Rusko hrozí zesílením útoků po celé Evropě

zprávy

Evropské zpravodajské úřady informovaly, že se Moskva zapojila do agresivnější a koordinovanější kampaně a připravujíce násilné akty sabotáže jako jsou bombové útoky, žhářství a útoky na infrastrukturu.

Rusko hrozí zesílením útoků po celé Evropě
Vladimír Putin, ruský prezident
9. května 2024 - 13:50

V roce 1937 Josef Stalin kritizoval „podvratnou a diverzní špionážní práci agentů cizích států“, a stěžoval si, že dokonce i jeho vlastní občané nevědomky pomáhají sabotérům tím, že jsou „nedbalí, lhostejní a naivní“. Skoro 80 let poté Západ vyzývá své občany, aby byli ostražití vůči vlně ruského ničení, která se šíří Evropou. Tvrdí, že prohlášení Vladimira Putina při jeho inauguraci na páté funkční období prezidenta, že Rusko bude otevřené dialogu se světovými rivaly, je stále méně pravděpodobné.

Evropské zpravodajské úřady informovaly Financial Times, že Moskva se zapojila do agresivnější a koordinovanější kampaně podvratných aktivit na kontinentu, připravujíce násilné akty sabotáže jako jsou bombové útoky, žhářství a útoky na infrastrukturu. Tyto útoky, ať už prováděné přímo agenty Kremlu nebo prostřednictvím zástupců, jsou koordinovány ruskou vládou na masové úrovni a projevují malou úctu k životům místních civilistů. Toto je jen nejnovější případ, kdy Západ obvinil Rusko z podvratné činnosti – ve čtvrtek minulý týden NATO vydalo prohlášení vyjadřující své obavy z „intenzivnější kampaně činností“ Ruska, včetně „sabotáže“ a „aktů násilí“, uvádí ve svém článku server UnHerd.com.



Kampaň je již v plném proudu, přičemž pachatelé nevykazují nedostatek ambicí ohledně rozsahu cílených zemí a typů připravovaných útoků. Minulý měsíc byli zatčeni dva německo-ruští občané, obvinění z plánování bombových útoků na německé průmyslové a vojenské objekty, aby narušili pomoc Ukrajině. Moskva údajně zasahovala do české železniční sítě, aby destabilizovala EU, a dokonce zaútočila na auto estonského ministra vnitra.

Ještě předtím Rusko rušilo satelitní signály, čemuž padli za oběť jak britský ministr obrany Grant Shapps, tak britští dovolenkáři. Je to tak rozšířené v severním Norsku, že letecká doprava je narušována téměř každý den, zatímco činnost místní policie a záchranných služeb je omezena.

Sabotáže provedené v zahraničí přinášejí Rusku řadu výhod. Kromě toho, že tvoří novou frontovou linii v Putinově širším konfliktu se Západem, je zde také psychologické vítězství, že veřejně způsobuje, že evropské národy vypadají slabé a proniknutelné, s jejich občany úspěšně přesvědčenými, aby se obrátili proti vlastnímu státu a pomáhali nepřátelské cizí mocnosti.

Podvratná činnost dále představuje praktické výhody pro Rusko ve válce proti Ukrajině: dva Britové obvinění z podpalování skladu, který skladoval pomoc pro Ukrajinu, měli podle obžaloby jednat jménem ruské vlády, aby připravili Kyjev o klíčovou munici. Je tu možná další důvod, proč jsou ruské akty ničení na evropské půdě tak drzé. Putinova širší strategie zůstává oslabit západní podporu Ukrajině tím, že ji činí co nejtěžší a nejnákladnější pro zásobování Kyjeva. S tím souvisí i naděje, že západní demokracie se může stát přínosem pro Rusko, pokud populaci omrzí neustálé podporování Ukrajiny ve zdánlivě nekonečné válce a tak vyvíjí tlak na své politiky během volebních kampaní, aby přestali poskytovat pomoc.

Psali jsme:

Minulý čtvrtek, během návštěvy Kyjeva, britský ministr zahraničí David Cameron diskutoval plány na zvýšení britské obranné výroby. Přesto už došlo k nevysvětlenému výbuchu ve zbrojní továrně BAE Systems v Monmouthshire, která dodává munici používanou Ukrajinou, což vytvořilo napjatou atmosféru na domácí půdě. K tomu přidáme nebezpečí širšího nespokojenství mezi obecnou populací, a lidé si mohou klást otázku, zda je podpora Ukrajiny stojí za zvýšené riziko, že Kremlem najatí zločinci zničí železniční síť.

To nejsou jediné důvody pro obavy. Zatímco ruské sabotáže mohou být nyní pouze rušivé, v budoucnu by mohly být paralyzující. Dánské zpravodajské služby tvrdí, že Moskva shromažďuje informace o tom, jak přerušit dodávky energie a datových kabelů po celé Evropě, a dále kalkuluje, jak nejlépe „ochromit společnost“ v případě eskalace napětí.

Oznámení Ruska, že uspořádá cvičení blízko Ukrajiny k přípravě na možné nasazení taktických jaderných zbraní, by mělo být bráno vážně. To by mohlo znamenat, že pokud by britské zbraně použité Ukrajinou udeřily uvnitř Ruska, Moskva by mohla oplatit úderem na britské vojenské základny a zařízení. Tato současná vlna sabotáží může být jen ochutnávkou toho, co má přijít.

(jk, Unherd.com, repro: youtube)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?