Jde nám o svobodu i po projevu, říká senátorka Kovářová

politika

Senátorka Daniela Kovářová zveřejnila na svém veřejném facebookovém profilu komentář ke svobodě slova. Její slova také zazněla na čtvrteční konferenci věnované svobodě slova, kterou pořádala Společnost pro obranu svobody projevu. 

Jde nám o svobodu i po projevu, říká senátorka Kovářová
Daniela Kovářová, senátorka
10. června 2023 - 10:30

„Jsou tací, kteří tvrdí, že svobodu slova máme. A dokládají to tím, že každý z nás může psát, mluvit, zveřejňovat své názory na facebooku. Protože cenzuru pojímají shora, jako státní, v podobě před r. 1989. Dnes je ale situace minimálně v jedné věci horší než tehdy. Nejenže se stát snaží svobodu projevu zákony a exekutními opatřeními omezit, ale naši svobodu limituje mnohem víc spíše sama atmosféra společenského tlaku a ostrakizace. Lidé se bojí mluvit, bojí se komentovat a lajkovat komentáře na Facebooku, s nimiž souhlasí. Velmi se také zneužívá nálepkování nenávistí. Dnes pro nálepku nenávistníka stačí, když nesouhlasíte s takzvaným “manželstvím pro všechny”.

Jak se postavit té nepříjemné atmosféře? Nedat se, mluvit, být příkladem pro ostatní, podělit jim prostor, posouvat hranice. Neustupovat. Nerezignovat. A také holt občas nést náklady, které jsou s tím spojené. Není to příjemné, ale nechci, aby se lidé báli své názory projevit.


Tento příspěvek jsem přednesla na dnešní konferenci věnované svobodě slova a pořádané Společnost pro obranu svobody projevu (více ZDE). A kdybych se zúčastnila odpoledních bloků, vystoupila bych k digitálním platformám:

Mnohé sociální sítě ve své reklamě a při prezentaci o sobě tvrdí, že jejich platforma je svobodné prostředí, které dávají k dispozici všem pro jejich vyjádření. Pak je ale otázkou, zda to není klamavá reklama a klamavá smlouva. Některé jejich podmínky a kodexy jsou veřejné, jiné neveřejné. Ony pak cenzurují a jejich zásahy jdou mnohem dál, než jak informovaly na začátku. Navíc stát a EU na ně tlačí, aby dodatečně, tedy zpětně změnily podmínky, kterými propagovaly své produkty na počátku.

A konečně někdy jejich cenzorské zásahy jsou mnohem dál. Dokonce dál, než jak může uživatel očekávat. Údajně mažou nenávistné projevy, ale o definici nenávisti rozhodují samy. Jasná nenávist proti Trumpovi nebo Zemanovi je v pořádku. Zato výraz slušného nesouhlasu nebo dotazy na vybrané okruhy otázek nejsou nenávistí, a přesto je mažou.

Také jsme psali:

Nenechme si to líbit. Jde nám o svobodu. I po projevu," napsal ve svém komentáři senátorka Kovářová. 

Na konferenci vystoupila řada dalších hostů, např. poslanec za SPD Jiří Kobza, senátor Zdeněk Hraba, poslanec za hnutí ANO Patrik Nacher, novinář Mf Dnes Miroslav Korecký, úspěšný herní vývojář Daniel Vávra, europoslanec za ODS Jan Zahradil, člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Vadim Petrov, Adam Růžička z Institutu H21 či poradce pro otevřenost veřejné správy a ochranu soukromí Oldřich Kužílek. 

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif