Omezit volební právo seniorů kvůli věku? Hašek se rozpálil

politika

Již delší dobu se objevují názory a úvahy o snížení volební hranice z osmnácti let na šestnáct. Novinkou však je úvaha o stanovení horního věkového limitu. Nedávný článek doslova vytočil ze židle advokáta a bývalého hejtmana Michala Haška. 

Omezit volební právo seniorů kvůli věku? Hašek se rozpálil
Michal Hašek
18. května 2023 - 10:30

Ve veřejném prostoru se stále častěji objevují úvahy o snížení dolního věkového limitu na 16 let. Například podle Martina Skácela by to prý mohlo přinést svěží perspektivy a zvýšit politickou angažovanost mladých lidí. 

„Při prezidentských volbách jsme byli svědky toho, že se mladí nenechají tak lehce ovlivnit populismem, jak je tomu u seniorů. Zvýšená politická angažovanost mladých by mohla vést také k větší diverzitě názorů a zdravějšímu politickému prostředí," napsal ve svém článku na Seznam médium Skácel. Jeho úvaha však nekončí jen u mladých lidí, ale dotýká se i zavedení horního věkového limitu. 

„Na druhé straně by mohlo stanovení horního věkového limitu volebního práva přinést některé pozitivní efekty. Mohlo by se zabránit situacím, kdy politické strany zneužívají seniory pro své politické záměry, například prostřednictvím populistických kroků, jako je neúměrné navýšení důchodů nebo jednorázové přídavky. Aby bylo dosaženo rovnováhy mezi těmito dvěma aspekty, možná by bylo vhodné zavést určitá kritéria pro volební způsobilost seniorů. Například by mohla být zavedena pravidelná zdravotní prohlídka nebo testy kognitivních schopností, které by pomohly posoudit, zda jsou senioři schopni učinit informovaná rozhodnutí při volbách," napsal dále Skácel. 


Tento příspěvek doslova vytočil advokáta a bývalého jihomoravského hejtmana Michala Haška.

„Demokracie je diskuse. Ovšem nebezpečným nápadům je třeba říct jasné NE! A to hned, jakmile zazní. Návrh omezit volební právo seniorům kvůli věku či je podmínit zdravotními prohlídkami a na druhou stranu snížit dolní hranici pod 18 let považuji za velmi nebezpečné pokračování plíživé filosofie “tahle země není pro starý” Totální neúcta k seniorům a snaha je vyšachovat z demokratických voleb," napsal na svém facebookovém profilu Hašek.

Také jsme psali:

Snížení věkové hranice u prvovoličů ze současných 18 na 16 let by pravděpodobně podpořil prezident Petr Pavel. Mladí lidé podle jeho zkušeností mají dostatečný přehled o situaci v zemi a rozhodně by neznamenali u volebních uren bezpečnostní riziko. Prezident to řekl během besedy na Gymnáziu Petra Bezruče ve Frýdku-Místku, které navštívil v březnu během svého dvoudenního pobytu v Moravskoslezském kraji. Zda-li jsou pro prezidenta naopak senioři bezpečnostním rizikem zatím není z jeho dosavadních vyjádření jasné. 

(böhm, prvnizrpavy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 76%
transparent.gif transparent.gif
Ne 13%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif