Roček: Filozofická střelba v Praze je opentlena spoustou keců

politika

Mladík v Praze filozofoval pomocí samopalu na své fakultě. V den svatého Petra Kanisiuse v 18 hodin policejní prezident do TV bedýnek oznámil nejméně 14 mrtvých a téměř tři desítky zraněných. Zbytek byly všední kecy. Nic zvláštního se vlastně nestalo.

Roček: Filozofická střelba v Praze je opentlena spoustou keců
František Roček, publicista
22. prosince 2023 - 07:23

Publicista František Roček upozorňuje, že pokud studenta vedla k vraždění frustrace a nenávist, takových studentů žijí v Evropě desítky tisíc. Pokud doma je u studenta či v rodině ve vlastnictví několik zbraní, jako u filozoficky vraždícího studenta, takových rodin v Evropě jsou též desítky tisíc.
Přesto z mnoha potenciálních adeptů dne 21.12. 2023, tedy v den svatého Petra Kanisiuse,  střílel údajně jenom David Kozák, který v roce 2022 napsal a na filozofické fakultě obhájil bakalářskou práci na téma krakovského povstání v roce 1846. Dostal za ni i nějakou cenu.

Dumání nad frustrací


Před cestou do Prahy zastřelil mladík svého otce. Zdá se, že byl psychicky nemocný a totálně frustrovaný. O frustraci a beznaději, ale samozřejmě v odtažitém tématu, psal i v bakalářské práci o krakovském povstání, kde např. uváděl: „Prostý lid, onen autentický „pramen rozumu národa“, se ukázal jako naprosto lhostejný a hluchý k revolučním výzvám…“

Cosi asi myslel student o prostředí, v němž žil?

Halič v jeho bakalářské práci charakterizovalo „pověrčivé obyvatelstvo, necivilizovaná surová šlechta, neprůjezdné cesty, nevalná úroveň bezpečnosti a veřejného pořádku, opilství, chudoba, zaostalost, učiněný chaos ve všech oblastech…“

Co všechno asi nenáviděl na našem současném středoevropském hnojišti?

Internetovou džunglí na večer v den sv. Petra Kanisiuse se již toulaly jeho sentence jako: „Vždycky jsem chtěl zabíjet, myslel jsem, že budu maniak. Pak jsem si uvědomil, že masová vražda je mnohem výhodnější než sériové vraždy…“ Psal také, že všechny nenávidí a že všichni nenávidí jeho. Plánoval zanechat co nejvíce bolesti.

Nic nového, jen nový čin

Je zcela nepodstatné, že podle jeho internetových intelektuálních zvratků se inspiroval ruskou školačkou Alinou Afanaskinovou, která ve škole Brjansku letos 7. prosince zmrtvolnila dvě osoby, další zranila a potom se odebrala do očistce úzkou brankou sebevraždy.

Byla to časově blízká zabijácká inspirace.

Ale nemusela to být ruská, ale třeba i americká inspirace, kdyby podobný čin vešel ve známost v ten čas z USA. Neboť v USA mají bohatou tradici vraždění žáků, studentů a učitelů na školách.

Jak řekl pro ŽivotvČesku.cz bezpečnostní mág Andor Šándor: „Vždy jsem se obával, že to, co jsme si zvykli vídat ve Spojených státech, že to k nám v nějaké podobě může přijít. A máme to tady…“
Inspirovat se může maniak čímkoliv, kdykoliv.

Kecy místo funusových věnců

Nikdo z nás si nedovede představit, co cítí rodiny, kterým filozofický střelec zastřelily děti. Ani nemůžeme být v hlavách těch, jejichž postřelené děti leží v nemocnici. To peklo je mimo naše chápání. Proto nesnáším kecy těch hlav, které říkají, že je nějaká událost šokovala. Psychický šok představuje velký nápor na zvládání paniky, zmatek, úzkost až deprese. Je to kokteil pocitů až k neunesení. My nezažíváme šok, ale jenom údiv, někdy oblečený do nejistoty.

Podobně k neunesení jsou kecy politiků a odporníků/odborníků o nutnosti prevence, o nutnosti bezpečnostních opatření ve školách, o větší všímavosti policie vůči tomu, co se píše na internetových žvanírnách. Přihlouplá jsou i konstatování, že nemáme zkušenost se střelcem pohybujícím se pod radarem policie a shromažďujícím arzenál legálně držených zbraní.

Kecy místo funusových věnců si TV diváci mohli vychutnat v nekonečné sérii žvástů fialového ministra vnitřností Rakušana, a večer i za spoluúčasti keců podivně prezidiálního vojenského důchodce PetroPavla.

Zkušenosti z USA ukazují, že bezpečnostní opatření na školách nezabránila dalším masakrům. Bezpečnostní opatření jsou nákladná finančně i na personál a ten, kdo chce se dostat do zájmového objektu, většinou se tam dostane.

Lidé jako filozofující střelec od Kladna si za cíl vybírají i náhodná shromáždění. Proč by příště nemohl magor pomocí koktavého železa alias samopalu alias útočné pušky udělat smrtonosný pořádek v tramvaji nebo autobusu? Nebo v bufáči? Nebo na vánočních trzích plných požíračů nechutně předražených klobás?

Generál ve výslužbě Andor Šándor měl rozumnou poznámku: „… v tuto chvíli je důležité do budoucna zajistit, aby nejen studenti věděli, jak se v takových případech zachovat, aby se ochránili," uvedl pro ŽivotvČesku.cz bezpečnostní expert.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 73%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif