Juraj Draxler: Tajemství Putina

politika

Zahraniční komentátoři citovali  prezidentský projev o stavu země pouze „ohrožování jadernými zbraněmi“ (což bylo spíše pokřivení jeho varování před pokusy o útok na Rusko), píše na facebooku slovenský politolog Juraj Draxler.

Juraj Draxler: Tajemství Putina
Juraj Draxler, slovenský politilog
3. března 2024 - 02:20

Ve skutečnosti se ale drtivá většina jeho projevu týkala rozvoje země. Putin oznamoval nové investice, v konkrétních číslech, na podporu matek a rodin, do mateřských škol, ostatních škol, na sportování, na vědu, do zdravotnictví, dopravy, bytové výstavby. Prezident také speciálně zdůraznil prudce klesající spotřebu alkoholu, vyzval lidi, aby se o sebe starali, zdravotně, sportovně.

A to je, v kostce, i tajemství stability režimu. Protiruští propagandisté se tváří, jako by Kreml výsostně závisel na propagandě a zavírání oponentů.

Faktem ale je, že Rusové se nikdy v historii neměli ani jen vzdáleně tak dobře, jako dnes.

Když Putin přebíral post prezidenta, HDP na hlavu bylo jen 1300 dolarů (třeba trochu počítat s podhodnocením v důsledku šedé ekonomiky, ale i tak). Dnes je to 15 tisíc. To je propastný rozdíl, který ukazuje obrovský nárůst životní úrovně.

A Rusové si ji uchovali navzdory sankcím po roce 2014 - ty se hospodářství výrazně dotkly a zároveň vládu vyprovokovali k lepšímu využívání domácích zdrojů růstu. I proto po invazi na Ukrajinu navzdory různým hospodářským nepříjemnostem zůstala ekonomická úroveň země v zásadě zachována.

A nejde jen o prázdná čísla, rychle například roste počet nových, výrazně lépe vybavených bytů, rapidně se zlepšuje hromadná doprava, Moskva dnes návštěvníky, očekávající zbytky sovětské šedivosti, zvykne příjemně překvapit.


Ne že by Rusko bylo nyní rájem na zemi, v regionech se stále najde až zarážející špatná infrastruktura, předměstí Moskvy jsou zase dost uniformní a beztvárné, i ve vládních strukturách se jistě najde i dost tuposti, korupce a podobně.

Jenže vše bývalo výrazně horší, přičemž zvláště bolestné byly roky vlády "demokratů": všudypřítomná očividná chudoba, chaos, vysoká kriminalita.

A čeho je důležité si všímat i pro středoevropské politiky, když ten Putin něco slíbí, ono se to většinou i plní. Lidé reálně vidí, jak se jejich okolí mění a většinou k lepšímu každý rok.

Navíc, opět důležitý odkaz i jiným, posiluje se země a státnost. Režim velmi výrazně dbá o školství – io formální vzdělávání, io to, aby existovaly různé iniciativy formující ambice mladých. Investuje se do kultury – od filmu po galerie.

A zatímco příliš politická aktivita se drží pod určitou kontrolou, všeobecné posilování občanské sebevědomosti a iniciativnosti, i té, která překáží různým místním pohlavářům, se přímo z Kremlu podporuje.

Postupně se možná vybudují i hustší struktury politicky a intelektuálně aktivních lidí tak, aby se režim mohl v budoucnu překlopit do více vnitřně otevřeného vládnutí.

Každopádně v této chvíli je výrazné to, že Rusům se ani náhodou nechce odvracet od režimu, který jim již dlouho zajišťuje stavbu bytů, nové a nové stanice metra, čisté ulice, vysokou zaměstnanost, rozvoj nových technologií, nové školy, ústup tradičních problémů ( jako zmíněný alkoholismus), dostatek různorodého zboží v obchodech, příležitosti pro sociální mobilitu vzdělaných, sportovně zdatných, umělecky tvořivých.

Ne propaganda, reálné výsledky jsou základ té popularity a stability.

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif