Roček: O přítomné budoucnosti s profesorem Jeffrey D. Sachsem (2)

politika

V druhé části dokumentačního článku o severoamerické válce na Ukrajině vedené skrze ukrajinské domorodce, profesor Jeffrey D. Sachs představuje souhrn stanovisek založených výhradně na faktech.

Roček: O přítomné budoucnosti s profesorem Jeffrey D. Sachsem (2)
František Roček, publicista
3. března 2024 - 04:20

Čtenáři by si měli tento článek uložit jako soubor odpovědí na politiku USA a NATO na Ukrajině, upozorňuje publicista František Roček v komentáři pro Prvnizpravy.cz..


Dluhové obvinění


Podle profesora Jeffrey D. Sachse o amerických válkách a dluhové krizi (25. 5. 2023, www.johnmenadue.com/americas-wars-and-the-us-debt-crisis/), aby USA překonaly dluhovou past, musí přestat krmit vojensko-průmyslový komplex, nejmocnější lobby ve Washingtonu. Sachs upozorňuje:

„V roce 2000 činil americký vládní dluh 3,5 bilionu dolarů, což se rovnalo 35% hrubého domácího produktu (HDP). Do roku 2022 činil dluh 24 bilionů dolarů, což se rovná 95% HDP. Americký dluh prudce roste, a proto současná americká dluhová krize. Republikánům i demokratům však chybí řešení: zastavit americké války z vlastního rozhodnutí a seškrtat vojenské výdaje.

… Podle Watsonova institutu na Brownově univerzitě činily náklady na americké války od fiskálního roku 2001 do fiskálního roku 2022 neuvěřitelných 8 bilionů dolarů, což je více než polovina z dalších 15 bilionů dolarů dluhu. Dalších 7 bilionů dolarů vzniklo zhruba stejnou měrou z rozpočtových deficitů způsobených finanční krizí v roce 2008 a pandemií Covid-19.

K překonání dluhové krize musí Amerika přestat krmit vojensko-průmyslový komplex (MIC), nejmocnější lobby ve Washingtonu. Eisenhower varoval 17. ledna 1961: „Ve vládních radách se musíme mít na pozoru před získáváním neoprávněného vlivu, ať už žádaného nebo nežádaného, vojensko-průmyslovým komplexem. Potenciál pro katastrofální vzestup nemístné moci existuje a bude přetrvávat." Od roku 2000 MIC vedl USA do katastrofálních válek v Afghánistánu, Iráku, Sýrii, Libyi a nyní na Ukrajině.

Vojensko-průmyslový komplex již dávno přijal vítěznou politickou strategii tím, že zajistil, aby vojenský rozpočet zasahoval do všech kongresových obvodů. Výzkumná služba Kongresu nedávno připomněla, že "výdaje na obranu se dotýkají každého člena kongresového okrsku prostřednictvím platů a výhod pro členy vojenské služby a důchodce, ekonomického a environmentálního dopadu zařízení a nákupu zbraňových systémů a dílů z místního průmyslu, mezi jinými činnostmi." Pouze odvážný člen Kongresu by hlasoval proti vojensko-průmyslové lobby, ale statečnost rozhodně není charakteristickým znakem Kongresu.

Roční vojenské výdaje Ameriky se dnes pohybují kolem 900 miliard dolarů, což je zhruba 40% celkových světových výdajů, a jsou vyšší než v dalších 10 zemích dohromady. Americké vojenské výdaje v roce 2022 byly trojnásobné oproti čínským.

Podle Rozpočtového úřadu Kongresu budou vojenské výdaje na roky 2024-2033 ohromujících 10,3 bilionu dolarů oproti současnému základnímu scénáři. Čtvrtině či více z toho by se dalo předejít ukončením amerických válek, uzavřením mnoha z přibližně 800 amerických vojenských základen po celém světě a vyjednáním nových dohod o kontrole zbrojení s Čínou a Ruskem.

Jenže místo míru prostřednictvím diplomacie a fiskální zodpovědnosti MIC pravidelně děsí americký lid komiksovým vyobrazením padouchů, které USA musí za každou cenu zastavit. Na seznamu po roce 2000 byli afghánský Tálibán, irácký Saddám Husajn, syrský Bašár Asad, libyjský Muammar Kaddáfí, ruský Vladimir Putin a nedávno čínský prezident Si Ťin-pching. Válka je opakovaně vydávána jako nezbytná pro přežití Ameriky.

…Vojenský rozpočet by mohl být hluboce snížen, pokud by USA nahradily své války a závody ve zbrojení skutečnou diplomacií a zbrojními dohodami. Kdyby prezidenti a členové Kongresu jen dbali varování vrcholných amerických diplomatů, jako je William Burns, americký velvyslanec v Rusku v r. 2008 a nyní ředitel CIA, USA by chránily ukrajinskou bezpečnost diplomacií a souhlasily by s Ruskem, že USA nebudou rozšiřovat NATO na Ukrajinu, pokud Rusko také udrží svou armádu mimo Ukrajinu. Přesto je neúnavné rozšiřování NATO oblíbeným tématem MIC (vojensko-průmyslového komplexu); Noví členové NATO jsou hlavními odběrateli amerického zbrojení…“

USA plánují zabít více Ukrajinců

Článek profesora Sachse (z 10. února 2024, https://johnmenadue.com/the-us-plan-to-kill-more-ukrainians/)
upozorňuje, že Bidenem navrhovaných 61 miliard dolarů na ukrajinskou válku nic nezmění na bojišti, kromě prodloužení války, desítek tisíc mrtvých a fyzického zničení Ukrajiny. Kritizuje Bidenovu snahu uvolnit 61 miliard dolarů z federálních fondů, „aby Bidenovo katastrofální selhání zahraniční politiky zůstalo skryto před zraky až do listopadových voleb… Bezpečnosti Ukrajiny lze dosáhnout pouze u jednacího stolu, nikoli nějakým vymyšleným vojenským triumfem nad Ruskem.

61 miliard -  tyto více než zbytečné výdaje by přesáhly kombinované rozpočty amerického ministerstva práce, Agentury pro ochranu životního prostředí, Národní vědecké nadace a programu výživy žen, kojenců a dětí.

Téměř přesně před 10 lety, tento měsíc, udělal Biden hodně pro to, aby přivedl Ukrajinu na cestu ke katastrofě. To je dobře známo těm, kteří se pozorně podívali na fakta, ale Bílý dům, demokraté v Senátu a mainstreamová média, která podporují Bidena, to skrývají. Již dříve jsem zde poskytl podrobnou chronologii s hypertextovými odkazy….“

Poznámka: Sachsova zmíněná chronologie je na konci článku jako příloha.

Sachs dále pokračuje: „…Na otázku bezpečnosti Ukrajiny zbývá jediná odpověď: diplomacie a neutralita. Toto řešení nestojí životy ani peníze. Byla to volba Ukrajiny před převratem (přijmout diplomatická jednání) v roce 2014 a znovu v roce 2022, dokud ji nezastavil Biden. Je to cesta, kterou se Biden a demokraté v Senátu stále odmítají vydat.“


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)

 



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif