Roček: Dvouměsíční inventura velké kyjevské super ofenzívy

politika

Ukrajinští generálové nahnali vojáky do útoku, který nazvali ofenzívou. A čekali na zázrak.

Roček: Dvouměsíční inventura velké kyjevské super ofenzívy
František Roček, publicista
17. srpna 2023 - 03:20

Někde jsem četl, že Ukrajina usiluje o oslabení ruské obrany, zatímco USA vyzývají k rozhodujícímu průlomu.
Ukrajinské útoky na jihu země nepřinesly nic převratného, zatímco Rusové mají příznivé postavení, což prý potenciálně připravuje půdu pro širší válku, zahajuje válečnickou inventuru publicista František Roček v komentáži pro Prvnizpravy.cz.


Prorokovat je zbytečné

V červnu se objevily zprávy, že ukrajinské síly utrpěly těžké ztráty, jejich tanky byly ničeny ruskými vrtulníky. To prý odhalilo slabiny ukrajinské protiletadlové obrany a potřebu vzdušného krytí v budoucích ofenzívách. Ale to jsou jen blbé pindy. O tomto problému vědí Ukrajinci již rok.

Polovina června české mainstreamové mediálníky čekal vážný problém. Měli vyrábět optimistické ukrajinské báchorky. Na západě psali zhruba toto: Ukrajinská protiofenzíva proti ruským silám zatím nepřinesla významný úspěch a mnoho cílů Kyjeva, jako je odříznutí pozemního mostu na Krym, zůstává nenaplněno.

Konec července přinesl zprávy typu: Ukrajinská protiofenzíva vázne, Rusko postupuje. Psalo se, že ukrajinský ofenzivní vojenský postup byl dosud omezený, s pouhými 5 kilometry během dvou měsíců. Nedávná protiofenzíva Ruska zatlačila ukrajinské jednotky zpět, což vyvolalo otázky ohledně nastávajících strategických rozhodnutí Moskvy.

V této situaci něco prorokovat je zbytečné.



Do posledního Ukrajince

Americko – ruská válka na Ukrajině je pro Američany vedena s využitím domorodců. Dosud nejsou zásoby ukrajinských lidiček vyčerpány, takže příměří s Ruskem není na pořadu dne.

Ale v západních médiích, na rozdíl od českých, nešetří špatnými zprávami na téma zabíjení Ukrajinců. Např. se dozvíte (14.8.2023, www.washingtonpost.com): „...Ukrajinský ministr hospodářství poznamenal, že Ukrajině chybí 6 milionů dospělých v produktivním věku. Odhady současné skutečné populace se pohybují kolem 30 milionů – nebo méně.

Těsně před začátkem války měla Ukrajina plán vybudovat armádu o síle 400 000 mužů s dalšími 900 000 v rezervách, na základě nominální populace 43 milionů. Vzhledem k tomu, že skutečná populace je dnes asi 30 milionů a 6 milionů dospělých v produktivním věku je pryč – jsou tato čísla velmi obtížné naplnit…. A Ukrajina má v řádu 200 000 obětí, možná více...“

Washington Post také napsal: „ ...Nedávná zpráva v deníku Wall Street Journal zkoumala jeden obzvláště hrozivý ukazatel, podle kterého se od loňské ruské invaze stalo 20 000 až 50 000 Ukrajinců obětí amputovaných  končetin. Pro moderní konflikt je to překvapivé číslo - vezměme v úvahu, že amputace utrpělo méně než 2 000 amerických veteránů, kteří se účastnili invaze a okupace Iráku a Afghánistánu.

Pro srovnání, přibližně 67 000 Němců a 41 000 Britů muselo podstoupit amputaci v průběhu první světové války, kdy byl tento zákrok často jediným možným, jak zabránit smrti," poznamenal deník Wall Street Journal…“


První dekáda srpna nám přinesla věštbu: Existuje stále více důkazů, že neschopnost Ukrajiny proniknout ruskou obranou podél jižní linie a naplnit výzvy ve směrech Kupjansk, Lyman a Bakhmut naznačují, že celá válka by mohla směřovat k rozhodujícímu závěru?

Proto Bidenova administrativa žádá Kongres o 20 miliard dolarů pro Ukrajinu. Zdá se, že záměrem je poskytnout psychologickou podporu prezidentu Volodymyru Zelenskému a kyjevské armádě. Není jasné, proč je zapotřebí 20 miliard dolarů, a nálada v USA a Evropě se začíná posouvat směrem k nalezení řešení této nákladné a obtížné války.

Vojensko – průmyslový komplex USA, jenž má osedlaný státní administrativu, a do značné míry i Kongres, má z války na Ukrajině doslova orgasmus, protože se koupe v kšeftech a tudíž v ziscích.

Kromě toho vývojáři nových zabíjecích strojů a přístrojů mají na Ukrajině ohromnou laboratoř v reálném čase. Vzdávat se tak úžasné válečné laboratoře v reálné válce? Ukrajinci ještě musí vydržet pár desítek tisíc zmrtvolnění vojáků a ukousávání jejich nožiček a ručiček válečně - výbušnými pšouky.

Je to velmi smutný příběh, a není poslední. Lidé se budou mezi sebou zabíjet, dokud na planetě budou nějací člověkové dejchat. Od pravěku se lidé chovají furt stejně.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?