Musíme se vymanit ze závislosti na státu, říká Janeček

politika

Český matematik a zakladatel správní rady Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček vyzývá k zastavení společenského propadu našich hodnot. Musíme se vymanit ze závislosti na státu i z jeho okovů, říká.

Musíme se vymanit ze závislosti na státu, říká Janeček
Karel Janeček
23. prosince 2023 - 06:05

„Jsem šokovaný tragédií na Filosofické fakultě, alma mater statečného hrdiny Jana Palacha. Ze srdce soucítím s rodinami a přáteli pozůstalých a vyjadřuji jim hlubokou soustrast.

Šok a bolest jsou jednou stranou mince, druhou je alespoň částečné pochopení, proč se taková tragédie mohla stát. Odpověď není tak složitá. Problémem bohužel není pouze jeden šílený student. Proč? Podle Národního ústavu duševního zdraví trpí téměř polovina patnáctiletých žáků depresemi. Duševní zdraví mladých lidí je po katastrofálně nezvládnuté covidové krizi hluboce narušené.



Když jsem včera v adventním kalendáři Darujme si odvahu mluvil o probíhajícím kolapsu západní civilizace, skutečně jsem nečekal, že zažijeme téměř okamžitě takový šílený a drastický projev hluboké společenské krize. Kéž se stane tato tragédie konečně odrazovým můstkem k řešení závažných problémů - hluboké nedůvěry ve společnosti a k politikům, rozdělenosti lidí, nevíry v budoucnost, ostrakizace a dehonestace odlišných názorů, nedostatku pozitivní vize a odvahy. Je urgentní řešit přibývají zdravotní problémy našich dětí, zejména ty psychické.

Zastavme společenský propad našich hodnot. Potřebujeme získat zpět svou osobní sílu, posílit občanské sebevědomí, kritické myšlení, svobodu, samostatnost. Musíme se vymanit ze závislosti na státu i z jeho okovů, postavit se za sebe a za svoji svobodu, zvednout hlavy.

Psali jsme:

V krizových dobách je víc než kdy jindy nutná odvaha, solidarita a vzájemná občanská pomoc. Ve sbírce Znesnáze21 mého Nadačního fondu pomoci se za několik hodin po tragédii shromáždily na pomoc obětem střelby naduvěřitelné tři milióny korun," uzavřel svůj komentář na facebooku Janeček.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 73%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif