Roček: Bude konečně od Prigožina pokoj?

politika

Hodně lidí v Rusku se asi ve středu večer modlilo před ikonou Ježíše nebo Bohorodičky, aby byl Prigožin skutečně mrtev. Měl totiž po nárazu do Matičky Rusi shořet i s aeroplánem, upozorňuje publicista František Roček v komentáři pro Prvnizpravy.cz na poslední zajímavost z širé Rusi.

Roček: Bude konečně od Prigožina pokoj?
František Roček, publicista
24. srpna 2023 - 07:20

Kolem 19 hodiny moskevského času se ve středu 23. 8. 2023 objevila v tamní mediální říši zpráva, že v obchodním letadle Embraer Legacy, které havarovalo v oblasti Tver, je mezi cestujícími zakladatel PMC Wagner Jevgenij Prigožin. Hlásil to Interfax, TASS a RIA Novosti. O hodinu později bylo oznámeno, že se případu manažersky ujal papaláš, který vyšetřování plácnutí letadel do země ani za mák nerozumí: „Guvernér Tverské oblasti Igor Rudenja převzal osobní kontrolu nad situací s havárií obchodního letadla Embraer Legacy poblíž vesnice Kuzhenkino.“

Informaci poskytla Federální agentura pro leteckou dopravu. Podle flightradar24 letadlo s ocasním číslem RA-02795 – šestnáct let starý soukromý Embraer Legacy 60, pravidelně létalo na trase Moskva-Petrohrad. Podle portálu planespotters.net získala skupina Wagnerovců tento Embraer (ERJ-135) v září 2020.

Základní fakta

Finančně zaměřený deník Kommersant uveřejnil před desátou hodinou večerní tamního času souhrnnou informaci (https://www.kommersant.ru/doc/6174135?from=vertical_lenta):

„V oblasti Tver, poblíž vesnice Kuzhenkino, kolem 18:40 moskevského času havarovalo obchodní letadlo Embraer Legacy 600 s palubním číslem RA-02795. Letělo z Moskvy do Petrohradu.

Seznam cestujících zahrnuje zakladatele Vagnerovy SVS Jevgenije Prigožina, uvedl Federální úřad pro leteckou dopravu. Vladimir Rogov, člen správní rady Záporožské oblasti, předseda Záporožského veřejného hnutí "Jsme spolu s Ruskem", řekl s odvoláním na příslušníky PMC, že Jevgenij Prigožin a velitel PMC Dmitrij Utkin, který byl také na palubě, byli zabiti.

Podle ministerstva pro mimořádné situace zahynulo při havárii obchodního letadla 10 lidí: na palubě byli tři piloti (poznámka: 2 piloti a letuška) a sedm cestujících.

Na místě havárie byla nalezena těla osmi mrtvých, uvedla agentura RIA Novosti s odvoláním na záchrannou službu. Z trosek byla vyzvednuta těla sedmi lidí, píše agentura TASS...

Podle Federální agentury pro leteckou dopravu patřilo letadlo společnosti MNT-Aero LLC, která se specializuje na obchodní dopravu. TFR zahájila trestní řízení o porušení pravidel pro provoz letadla (článek 263 trestního zákoníku Ruské federace)…“

Mediální bramboračka

Kolem půl deváté večer českého mediálního času již media začala se žvanivým průjmem. Urodí se řada konspiračních teorií. Co z nich vyhnije, později uvidíme.

Z české mediální bramboračky např. uvádíme: „Podle ruského novináře Andreje Zacharova měl Prigožin opravdu ve středu letět z Afriky do Ruska a to spolu s celým vedením Wagnerovcu. „Byl by zázrak, kdyby seděl v jiném letadle, říkají mi,“ napsal na svůj telegramový účet. Podle telegramového kanálu Grey Zone, který má blízko na Wagnerovce, měl být letoun nad Ruskem sestřelen. Podle kanálu Astrapress zase lidé na místě slyšeli před pádem letounu dva výbuchy. Informace nelze zatím potvrdit ani vyvrátit…“

Protože letoun se po nárazu roztříštil a palivo sežehlo trosky a mrtvoly, dokud nebude odebrána tkáň ze spáleného těla neb z nalezeného torza nějakého těla, a potvrzeno, že jde o tělesnou schránku Prigožina, porostou konspirační dedukce až do nebe.

Již ve středu večer z toho byla politická komedie. Dokonce se psalo (i v Rusku), že o tom byl informován i nějaký spící král ( jak čínských v internetech komentářích nazývají severoamerikánského prezidiálního Bidena ).  

V komentářích od středečního večera začínají stále dokola recyklačně propírat Prigožinův život, souvislosti jeho komediálního povstání a „tažení“ na Moskvu, a jak se komu hodila Prigožinova smrt.

Jeho smrt nebude oplakávat mnoho lidí.

Byl to stále nepříjemnější podivín. Koncem června 2023 o fenoménu Prigožin První zprávy uveřejnily rozhovor s emeritním senátorem Jaroslavem Doubrava, jenž např. uvedl: „Dobré je, že existuje videoklipy. Na nich se Prigožin chová jako debil, což poskytuje základní pocitový rámec pro jeho hodnocení.“ V rozhovoru je též uvedeno, že zhruba totéž uvedl emeritní náčelník generálního štábu Jiří Šedivý, že Prigožin je psychicky nemocný člověk.


Smutný seznam mrtvých
Pasažéři:
  • Jevgenij Prigožin;
  • Dmitrij Utkin
  • Sergej Propustin;
  • Jevgenij Makarjan;
  • Alexandr Totmin;
  • Valerij Chkalov (Valeriy Chekalov);
  • Nikolaj Matusejev.
Posádka:
  • velitel Alexej Levšin;
  • kopilot Rustam Karimov;
  • letuška Kristina Raspopová.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?