Lenka Procházková: Česká vlajka na hradě Rožmberk

politika

Česká vlajka na hradě Rožmberkby nejspíš pana Petra Voka potěšila.Tento legendární poslední Rožmberk vstoupil do Jednoty bratrské v době, kdy byla v Čechách zakázána, v roce 1609 se stal čestným předsedou stavovské opozice a přiměl císaře Rudolfa II. K podpisu Majestátu.

Lenka Procházková: Česká vlajka na hradě Rožmberk
Lenka Procházková
13. července 2022 - 09:01

Petr Vok zemřel bezdětný v roce 1611. V průběhu dalšího stavovského povstání, tím začala Třicetiletá válka, věnoval císař Ferdinand II. hrad Rožmberk (ale i Libějovice a Nové Hrady) vrchnímu veliteli svých vojsk, jímž byl Charles Bonaventura Buquoy. Při osudové bitvě na Bílé hoře velel Buquoy vleže, neboť byl předtím u Rakovníka ostřelovačem raněn „do míst, kde jsem nejvíce hřešil“.



Nově získaného majetku si dlouho neužil, zemřel pár měsíců po darování při bitce u Nových Zámků. Jeho vdova a potomci však získali trvalé právo k pobytu i vlastnictví a nutno objektivně uznat, že rod se pak po staletí velkou měrou podílel na zvelebování nemovitostí, na charitativní činnosti a podpoře místní vzdělanosti.

Tuto světlou kapitolu ukončila až druhá světová válka, během níž se tehdejší Buquoy (Karl Georg) zapletl s okupační mocí, přihlásil rod k německé národnosti a v důsledku Benešových dekretů přišel rod o majetky i čs. občanství.

Dnes patří hrad Rožmberk českému státu, neboť restituční pokusy potomků Karla Georga soudy zamítly.

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif