Osobně se od chování premiéra Fialy distancuji, říká Hamplová

politika

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová se vyjádřila k aktuální situaci mezi Českou a Slovenskou republikou a zhodnotila kroky Fialovy vlády, která přerušila tradiční mezivládní setkání. Od jednání premiéra se distancovala. 

Osobně se od chování premiéra Fialy distancuji, říká Hamplová
Jana Zwyrtek Hamplová, senátorka
9. března 2024 - 11:04

„Jednání premiéra Petra Fialy vůči Slovensku a jeho premiéru Robertu Ficovi považuji za politicky nevyzrálé a nerespektující jak vůli slovenských občanů ve volbách, tak vůli českého národa, pokud jde o česko-slovenské vztahy. Jeho výroky totiž nevyjadřují názor většiny občanů České republiky, a pokud co vůbec vyjadřují, pak jen obavy Petra Fialy o sebe sama, strach z přímé diskuze s Robertem Ficem a to, jak on sám se jako český premiér vzdálil svému lidu.

Souhlasím současně se slovy prezidenta Václava Klause, který mimo jiné řekl, že “Slovenskou politiku musíme respektovat a oprostit se od jakéhokoli moralizování a poučování z Prahy.”



Rovněž tak nepovažuji za politicky dospělé ani zodpovědné poskytovat ze strany českých vládních a parlamentních představitelů podporu opozici současné slovenské vlády, když tato vláda vznikla na základě demokratických voleb. Ztrácíme tím velmi v mezinárodním měřítku i v očích slovenských občanů, a mohlo by to být považováno až za nepřípustné vměšování do vnitřních záležitostí jiné země.

Psali jsme:

V každém případě nás současné kroky premiéra vůči Slovensku velmi poškozují. Osobně se od jeho chování distancuji," uvedla na svém facebooku senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.  

(jk, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif