Nejen dobří holubi se vracejí. Polčák je zpět ve STAN

politika

Europoslanec Stanislav Polčák je zpět v hnutí STAN a stále tvrdí, že s kauzou Dozimetr nemá nic společného a že jeho vztahy s obviněným lobbistou Michalem Redlem nikdy neovlivnily jeho politické kroky či rozhodnutí. 

Nejen dobří holubi se vracejí. Polčák je zpět ve STAN
Stanislav Polčák, STAN
21. března 2023 - 10:30

Europoslanec Stanislav Polčák je od začátku března znovu členem vládního hnutí STAN. To si pozastavil loni v létě kvůli kontaktu s jedním z obviněných v korupční kauze pražského dopravního podniku nazvané Dozimetr. Polčák však tvrdí, že s touto kauzou nemá nic společného.

„Na začátku roku jsem si podal žádost, abych mohl být znovu členem. Bylo mi vyhověno a dostal jsem rozhodnutí o tom, že jsem znovu členem,“ potvrdil Polčák serveru idnes.cz své členství v hnutí STAN.

Členství Polčák pozastavil loni v červnu, a to kvůli známosti s obviněným v kauze korupce v pražském dopravním podniku a lobbistou Michalem Redlem, což podle něj poškozovalo hnutí. Polčák ovšem zdůraznil, že známost s Michalem Redlem nikdy neovlivnila jeho politické kroky.

„V minulých měsících jsem se soustředil na podání výpovědi a jasné doložení, ze s celou kauzou kolem Prahy a dopravního podniku nemám nic společného. To se jasně ukázalo. Nejsem dle policie ani podezřelý, natož obviněný. Mé spojení s kauzou jsem považoval za mediální konstrukt,“ uvedl v pondělí na Twitteru Polčák.

Jeho žádost o obnovu členství na počátku března jednomyslně podpořil stranický smírčí výbor. Před tím jeho návrat do hnutí projednala i oblastní organizace Praha 1.


Kvůli kontaktům s Redlem rezignoval na funkci ministra školství loni v létě také Petr Gazdík (STAN). Polčák tehdy zdůraznil, že stejně jako on není aktérem kauzy kolem pražských městských zakázek.

„Odmítám, abychom byli s Petrem Gazdíkem dáváni na roveň s Petrem Hlubučkem. Přesto plně vnímám, že moje dřívější známost s Michalem Redlem, kterou jsem nikdy netajil, ubližuje hnutí ve světle současného vyšetřování,“ poznamenal loni v červnu Polčák.

Předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan v České televizi minulý rok uvedl, že s Polčákem bude budoucnost řešit pražská organizace STAN. Zmínil, že by u něj uvítal podobné vyvození politické odpovědnosti jako u Gazdíka a Polčákovo rozhodnutí o pozastavení žádosti tehdy označil za racionální.

Po schválení členství se spolu Rakušan a Polčák údajně zatím nesetkali.

Polčák rezignoval loni v březnu také na funkci místopředsedy STAN kvůli informacím o své odměně za prosazení zákona o odškodnění pro obce za výbuch muničních skladů ve Vrběticích.

Také jsme psali:

V kauze Dozimetr policie loni obvinila mimo jiné tehdejšího náměstka pražského primátora a starostu Lysolají Petra Hlubučka (dříve STAN), bývalého finančního ředitele pražského dopravního podniku Mateje Augustína nebo podnikatele Michala Redla. Skupina obviněných podle policie systematicky obsadila klíčové pozice v podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat úplatky.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: youtube)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?