Petr Žantovský: Chucpe po slovensku

politika

<< ZA ŘEKOU MORAVOU >> Jen pár desítek hodin od atentátu na slovenského premiéra vystrkují pomyslné rohy  staré známé perzony provařené slovenskou politickou scénou a vyznačující se obvykle vlastními neúspěchy.

Petr Žantovský: Chucpe po slovensku
Petr Žantovský
19. května 2024 - 06:20

Hvězdou tamních médií v tomto smyslu je dnes Iveta Radičová, která se objevila za ty tři dny asi v sedmi pořadech či mediálních výstupech, kde mj. prohlásila: „To, co převážilo v naší společnosti, je duch zla. Trvá to už od dob Vladimíra Mečiara. Není to vůbec nový jev a kvůli selhání demokratických stran se jej nepodařilo zastavit. Jeho reprezentantem se stala strana Směr – SD“, píše Petr Žantovský v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

To je tedy hodně velká nehoráznost. Poté, co přívrženec „demokratické“ prezidentky Čaputové (což o sobě podle svědků opakovaně prohlašoval) pětkrát vystřelil na předsedu Smeru a vlády Roberta Fica, zkonstatovat, že za toto zlo je zodpovědný Směr… Nebo snad sám Fico? Pokud to ještě někdo nevyslovil, určitě to udělá.


Zvláště dobře to zní od paní, která sama několikrát ve slovenské politice propadla na samé dno. Politický životopis Ivety Radičové je věru barvitý.  V letech 2006 až 2009 byla poslankyní Národní rady Slovenska za SDKÚ-DS. 23. dubna 2009 se vzdala poslaneckého mandátu poté, co vyšlo najevo, že v parlamentu neoprávněně hlasovala za jinou poslankyni SDKÚ Tatianu Rosovou. V prezidentských volbách 2009 postoupila do 2. kola, v němž byla poražena Ivanem Gašparovičem. Od července 2010 do dubna 2012 zastávala funkci předsedkyně vlády Slovenské republiky. Vláda slepená systémem „všichni proti Ficovi“ (ten vyhrál tehdejší volby s výsledkem víc než dvakrát vyšším, než Radičové SDKH), se nutně rozpadla na vnitřní nesourodosti, a také na manažerském neumětelství. Národní rada SR vládě vyslovila nedůvěru.

Tak by se dalo pokračovat. A tato osoba, jejíž druhé jméno je „neúspěch“, chce dnes mistrovat zbytek světa? A ještě ve stínu hrozby nad premiérem po atentátu? Koho zde opanovalo zlo? Kdo volá to proslulé „chyťte zloděje?“ Odpověď je zřejmá.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?