Putin v akci. V Kremlu se připravuje další čistka

politika

V Kremlu se chystá další čistka, jak naznačuje vyšetřování ruského náměstka ministra obrany Timura Ivanova. Případ, který na první pohled vypadá jasně, nabývá na složitosti s každým novým zjištěním.

Putin v akci. V Kremlu se připravuje další čistka
Vladimír Putin, ruský prezident
27. dubna 2024 - 10:10

Ruský náměstek ministra obrany Timur Ivanov, přezdívaný jeho kolegy "Králem úplatkářů", byl tento týden zatčen a obviněn z "velkého úplatkářství" při provádění zakázek a subdodávek pro ministerstvo obrany. Pokud bude shledán vinným, hrozí mu až 15 let vězení.

Obvinění pro Ivanova přišlo nečekaně, i když by nemělo, vzhledem k důkazům proti němu. Již v roce 2019 ho Forbes jmenoval nejbohatším člověkem v uniformě v Rusku a jeho "půvabný život" byl předmětem rozsáhlého vyšetřování týmu Alexeje Navalného v roce 2022. Vyšetřování tvrdilo, že Ivanovova odpovědnost za vojenské infrastrukturní projekty mu umožnila profitovat z rekonstrukcí obsazeného Mariupolu, uvádí zpravodajský server UnHerd.com.

Zvlástní na věci je, proč ruským vyšetřovatelům trvalo tak dlouho si uvědomit, že Ivanov vede na vojenského činitele příliš luxusní životní styl. Stačil by přitom pohled na sociální média, kde byla vidět vášeň jeho manželky pro nákupy v buticích, cestování po Evropě a – poněkud bizarně – trůny.

Pakliže vzememe v úvahu, že FSB není zase až tak pomalá, pak nás to vede k otázce, proč úřady zahájily vyšetřování právě nyní, když Ivanov dlouho proslul svou opulentností. Odpověď může spočívat v jeho hlubokém spojení s ruským ministrem obrany Sergejem Šojgu. Ivanov, blízký spojenec a důvěrník Šojgua, s ním spolupracuje již více než 10 let. Velmi veřejný charakter Ivanova zatčení – zadržení přímo na pracovišti, kauza pokrytá státními médii, obrázky vysílané ze soudní síně – vše naznačuje, že jeho pád slouží jako varování pro ostatní. TASS specificky uvedla, že "Šojgu byl o situaci informován."



Nezávislá ruská média, citující zdroje z FSB, uvádějí, že skutečným důvodem zatčení Timura Ivanova nebylo úplatkářství, ale státní zrada. Přesná povaha takové zrady není známa a Kreml tato tvrzení odmítá, nicméně je zajímavé, že Ivanov byl údajně zapojen do jednání se synem zesnulého vůdce žoldáků Jevgenije Prigožina o Wagnerovo kontrole nad přírodními zdroji.

Tyto zdroje dále tvrdí, že Ivanov dříve unikl zatčení díky neustálé podpoře svého nadřízeného, což může naznačovat pokles vlivu Šojgua. Zdroje z ruského obranného sektoru sdělily Forbesu, že zatčení může předznamenávat další odstraňování osob blízkých Šojguovi a možný brzký odchod samotného ministra obrany. Minulý měsíc nařídil Vladimir Putin FSB, která Ivanova zatýkala, aby vymýtila korupci ve státním obranném nákupu, což poskytuje pohodlnou zástěrku pro čistku.

Nejsou to jediné indikace, že by Šojgu mohl být pod tlakem. Jeho nedávná prohlášení, následující po schválení vojenské pomoci USA pro Kyjev, že Rusko „zvýší intenzitu útoků“ a „bude pokračovat ve vykonávání přidělených úkolů, dokud nebudou splněny cíle speciální operace“, mohou po zamyšlení znít ne jako slova oddaného vojáka, ale jako slova muže pod tlakem, aby prokázal významný pokrok na bojišti.

Psali jsme:

Nicméně, proč by Putin, který dosahuje úspěchů na bojišti, chtěl náhle narušit svou vojenskou strukturu čistkami nepříznivých nebo neloajálních prvků? Přestože se zdá, že momentálně má Moskva navrch, prezident se možná snaží optimalizovat svou armádu v přípravě na očekávanou letní ofenzívu, nebo ho znepokojuje vyhlídka na novou americkou pomoc Ukrajině. Ať už za těmito kremlskými boji stojí cokoli, případ Ivanova je mnohem složitější, než se na první pohled zdálo.

(hýbl, unherd.com, foto: arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 73%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif