Proč platíme stále víc? Pravda zahalena Fialovou mlhou

politika

Jak proklamují vládní činitelé, Češi musí platit extrémní účty za elektřinu dané burzou v německém Lipsku, protože by nám jinak Němci zastavili dodávky plynu. Má to ale háček. Slovy klasika, o tomto tvrzení by se dalo s úspěchem pochybovat.

Proč platíme stále víc? Pravda zahalena Fialovou mlhou
Petr Fiala, premiér ČR
8. června 2022 - 04:20

Velké množství našich domácností, které extrémní ceny elektřiny a plynu přivedly do finančních potíží, odhaluje především fakt, že současná krize se netýká jen lidí pod hranicí chudoby, ale začíná významně zasahovat i střední třídu. A tvrzení vlády, že by nám Němci mohli zastavit dodávky plynu vyvolávají v lidech strach a rozhodně nepřispívají k uklidnění situace. Že by však naše vláda přišla s jakýmkoli smysluplným řešením, o tom se českým občanům může zatím jenom zdát.

Tvrzení o zastavení dodávek plynu z Německa je totiž naprostým nesmyslem. Proč? Věc má velmi logické vysvětlení. Přes Českou republiku totiž teče plyn také do Bavorska. Takže kdyby chtěli Němci skutečně zastavit dodávky plynu do Česka, odstřihli by si od dodávek i svou vlastní spolkovou zemi. Představa, že by se německá vláda rozhodla kvůli případným neshodám s českou vládou ekonomicky zničit Bavorsko, je nejenže nereálná, ale především směšná.

Naše vláda také často opakuje, že nemáme nemožnost se z lipské burzy vyvázat. Vrchní vládní cenzor a „ministr pravdy“ Michal Klíma tak bude nejspíše brzy řešit další „dezinformaci“, tentokrát z dílny svých chlebodárců. Možná, jak je však zvykem, si to tam hoši spolu zametou pod kobereček.


Faktem je, že Českou republiku nenutí nic k tomu, aby elektrickou energii prodávala přes lipskou burzu.  Energetický expert Pavel Janeček v souvislosti s touto tezí nedávno prohlásil, že je otázkou, zda má u nás větší moc česká vláda nebo obchodní zájmy skupiny ČEZ a jejich manažérů. Na jedné straně tu máme nebývale vysoké zisky ČEZu a stomiliónové odměny pro jejich manažery, na straně druhé hlubokou propast pro české obyvatele v podobě energetické krize a finanční chudoby. To je ta „Změna“, kterou nám premiér Fiala sliboval na předvolebních billboardech.



Fialovu vládu ostře kritizuje nejen parlamentní opozice, ale také mnoho energetických odborníků s tím, že v této oblasti pro své občany nedělá dost. Současnou vládní pětikoalici nechává naprosto chladnou skutečnost, že se z energie postupně stává „velmi luxusní zboží“. Není divu, že si lidé kladou naprosto banální otázku, proč české domácnosti a podniky platí za elektřinu vyrobenou na českém území českými firmami ceny, které se tvoří v zahraničí a pomalu se přibližují padesátinásobku výrobní ceny.


Hlavní problém české vlády spočívá v tom, že je naprosto nesebevědomá. Výroky ministra obchodu a průmyslu Jozefa Síkely nebo místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Skopečka svědčí o tom, že o problematice buď vůbec nic nevědí, nebo o tom nic vědět nechtějí. Vyvázání se z lipské burzy je totiž podle mnohých renomovaných energetických expertů jednou z nejjednodušších věcí. Českou republiku totiž nic nenutí k tomu, aby elektrickou energii přes lipskou burzu prodávala, čemuž nasvědčuje i celá řada OTC byznysů, které jsou mezi německým odběratelem a českou energetickou skupinou ČEZ.

(svob,prvnizpravy.cz,foto:arch.)





43 - 9274490247 / 0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ6201000000439274490247 
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif