Odešel kníže české polistopadové politiky

politika

Ve věku 85 let zemřel bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Podle politologů zanechal velký odkaz nejen v české politice, ale také na mezinárodní scéně. Knížete hodnotila i řada osobností.

Odešel kníže české polistopadové politiky
Karel Schwarzenberg
13. listopadu 2023 - 07:03

Karel Schwarzenberg, který v sobotu zemřel, byl ministrem zahraničí, předsedou TOP 09 a senátorem. V roce 2013 se stal soupeřem Miloši Zemanovi v první přímé volbě prezidenta. Do voleb v roce 2021, před kterými oznámil odchod z politiky, byl nejstarším členem české Poslanecké sněmovny.

Ve věku 85 let zemřel bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Podle politologů zanechal velký odkaz nejen v české politice, ale také na mezinárodní scéně. Například známý politolog Jan Kubáček podotkl, že Schwarzenberg je fenomén, který zpopularizoval a zklidnil vztah k české šlechtě.

Politolog Lukáš Valeš pro MF Dnes uvedl, že Karel Schwarzenberg po sobě zanechal určitý odkaz noblesy, rytířství a taky krásné češtiny, byť poněkud archaické, kterou si udržel po celou dobu svého exilu.

„V tom byl zajímavý a výjimečný. Byl také vzdělaný a dokonce i takový protivník jako Miloš Zeman mu vysekl poklonu, protože to byla prostě osobnost, kterých bohužel v české politice obecně není mnoho,“ řekl MF Dnes dále Valeš. Další věcí bylo podle něj propojení evropské a české politiky.



Valeš dále poukázal na to, že Schwarzenberg byl dvakrát ministr zahraniční. „Sám jsem pracoval na projektu, který se týkal česko-rakouských vztahů v roce 1968, který inicioval právě Schwarzenberg. Tehdy bylo vidět, že měl velkou touhu, která se pořád ještě nenaplnila,“ řekl Valeš.

„Vážil jsem si Karla Schwarzenberga jako svého soupeře v prezidentské volbě a rád jsem s ním diskutoval i poté, co jsme se oba stali důchodci na invalidním vozíku. Naposledy jsme se nedávno setkali na jeho zámku v Dřevíči, a bylo to velice příjemné a milé setkání," okomentoval krátce na svém oficiálním facebooku bývalý prezident České republiky Miloš Zeman.

Psali jsme:

„Zemřel Karel Schwarzenberg…Byl jedním z nejdůležitějších, nejinspirativnějších a nejlaskavějších lidí v mém životě. Česká republika by mu měla být navždy vděčná za vše, co pro ni nezištně vykonal. Ať odpočívá v pokoji a ať mu svítí Světlo věčné…," napsal na svém facebooku Schwarzenbergův bývalý stranický kolega Miroslav Kalousek.

Bouře na sociálních sítích

Na sociálních sítích se však objevily i komentáře, které nebyly k zesnulému knížeti příliš uctivé. Velmi živo bylo např. na sociální síti lídra ANO Andreje Babiše, který k úmrtí Schwarzenberga kondoloval.

„Smutná zpráva o úmrtí Karla Schwarzenberga. Je mi to líto, upřímnou soustrast všem pozůstalým,“ napsal Andrej Babiš na sociální síti X.

Příznivci vládní koalice opozičnímu předákovi hrubě nadávali, ať zrovna on mlčí a soustrast nevyjadřuje.

Sociolog Petr Hampl např. na svém facebooku napsal o knížeti názor, který se řadě diskutujícím nelíbil. Jiní mu zase dávali za pravdu.

„Zemřel Karel Schwarzenberg – muž, který nás vyléčil z iluzí o šlechtě. Nepoctivý, hloupý, nevzdělaný, bez vkusu a bez jakékoliv noblesy. Zbohatlík v nejhorším významu toho slova. Člověk připravený kdykoliv zradit svou zemi, protože jeho jedinou skutečnou vlastí byla jeho peněženka. Kdybyste zajeli do Chánova, náhodně tam vybrali nějakého narkomana a dali mu Schwarzenbergův majetek, choval by se přesně stejně jako kníže Karel. A vidíte, stačilo to. Stačí hromada peněz a najde se dost patolízalů, kteří vás vidí jako vznešeného a ušlechtilého," napsal Hampl.

Psali jsme:

Senátor Zdeněk Hraba poté, co začaly pršet reakce na smrt exministra zahraničí Karla Schwarzenberga, vyzval diskutéry, aby se chovali "jako lidi".

„Chovejme se, probůh, jako lidi. To je prosba, která mi od rána při čtení různých diskusí tady na internetu skáče na mysl. Pamatuji si ty hnusné a nelidské komentáře z doby, kdy byl tehdejší prezident Zeman hospitalizován. Obdobné hnusy se od některých (samozřejmě z ‚druhé strany‘) objevují teď, když zemřel Karel Schwarzenberg. Nesrovnávám tyto dvě osobnosti, protože oba jsou naprosto rozdílní. Přesto: oba to jsou a byli lidé. Jako my všichni. A až poté politici. Já vím, politika je vyhrocená, ale přesto se můžeme – doufám – chovat jako lidi. To, že s někým politicky nesouhlasím, že i třeba nesouhlasím s jeho způsoby v politice, neznamená, že mu budu přát smrt nebo se ze smrti radovat. Vždyť to je nechutné a nelidské. Není takových lidí moc, věřím, přesto je mi vždy líto, co tato hrstka je schopna ze sebe vyplodit...“ poznamenal na svém profilu na síti X (dříve Twitter) Hraba.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: youtube)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 74%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif