Navzdory krvavým očím naštěstí v žádné válce nejsme

politika

Ostrá hádka ohledně výcviku ukrajinských vojáků v Česku proběhla mezi občanskodemokratickou poslankyní Evou Decroix a Radimem Fialou z SPD v diskusním pořadu 360 stupňů na CNN Prima News.

Navzdory krvavým očím naštěstí v žádné válce nejsme
Radim Fiala, SPD
4. prosince 2022 - 09:01

Podle poslankyně ODS Evy Decroix „i my jsme ve válce“, kterou rozpoutal ruský prezident Vladimir Putin proti Ukrajině 24. února 2022. Pokud o tom někdo pochyboval, tak v tomto týdnu do Prahy a do Brna doputovaly podezřelé balíčky, které naznačily, že opravdu ve válce jsme. Proti ní se postavil poslanec SPD Radim Fiala, který tepal vládu za to, že bránící se Ukrajině pomáhá, což z jeho pohledu válku prodlužuje a v konečném důsledku škodí všem. I Česku.

Poslanci věnovali pozornost potenciálně nebezpečným balíčkům, které se objevily v Praze a v Brně. V balíčku byly objeveny zvířecí oči, nikoli bomba, jak tomu bylo v předchozích případech u dopisních bomb, které dorazily do Španělska. Jedna taková dopisová bomba přistála i na stole španělského premiéra.

„Já jenom doufám, že to policie vyšetří a toho člověka, kterého i já považuju za blázna, který to poslal, tak že ho samozřejmě bude soudit a že ten člověk neujde spravedlivému trestu. Ale pořád si říkám, že je to lepší, než kdyby tam byla ta teroristická bomba a než kdyby to byl ten teroristický akt. To bych považoval za katastrofu,“ řekl Fiala.


Podle Decroix tento případ odpovídá na otázku, zda je Česká republika také ve válce. 

„Pokud se i my tady v Česku hádáme, zda jsme ve válce, tak zřejmě ano, protože ty rozbroje které s sebou válka přináší, opravdu mohou zasahovat mnohem dále, než se někdy domníváme,“ upozornila poslankyně za ODS.

Fiala v diskusi prohlásil, že považuje za chybu, že Česká republika bude na svém území cvičit ukrajinské vojáky, aby se Ukrajina dál mohla bránit ruským útokům.

Decroix nabídla zcela opačný pohled. 

„Co pan Fiala říká, nedává smysl. Všichni se shodneme na tom, že chceme mír. Proč ty ukrajinské vojáky chceme cvičit? Protože právě chceme mír. Ten nastane, pokud Ukrajinci vyhrají. Když je v tom necháme, konflikt bude trvat další měsíce,“ upozornila Decroix. Radim Fiala ale trval na svém. 

Také jsme psali:

„Jsem hrdý na to, že jsme hlasovali proti válce a pro mír. Pokud na Ukrajinu budeme vozit zbraně a peníze, tak ten konflikt bude nekonečný. Jestli někdo bude poražen, tak ukrajinští občané a pak střední Evropa. Vidíme to už na cenách potravin a energií,“ oponoval Fiala.

Také Decroix trvala na svém a zdůraznila, že pokud Ukrajině přestaneme pomáhat, povede to jen k tomu, že Rusové povraždí o to více Ukrajinců.

Každopádně je dobré na závěr čtenářům připomenout fakt, že Česká republika v žádné válce není. Alespoň prozatím, navzdory všem výkřikům našich bojechtivých politiků. A doufejme, že tomu tak i zůstane. 

(dan, prvnizpravy.cz, foto: youtube)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif