Nové ministerstvo sportu na obzoru? Pětikoalice při chuti

politika

Poslanci vládní pětikoalice usilují o vznik ministerstva sportu, které by mělo sjednotit sportovní legislativu. Za příklad dávají např. Nizozemsko, Polsko či Maďarsko, kde resort sportu je součástí vlády. 

Nové ministerstvo sportu na obzoru? Pětikoalice při chuti
Karel Hass (ODS)
12. září 2023 - 07:30

Vládní poslanci zamýšlejí rozšířit počet resortů o „ministerstvo sportu“, v jehož rámci by se měla sjednotit sportovní legislativa. „Máme tady tisíce koncepčních materiálů, je to rozlezlé do několika ministerstev, ale neexistuje komplexní dokument, který by pojal sport jako celek,“ říká poslanec a člen pracovní skupiny Sport David Šimek (KDU-ČSL).

Za příklad dávají poslanci Nizozemsko, Polsko nebo Maďarsko, kde resort sportu součástí vlády je. U nás je v současnosti situace kolem sportu komplikovaná a financování a organizace sportu spadá pod několik ministerstev a Národní sportovní agenturu.

„Neobjevujeme Ameriku. Takový zákon mají Holandsko, Polsko, Maďarsko. Na Maďarsko kvůli jeho představiteli můžeme nahlížet všelijak, sportovně ale udělali velký krok dopředu. Poláci také mají vynikající systém, mají hotový zákon a mají i ministerstvo sportu a turistiky,“ prohlásil podle informací webu seznamzpravy.cz poslanec za vládní ODS Karel Haas. První verzi návrhu zákona, v jehož rámci by nový resort vzniknul, by chtěli mít zákonodárci na stole do konce tohoto roku.


V rámci novely zákona by se podle Haase mělo řešit mnoho problémových věcí kolem sportu, například daňové zařazení profesionálních sportovců. 

„Někteří jsou v pracovním poměru, někteří jsou živnostníci, někteří jako svobodná povolání. A jejich danění pak kolikrát řeší soudy. Tahle země neumí ani více než 30 let po revoluci říct, jaké je právní a daňové postavení profi sportovců,“ uvedl dále Haas.

Haas tím zřejmě narážel na případ fotbalisty Davida Lafaty, který kvůli sporu o danění příjmů došel až k Nejvyššímu správnímu soudu. Ten mu tehdy dal za pravdu, že podle zákona může danit výhodnějším paušálem, než jaký vymáhal finanční úřad. Dále by novela zákona měla řešit i dostupnější zdravotní péči pro sportovce profesionály.

S novelou souhlasí i Národní sportovní agentura, která má dosud oblast sportu na starosti. NSA by se podle předsedy Ondřeje Šebka přetransformovala na nové ministerstvo sportu a úředníci agentury by zůstali na svých pozicích.

Psali jsme:

„Z pohledu současného nastavení je dobře, že vůbec existuje NSA, která má sport jako hlavní agendu, dřív tomu tak nebylo. Na druhou stranu, ve chvíli, kdy má vlastního ministra kultura a věda a výzkum, vnímám volání sportovního prostředí, aby byl význam sportu brán na stejné úrovni s kulturou. Transformace NSA v ministerstvo by dávala smysl,“ konstatoval Šebek s tím, že on sám se například účastní jednání vlády jen v případech, že mají ministři sportovní tematiku na programu, a nemůže ani předkládat vlastní návrhy.

(svoboda, prvnizpravy.cz, foto: repro: ČRo)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?