Neúnavný Rajchl a dozvuky z nabitého Václaváku

politika

Advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl zhodnotil ve svém pravidelném vysílání nedělní demonstraci Česko proti bídě, která začala na Václavském náměstí a poté průvodem pokračovala před sídlo vlády a skončila dnes.

Neúnavný Rajchl a dozvuky z nabitého Václaváku
Jindřich Rajchl (PRO)
17. dubna 2023 - 21:50

Rajchl poděkoval všem účastníkům za masivní účast a akci nazval jako úžasnou oslavu České republiky. Vyzdvihl, že kromě kritiky vlády byla během akce cítit obrovská vlna pozitivní energie a že věří, že se tako akce zapíše do dějin České republiky. 

Zmínil také to, že v neděli vydala agentura Kantar v České televizi průzkum preferencí, do kterého zařadila nově i stranu PRO, a která by získala 3%. 

„Jak mi říkají experti, kteří se v této branži pohybují, když už vám Kantar dává tři procenta, tak to znamená, že ve skutečnosti máte procent šest. Oni to prostě jen dělí dvěma,“ řekl úsměvně Rajchl.

Také se znovu dotkl válečného konfliktu na Ukrajině a připomněl, že jako strana PRO jsou proti jakékoli válce, proti jakémukoli vyhasínání lidských životů. A zdůraznil to, jak se naše vláda soustředila jen na jeden konflikt, který se jim nyní hodí, protože skrze něj mohou zakrýt všechny své chyby a fakt, že jsou naprosto nekompetentní vládou, která za rok a čtvrt ještě pro občany České republiky neudělal vůbec nic. V této souvislosti připomněl i jiné válečné konflikty, které v současnosti ve světě probíhají, např. v Jemenu, kde se nyní ocitlo takřka 400 tisíc lidí pod hranicí hladu, kde umírá nesčetné množství dětí a nikoho to nezajímá. 


Zmínil také to, jak o akci informovala zahraniční média. Do jednoho psali o protivládní demonstraci, o demonstraci, ve které šlo lidem o to, aby vláda začala hájit jejich zájmy, nikoli zahraniční. 

V této souvislosti také řekl, jaké typy článků se objevily v některých českých médiích. Např. když napsali, že kdyby strana PRO získala ony tři procenta, tak by získala od státu na svou činnost až 40 milionů korun. 

„Jsem velmi rád, že média toto téma otevřela. Protože když za tři procenta dostanete 40 milionů, tak kolik desítek až stovek milionů získá strana jako ODS či koalice SPOLU, když získají procent sedmadvacet?“ zeptal se Rajchl. 


Česko proti bídě - 16.4. Václavské náměstí v Praze

„Víte, za co ty strany tyto peníze utrácejí?“ ptal se Rajchl s tím, že by se lidé měli zajímat také o to, kolik z těchto peněz kromě svého marketingu a kanceláří dávají zpět k užitku lidem.

Rajchl řekl, že v případě, že by strana PRO uspěla ve volbách, tak z velké části by tyto peníze nasměroval např. na financování sociálně právních poraden, kde by si lidé mohli zdarma žádat o radu, pakliže se ocitnou v nouzi. A také řekl, že jak již slíbil, tak by v případě zastávání jakékoli veřejné funkce odváděl celou částku na charitu, kterou by vybrali lidé. Také prohlásil, že by se zasadil o snížení platu politiků a ústavních činitelů, protože v dnešní době neodpovídají výši průměrné mzdy. A také že je naprosto špatně, když motivací „jít do politiky“ je vysoký „luxusní" plat a servis. 


Rajchl se také obul do ministra zemědělství Zdeňka Nekuly, který prohlásil, že Česká republika nepřistoupí k zákazu dovozu obilí z Ukrajiny, stejně jako to udělalo již Polsko, Maďarsko a nově i Slovensko. Nekula se totiž chce nejprve poradit v Bruselu a argumentuje, že takový zákaz je porušením jednotného unijního trhu.

„Nevšiml jsem si, že by Ukrajina byla součástí Evropské unie,“ poznamenal k tomu Rajchl. Zatímco Polsko, Maďarsko i Slovensko v EU jsou, a klidně takové rozhodnutí učiní ze dne na den a nevymlouvají se na neexistující unijní nařízení, jako právě naše vláda. A učiní to nejen proto, aby ochránili domácí zemědělce, ale také z důvodů spojených se zdravotními riziky. V obilí z Ukrajiny byly totiž nalezeny zdraví škodlivé a v EU zakázané pesticidy. To, jak připomíná Rajchl, ale naší vládu zase nezajímá. 

Také jsme psali:

Dále zkritizoval ministra financí Zbyňka Stanjuru, který dnes prohlásil, že navýší počet odpracovaných let, které jsou nezbytné k dosažení odchodu do důchodu. 

Rajchl řekl, že se vláda lidem opět vysmívá, neboť neuplynul ještě ani den od demonstrace proti vládě, a vláda poruší další svoje programové vládní prohlášení i předvolební sliby. Vláda se totiž zavázala lidem a také poté získala důvěru Sněmovny, že sníží… nikoli zvýší, ale sníží počet odpracovaných let, které jsou k odchodu do důchodu nezbytné. 

„V současné době je hranice odchodu do důchodu 35 let, a přesto že vláda slíbila lidem a zavázala se, že tuto hranici sníží, tak jí chce zvýšit o pět let… tedy na hranici čtyřiceti let,“ řekl Rajchl s tím, že je to jen další důkaz toho, že tato vláda se lidem jen vysmívá a nemá tu už dávno co dělat.

Také jsme psali:

Závěrem Rajchl ještě poděkoval všem, kteří se demonstrace zúčastnili, i těm, kteří nemohli dorazit, ale akci sledovali na streamech či na sociálních sítích.

Také vyzval lidi, kteří by chtěli ještě probíhající protest proti vládě podpořit, že se na ně bude těšit v úterý od devíti hodin a ve středu od sedmi hodin v Praze před Úřadem vlády, kde jsou stále v provozu petiční stánky.

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?