Od Říma po Konstantinopol, abychom pochopili svět (II.)

politika

Proč se zajímat o pojem impéria? Vždyť žijeme ve světě států - národů - těch, které například zasedají v OSN s jejich vlajkami, poštovními známkami a institucemi. Přinášíme vám druhý díl zamyšlení se nad historií, abychom lépe pochopili dnešní svět.

Od Říma po Konstantinopol, abychom pochopili svět (II.)
Ilustračí foto
13. února 2024 - 07:22

Jedinečné trajektorie každého impéria utvářely většinu dnešních velmocí. Například Čína, jejíž úpadek v 19. a 20. století byl způsoben vzestupem jiných mocností, možná prožívala jen krátké přerušení ve své dvoutisícileté historii impériálních dynastií. Během republikánského období (1911-1937) a komunistické éry nezpochybňovala vláda hranice stanovené dynastií Yuan ve 13. století a následně dynastií Qing mezi 17. a 20. stoletím. Současní čínští vůdci se rádi odvolávají na staré dynastie a jejich imperiální tradice (první díl si můžete přečíst ZDE).

Čína nedávno obrátila role, které definovaly její vztah se Západem. Kromě hedvábí a porcelánu nyní exportuje průmyslové výrobky a těší se obrovskému přebytku obchodní bilance. Stala se hlavním věřitelem Spojených států a Evropy. Snahy o nezávislost v Tibetu a separatistické tendence v turkické muslimské oblasti Sin-ťiang (Xinjiang) připomínají klasické výzvy, kterým čelilo čínské impérium v minulosti: stejně jako v minulosti musí současní vládci kontrolovat ekonomické barony a spravovat různorodé populace. Režim by měl být schopen využít své imperiální zkušenosti k řešení těchto výzev a obnovení svého postavení.
Vznik a rozpad Sovětského svazu (SSSR) lze analyzovat pomocí stejného konceptuálního rámce. 

Moskevská strategie podporovat národní republiky řízené domorodými komunistickými prostředníky poskytla model pro rozpad bloku a zároveň jazyk, který usnadnil vyjednávání nových suverenit. Největší stát postsovětské éry, Ruská federace, je výslovně multi-etnický. Ústava z roku 1993 každé z republik umožnila zvolit si vlastní úřední jazyk, zatímco ruštinu definovala jako „jazyk celé Ruské federace“.

Po krátkém přerušení Vladimir Putin a jeho stoupenci oživili dědictví carského Ruska. Zatímco obnovovali vazby s průmyslovými magnáty, zpřísňovali kontrolu nad náboženskými institucemi, potlačovali tisk, upravovali volební proces ve prospěch vzniku "suverénní demokracie" sloužící jedné straně, zajistili si loajalitu guvernérů federace a zároveň uklidňovali ruské nacionalisty, angažovali se v teritoriálních konfliktech na okrajích země, carské Rusko se znovu objevovalo v nové mutaci eurasijského prostoru.
Tato historická kontinuita a obnovení starých praktik ukazují, jak hluboko jsou imperiální odkazy a metody zakořeněny v moderních státních strukturách a politických strategiích. Ať už jde o Čínu, Rusko, nebo jakoukoli jinou bývalou imperiální mocnost, historie naznačuje, že imperiální minulost těchto zemí nadále ovlivňuje nejen jejich domácí politiku, ale i jejich mezinárodní chování. Zároveň tyto příklady zdůrazňují složitost správy rozmanitých a často rozdělených společností, a ukazují na výzvy, které přináší snaha o udržení jednoty v rámci národního státu, zatímco se zároveň respektují kulturní, etnické a regionální rozdíly.

V moderním globálním kontextu, kde se stírají hranice a narůstá vzájemná závislost, se tyto lekce z imperiální historie stávají ještě relevantnějšími. Poučení z minulosti o flexibilitě, integraci a spravedlnosti může poskytnout cenné návody pro současné vůdce a politiky, jak řešit současné globální výzvy. Umožňuje jim to lépe pochopit potřebu vyváženého přístupu k správě rozmanitosti a zároveň uznávat a chránit jednotu národního státu.

Z imperiální historie se můžeme naučit, že udržitelný rozvoj a stabilita vyžadují více než jen mocenskou dominanci nebo ekonomickou sílu. Zahrnují také budování vztahů založených na vzájemném respektu, porozumění a spolupráci mezi různými kulturami a společenskými skupinami. Tato lekce je zvláště důležitá v éře globalizace, kdy jsou státy a společnosti více propojené než kdy jindy.



Příklady Číny a Ruska, stejně jako dalších bývalých impérií, nám ukazují, že cesta k národní jednotě a mezinárodnímu vlivu nevede pouze přes expanzi a kontrolu, ale také přes schopnost adaptace a inovace. Tyto země čelí výzvám, jak řešit vnitřní rozdíly a zároveň si udržet svou pozici na mezinárodní scéně, a to vyžaduje jemné vyvážení mezi tradicí a modernizací.

Vědomí o tomto dědictví a pochopení jeho vlivu na současné geopolitické a sociálně-ekonomické dynamiky může pomoci vůdcům lépe navigovat v komplexních vztazích 21. století. Například, uznání a řešení etnických, kulturních a regionálních rozdílů může přispět k mírovějšímu a stabilnějšímu světu, zatímco ignorace nebo potlačování těchto rozdílů může vést k napětí a konfliktům.

Jedním z klíčových poučení z historie impérií je, že dlouhodobá prosperita a stabilita nejsou výsledkem silové politiky nebo ekonomické dominance, ale spíše schopnosti řídit složité vnitřní i mezinárodní vztahy s moudrostí a předvídavostí. V dnešním propojeném světě, kde se stírají tradiční hranice a kde se objevují nové globální výzvy, je tento přístup nezbytnější než kdy předtím.

Takto historie impérií – s jejími úspěchy, chybami a přetrvávajícím odkazem – nabízí neocenitelné lekce pro současnost a budoucnost. Poskytuje příležitost k reflexi nad tím, jak historické vzorce moci a vztahů mohou informovat a inspirovat strategie pro řešení dnešních a zítřejších problémů, od správy rozmanitosti až po udržení míru a podporu globální spolupráce.

Evropská unie je dnes považována za nejinovativnější z velkých mocností. Boje pro a proti Evropě sahají napříč věky, od doby Karla Velikého až po Adolfa Hitlera, včetně éry Karla V. a Napoleona I. Teprve po katastrofě druhé světové války a ztrátě kolonií evropské impéria definitivně ukončily vzájemnou soutěž, kterou neustále vedly. Francie a Spojené království se až do 60. let snažily přeformulovat své impéria, aby je učinily legitimnějšími a produktivnějšími. Vyloučené z imperiální hry, Německo a Japonsko prosperovaly jako státy-národy, což se jim dříve nedařilo.

Od 50. do 90. let minulého století evropské státy, osvobozené od břemene svých impérií, věnovaly většinu svých zdrojů budování aliancí mezi sebou. Tím položily základy konfederace, která fungovala efektivně, dokud se její ambice omezovaly na správu a regulaci. Každý, kdo se zamyslí nad opuštěným hraničním přechodem podél demarkační linie, za jejíž obranu zemřely miliony lidí, by mohl považovat vznik Schengenského prostoru za pokrok. Jeden z hlavních atributů suverenity, kontrola hranic, byla posunuta na okraje kontinentu. Od ambicí budovat impéria, přes vznik států-národů bez kolonií, až po projekt vytvoření konfederace národů, evropský vývoj zdůrazňuje složitost uspořádání suverenity a ukazuje, že národní koncept státu se nedávno osvobodil od imperiálního modelu.

Po 11. září 2001 experti korunovali "Americké impérium", buď aby odsoudili aroganci jeho zahraniční politiky, nebo naopak oslavili jeho úsilí ve prospěch míru a demokracie. Avšak jediná opravdu důležitá otázka se týká repertoáru moci sídlící ve Washingtonu, který se opírá o selektivní využívání imperiálních strategií. Během 20. století Spojené státy používaly sílu, porušovaly suverenitu několika států a okupovaly území, i když tam vzácně zakládaly kolonie.

Americký patriotismus se zrodil z imperiální trajektorie: již v roce 1776 Thomas Jefferson prohlásil, že provincie vzpouzející se proti britské koruně dají vzniknout "Impériu svobody". Vzniklý systém byl založen na principu podobném římské politice rozdílu: zaručoval rovnost a právo vlastnictví pro občany, zároveň však vyloučil Indiány a otroky. Rozšířený na celý kontinent umožnil Američanům evropského původu koncentrovat většinu zdrojů do svých rukou. Po krátkém váhání ohledně otázky otroctví se vůdcům podařilo získat dostatečně silnou pozici, aby mohli rozhodovat o čase a podmínkách svých zásahů ve zbytku světa.

Forma impéria existovala ve vztahu k – a často v konfliktu s – jinými formami vlády. Impéria měla schopnost usnadňovat (ale také brzdit) oběh zboží, kapitálu, lidí a myšlenek. Většina z nich vznikla v důsledku násilných procesů, přičemž dobytí často předcházelo vykořisťování, ba dokonce nucenému přizpůsobení kultury a ponižování. Formovala silné politické systémy, ale zároveň způsobovala značné lidské utrpení. Nicméně, idea národa, která se sama vyvinula v imperiálním kontextu, neprokázala svou účinnost, jak ukazují nevyřešené konflikty na Blízkém východě a v několika afrických regionech.

Psali jsme:

V tomto kontextu Evropská unie představuje unikátní příklad pokusu o překonání historických imperiálních a národních ambicí prostřednictvím vytvoření nadnárodní a integrované politické a ekonomické struktury. EU se snaží poskytnout model, jak mohou různé národy a kultury spolupracovat na základě sdílených hodnot a vzájemně výhodného partnerství, aniž by přitom docházelo k násilnému podmaňování nebo vykořisťování.
Americké impérium, ačkoliv se nikdy oficiálně jako takové neidentifikovalo, ilustruje jiný případ, kde mocnost expanduje a ovlivňuje globální dění, zčásti prostřednictvím své ekonomické, vojenské a kulturní síly, ale také pomocí podpory demokracie a mezinárodního práva. Americká zahraniční politika a její globální působení vyvolávají rozporuplné reakce, od kritiky za její intervencionismus až po uznání za přispění k udržení mezinárodního míru a bezpečnosti.

Oba příklady, Evropská unie i Spojené státy, poukazují na složitost a rozmanitost moderního světového řádu, ve kterém se mísí prvky imperiálního dědictví s novými formami mezinárodního spolupráce a integrace. Zároveň zdůrazňují, že historické lekce z éry impérií jsou stále relevantní pro pochopení současných globálních vztahů a pro hledání cest k míru, stabilitě a prosperitě v mezinárodním kontextu.
V této době, kdy se celý svět potýká s mnoha výzvami, od klimatických změn po konflikty a nerovnost, nabízí studium impériální historie i současných mezinárodních uspořádání cenné perspektivy pro hledání udržitelných řešení, která respektují rozmanitost a podporují spolupráci mezi národy a kulturami.

Dnes se ocitáme na náročných cestách vedoucích k "post-imperiální" éře, uprostřed fikce, která prohlašuje rovnocennost suverenit, ale která zcela nezakrývá nerovnosti mezi státy. Uvažování o impériu neznamená touhu oživit minulé světy. Spíše se jedná o zvážení mnohosti forem výkonu moci nad daným prostorem. Pokud nám podaří chápat historii ne jako neodvratný přechod od impéria k státu-národu, možná budeme schopni přistupovat k budoucnosti z širší perspektivy. A možná najdeme jiné formy suverenity, které lépe odpovídají světu charakterizovanému nerovností a rozmanitostí.

V tomto kontextu by se naše současné mezinárodní uspořádání mohlo jevit jako "meziprostor", kde se tradiční koncepty suverenity a národního státu potýkají s novými výzvami globalizace, digitálních technologií a transnacionálních hrozeb, jako je klimatická změna, mezinárodní terorismus a pandemie. To vyžaduje redefinici toho, jak chápeme moc, vládu a spolupráci mezi národy.

Jedním z možných směrů je posílení supranacionálních institucí, které by mohly lépe řešit problémy přesahující hranice států. Příkladem může být Evropská unie, která představuje pokus o nadnárodní integraci s vlastními institucemi schopnými rozhodovat v určitých oblastech nad rámec národních států. Tento model však také vyvolává otázky o demokratické odpovědnosti a legitimitě rozhodování na nadnárodní úrovni.

Dalším přístupem může být rozvoj decentralizovaných a síťových forem správy, které využívají digitální technologie k posílení participace a spolupráce mezi občany a státy. To by mohlo zahrnovat větší využití digitální demokracie a občanské angažovanosti v rozhodovacích procesech, ať už na místní, národní nebo mezinárodní úrovni.

V globálním kontextu by se mohla posilovat role mezinárodních organizací, jako jsou Spojené národy, Světová zdravotnická organizace nebo Mezinárodní měnový fond, které by mohly hrát klíčovou roli v řešení transnacionálních výzev. To by však vyžadovalo reformu těchto institucí, aby lépe odrážely současné globální rovnováhy moci a zajistily spravedlivější a efektivnější řízení globálních otázek.


Tato přemýšlení naznačují, že přechod k "post-imperiálnímu" světu není o odmítnutí minulosti, ale o hledání nových způsobů, jak se vypořádat s realitami současného a budoucího světa. Nabízí příležitost pro inovativní myšlení o tom, jak mohou různé formy politické organizace a suverenity lépe reagovat na potřeby a výzvy globalizovaného světa, kde se prolínají kulturní, ekonomické a environmentální dimenze.
V tomto směru je důležité hledat rovnováhu mezi udržením kulturní a národní identity a potřebou spolupracovat na řešení problémů, které překračují hranice a ovlivňují lidstvo jako celek. To vyžaduje flexibilní přístupy k suverenitě, které umožňují různým úrovním správy - místní, regionální, národní a nadnárodní - efektivně spolupracovat a zároveň respektovat zásady subsidiarity a demokratické odpovědnosti.

Zároveň by mělo být zváženo, jak technologie a inovace mohou podpořit nové formy správy a zapojení občanů do politického procesu. Digitální platformy a nástroje mohou poskytnout prostředky pro větší transparentnost, účast a kolaborativní řešení problémů, což může pomoci překlenout rozdíly a budovat vzájemnou důvěru mezi různými skupinami a společenstvími.

Větší důraz by měl být také kladen na vzdělávání a osvětu, aby lidé lépe rozuměli složitosti současného světa a byli schopni kriticky hodnotit informace a argumenty. To by mohlo zahrnovat podporu mezikulturního dialogu a porozumění, což je zásadní pro překonání předsudků a nedorozumění, která často vedou k napětí a konfliktům.

Nakonec, "post-imperiální" svět by měl klást důraz na principy spravedlnosti, rovnosti a udržitelného rozvoje, což jsou klíčové pilíře pro stabilní a mírovou společnost. To zahrnuje nejen spravedlivé rozdělení zdrojů a příležitostí, ale také společnou odpovědnost za ochranu životního prostředí a podporu hospodářského a sociálního rozvoje pro všechny.

Přechod k "post-imperiálnímu" světu tedy představuje výzvu, ale zároveň nabízí šanci na vytvoření spravedlivějšího a udržitelnějšího globálního řádu, který respektuje rozmanitost a podporuje spolupráci a vzájemnou podporu mezi národy a kulturami.

(hýbl, prvnizpravy.cz, screen: rome sk)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif