Matička Rus, papež a Ukrajina. Bobošíková bez obalu

politika

Podle deníku The Economist na Ukrajině panuje ponurá nálada a protiofenziva upadá, někteří vojáci by rádi příměří. A papež František připomněl a zdůraznil mladým katolickým Rusům důležitost dědictví matky Rusy.

Matička Rus, papež a Ukrajina. Bobošíková bez obalu
Jana Bobošíková
30. srpna 2023 - 07:30

Papež František v pátek 25. srpna prostřednictvím videa pomluvil k mladým Rusům při příležitosti Dne ruské mládeže. Na dálku takto komunikoval podle vatikánské tiskové agentury Vatican News s 400 chlapci a dívkami účastnících se setkání katolické mládeže v Petrohradě. „Přeji vám, mladí Rusové, abyste byli řemeslníky míru uprostřed tolika konfliktů a uprostřed tolika polarizací, které přicházejí ze všech stran a sužují náš svět,“ popřál papež mládeži.

„Mějte odvahu nahradit obavy sny,“ dodal papež. „Nebuďte manažery strachů, ale podnikateli snů! Dopřejte si luxus snění!“

Jana Bobošíková v pořadu Aby bylo jasno všechny tyto papežovi výroky citovala a objasnila, jak o papežově projevu informovala ukrajinská média. Podle těch údajně ruský katolický tisk papežova slova zfalšoval. V Aby bylo jasno proto Bobošíková našla originál záznamu pozdravu papeže Františka, ve kterém mladým Rusům připomněl dědictví matky Rusi. 

„Nikdy nezapomeňte na dědictví. Jste dědici velkého Ruska – velkého Ruska svatých, králů, velkého Ruska Petra Velikého, Kateřiny II, velké osvícené země, velké kultury a velkého lidstva. Jste dědici velké matičky Rusi. Pokračujte v tom,“ apeloval papež na mládež, aby byli hrdí na svou historii.


„V době, kdy mnohé státy a politici, včetně těch českých, uplatňují nekompromisně proti řadovým Rusům princip kolektivní viny, vyznívají tato slova zvlášť silně,“ řekla Bobošíková a doplnila, že ke katolické církvi se v současnosti hlásí přes jednu miliardu tři sta sedmdesát osm milionů věřících po celém světě. Katolíkem je i český premiér Petr Fiala (ODS).

Nálada veřejnosti na Ukrajině podle nového vydání deníku The Economist je ponurá, poznamenala též Bobošíková. Kritika úřadu prezidenta Volodymyra Zelenského je na vzestupu a ochota pokračovat v protiofenzivě naopak ustupuje. 

„Myšlenka na protiofenzivu je příjemná, když o ní člověk vypráví z křesla, ale je mnohem těžší, když lidé pochopí, že znamená temnotu, smrt a zoufalství,“ uvedla pro The Economist představitelka ženské dobrovolnické organizace Natasia Zamula.

Dobrá nálada dle slov Bobošíkové nepanuje ani v ukrajinské politice, zvláště když se během léta rozšířila zvěst, že prezident Zelenský prosadí změnu zákona a prosadí předčasné parlamentní i prezidentské volby. Jakožto současný národní hrdina by tak měl teď větší šance uspět při svém znovuzvolení, než až při probíhajících mírových rozhovorech.

Psali jsme:

V to, že by Ukrajina někdy mohla znovu získat zpět celé své území podle The Economist nevěří ani někteří vojáci její armády. Mnozí z vojáků by preferovali příměří. 

V závěru pořadu Bobošíková důrazně prohlásila, že nezáleží na národnosti vojáka, vždy se jedná o zničený lidský život, který byl zničen „válkychtivými politiky“.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: youtube)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?