Na pokraji epidemie. Prymula o covidových restrikcích

politika

Česko je podle epidemiologa Romana Prymuly na pokraji epidemie a některé nemocnice již omehily návštěvy. Covidová čísla rostou a Prymula promluvil o možných restrikcích i o tom, jak se chovat o svátcích.

Na pokraji epidemie. Prymula o covidových restrikcích
Roman Prymula, epidemiolog
19. prosince 2023 - 07:30

Covidová čísla rychle rostou a některé nemocnice v Česku již omezily návštěvy. Řada epidemiologů proto znovu přichází s varováním. I podle bývalého ministra zdravotnictví a epidemiologa Romana Prymuly je Česko na pokraji epidemie. Jen za poslední týden přibylo téměř 16 tisíc nových případů. Epidemiolog Roman Prymula tvrdí, že je totiž mnoho lidí, kteří se netestují, a tak je skutečný počet případů ještě vyšší, než ten, který udávají statistiky.

„Jsou tu určité předpoklady, že by to mohly být násobky. I 20 tisíc nových případů. Ale to jsou všechno odhady. Nikdo úplně přesná data nemá," odpověděl na dotaz redakce serveru tn.cz ohledně možného dalšího vývoje Roman Prymula s tím, že situaci komplikují i další respirační viry.



„Co se týká respiračních onemocnění obecně, tak jsme na pokraji epidemie. V některých krajích jsme už dokonce za okrajem epidemie," vysvětlil epidemiolog a dodal, že situace je podle něj nejhorší na jižní Moravě.

Prymula také varoval před tím, že se virus rychle šíří, a během několika málo dnů tak může zasáhnout i další regiony. Podle něj však nejspíš ale žádná omezení nepřijdou, neboť ministerstvo obecně přistupuje v současné době ke covidu tak, že se jedná o běžné respirační onemocnění.


„V podstatě ale není nutné zavádět nějaká plošná opatření. S výjimkou očkování tady žádná plošná opatření nejspíš nebudou," vyhodnotil současnou situaci kolem covidu epidemiolog Roman Prymula.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 75%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 15%
transparent.gif transparent.gif