Prezident pomáhá Lichtenštejnům obejít Benešovy dekrety

politika

Prezident Pavel začal pomáhat Lichtenštejnsku prosadit smírné řešení dlouholetých sporů s Českem. Svými vstřícnými kroky vůči knížecímu rodu, který se s Českou republikou soudí o miliardové majetky, překvapil část vlády a opozici.

Prezident pomáhá Lichtenštejnům obejít Benešovy dekrety
Petr Pavel, prezident ČR
8. listopadu 2023 - 07:03

Podle odborníků ke vstřícnosti není právní ani morální důvod a pouze to oslabuje jinak silné české pozice u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, u kterého Lichtenštejnsko Česko zažalovalo. Reakce vlády na lichtenštejnskou nabídku smíru je vlažná a rozpačitá. Ministerstvo spravedlnosti apeluje na to, aby se vyčkalo rozhodnutí soudu, protože otázku případného odškodnění bude soud řešit až po vynesení rozsudku. „A poté v intencích rozhodnutí soudu případně jednat,“ řekl Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Lichtenštejnsko nabízí, že stáhne žaloby a vzdá se nároků na vlastnictví a odškodnění, pokud se majetek vloží do česko-lichtenštejnského fondu. Na ten by měly dohlížet obě strany, ale hospodařit s majetkem by měla Nadace knížete z Lichtenštejna, která spravuje veškerá aktiva alpského knížectví.

„Navržená podoba mimosoudního urovnání by vyřešila nejen tzv. otevřené otázky, ale umožnila by lichtenštejnským subjektům v ČR investovat,“ uvedla nadace. Pokud by ale Česko přistoupilo na tyto podmínky, uznalo by podle právníků, že po válce pochybilo, a také by to prolomilo nedotknutelnost Benešových dekretů, na jejichž základě byl po válce Lichtenštejnům majetek konfiskován, protože byli prokazatelně loajální k nacistickému Německu, a to by ohrozilo celý český právní řád," napsal server Novinky.cz

Pomoc z Hradu

Prezident Pavel se na konci září sešel s dědičným princem Aloisem z Lichtenštejna na půdě OSN v New Yorku a poté začal lobbovat za lichtenštejnskou stranu. Nejdříve v rozhovoru pro Deník N řekl, že se s princem už potkal několikrát a že nabídka knížectví je dobrá.


„Pokud by to bylo v této podobě, pak si myslím, že by to bylo velice solidní vyrovnání, ke kterému bychom soud opravdu nepotřebovali. Těším se, že se s premiérem pobavím o tom, v jakém stavu vyjednávání vlastně je, kde jsou ty překážky. Z toho, co říkal kníže, v tom opravdu žádný spor nevidím,“ řekl prezident.

Jeden z ministrů, který si nepřál být jmenován, řekl deníku Právo, že je nesmysl, aby vláda o smíru vůbec jednala. „To by byla politická sebevražda, vůbec nechápu, proč se v tom prezident angažuje,“ uvedlo pro Právo ministr. 

Své k tomu napsal i advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, který celou kauzu dlouhodobě sleduje. 

„Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,” citoval nejprve Hašek prezidentskou přísahu.

Psali jsme:

„Pan prezident by si svého slibu měl být vědom a naplňovat jej i v zásadní kauze bývalého majetku Lichtenštejnů v ČSR. Jakýkoliv pokus o oslabení (obcházení) právních účinků Benešových dekretů je nepřijatelný a nebezpečný precedens a je lhostejné, zda tak prezident koná proto, že politickým a právním důsledkům jenom nerozumí nebo je do toho někým např. manipulován. Bohužel svými kroky slona v porcelánu prezident dehonestuje letitou myšlenku na ukončení historických sporů dohodou, ovšem za zcela jiných podmínek, zejména nedotknutelnosti účinků Benešových dekretů a vlastnictví České republiky. Jde o složitý komplex otázek, kdy u stolu musí sedět mimo jiné také dotčené obce a kraje," napsal k aktivitám prezidenta Michal Hašek. 

(jar, prvnizpravy.cz, foto: youtube)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 13%
transparent.gif transparent.gif