jsme psali:

Spojené státy domněnky o zprávě z iPhonu Trussové označily za „směšné“. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price v prohlášení pro Daily Mail uvedl, že Rusko má „dlouhou historii“ v šíření lživých zpráv a Moskva se jen snaží odtáhnout pozornost od války na Ukrajině.

Britský ministr zahraničí James Cleverly pak uvedl, že jdou ruská obvinění proti Spojenému království „stále více odtržená od reality“. „Jejich cílem je odvrátit pozornost ruského lidu od reality ruských neúspěchů na bojišti,“ míní, co za vším stojí.

(zel, prvnizpravy.cz, foto: repro youtube)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?