Roček: Ukrajinská zabíjačka jako slušný kšeft

politika

Válka není jenom tragédií. 1. i 2.světová válka byly výborným kšeftem pro USA. Staly se ekonomickou mocností, Evropa se propadla do totální prostřednosti a stala se dlužníkem USA. Výborným kšeftem je i válka na Ukrajině. Pro USA je zabíjení na Ukrajině doslova darem božím.

Roček: Ukrajinská zabíjačka jako slušný kšeft
František Roček, publicista
19. prosince 2023 - 02:20

Zabíjení lidiček a bourání baráků je jenom mainstreamově ukecanou stranou válečnické mince. Druhá strana krvavé mince je naleštěná zisky, připomíná publicista František Roček v komentáři pro Prvnizpravy.cz.  

Válka na Ukrajině, pokud se dobře manažersky reguluje, prospívá průmyslu USA. Ale má i paradoxní důsledky: Blokádu a ničení ruských plynovodů směřujících do EU nahrazuje ruský LNG - zkapalněný zemní plyn. Ruský plyn embargově přihlouplým Evropanům dodávají i Číňané. Nevěříte?

O tom se občas objeví v čechůnském tisku kusá informace. Např. v prosinci 2023 Česká tisková kancelář (ČTK) mj. informovala, že „Evropská unie se po začátku války na Ukrajině rozhodla dovoz plynu z Ruska co nejvíce omezit. Analýza Global Witness ale v létě ukázala, že EU dováží mnohem více ruského plynu než před válkou na Ukrajině, ve zkapalněné formě po moři jako LNG…“

Ruský vývoz LNG do Evropy dosáhl v listopadu 2023 rekordní hodnoty 1,75 milionu tun, uvedla bruselská společnost Kpler, která se zabývá analýzou prodeje surovin, sdělil světu deník Berliner Zeitung.

Zkapalněný zemní plyn se v listopadu v Evropě obchodoval za vyšší cenu než v Asii, což znamená, že evropský trh byl pro ruské dodavatele LNG atraktivnější než trh asijský. Dokonce čínská korporace CNPC (China National Petroleum Corporation) proto častěji nakupuje ruský LNG ze závodu Jamal a prodává plyn dále do Evropy za vyšší cenu, upozornil český internetový Časopis Argument.

Nejstřeženější tajemství ukrajinské pomoci

Velmi zajímavý je článek z tzv. provládních, tedy proukrajinských, novin – Washington Post. Již titulek je zajímavý: „Nejstřeženější tajemství ukrajinské pomoci: Většina peněz zůstává v U.S.A.“ Autor Marc A. Thiessen 29. listopadu 2023 (www.washingtonpost.com/opinions/2023/11/29/ukraine-military-aid-american-economy-boost/) píše:

„Zde je nejlépe střežené tajemství americké vojenské pomoci Ukrajině: Většina peněz se utrácí zde ve Spojených státech. To je pravda: Prostředky, které zákonodárci schválí na vyzbrojení Ukrajiny, nejdou přímo na Ukrajinu, ale jsou využívány ve státech k výrobě nových zbraní nebo k náhradě zbraní zasílaných do Kyjeva z amerických zásob. Z 68 miliard dolarů vojenské a související pomoci, kterou Kongres schválil od doby, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, jde téměř 90 procent Američanům, zjistila jedna analýza.

Ale to byste z jednání některých amerických zákonodárců nepoznali … Celkem 31 senátorů a členů Sněmovny, jejichž státy nebo okresy mají prospěch z financování Ukrajiny, hlasovalo proti nebo omezení této pomoci… V době, kdy obě hlavní strany soutěží o získání hlasů dělnické třídy a posílení americké výrobní základny, naše vojenská pomoc Ukrajině dělá přesně to – poskytuje velkou hotovostní infuzi do továren po celé zemi, která přímo prospívá americkým pracovníkům. Vytváří také pracovní místa a příležitosti pro místní dodavatele, obchody, restaurace a další podniky, které podporují továrny na výrobu zbraní…


Kšeft jako řemen

Dále se můžeme v článku dočíst: „…Až dosud nikdo přesně nezmapoval, kam tyto americké fondy vojenské pomoci směřují… kde skončí americké daňové dolary. Identifikovali jsme 117 výrobních linek v nejméně 31 státech a 71 městech, kde američtí pracovníci vyrábějí hlavní zbraňové systémy pro Ukrajinu… seznam nezapočítává ani dodavatele, kteří těmto dodavatelům vyrábějí díly a počítačové čipy, nebo vyrábějí menší položky pro Ukrajinu, jako je vybavení pro chladné počasí a noční vidění, zdravotnické potřeby, náhradní díly a miliony malých nábojů - střelivo do zbraní. Jak mi řekl jeden ukrajinský úředník: "Každý stát v USA přispívá k tomuto úsilí."

…naše pomoc Ukrajině nejen vytváří americká pracovní místa, ale také oživuje naši nebezpečně atrofovanou obrannou průmyslovou základnu…“

Dodávky řízených střel a řízených klouzavých bomb to znamená obnovení výroby a zdokonalení některých systémů (např. Pentagon v roce 2022 podepsal kontrakt v hodnotě 624,6 milionu dolarů na výrobu raket Stinger v Tucsonu, které nahradí asi 1400 zaslaných na Ukrajinu)

Autor článku pokračuje: „Kdybychom Ukrajině nepomáhali, Spojené státy by nevyráběly ani jednu z těchto zbraní. Financování, které Kongres poskytl na výrobu systémů, vnáší do ekonomiky Missouri mnoho milionů dolarů a zaměstnává výrobní linky pro tyto pokročilé schopnosti. Tyto systémy budou nyní dostupné pro Spojené státy a Tchaj-wan, pokud by vypukl konflikt s Čínou, a také pro Izrael. Pracovníci ve West Plains, Mo., využívají ukrajinskou pomoc ke stavbě MIM-104 Phased Array Tracking Radar pro raketový systém Patriot… vylepšený systém Patriot může pomoci bránit se proti hypersonickým hrozbám od jiných protivníků…  nebýt naší pomoci Ukrajině, ke zvýšení produkce v USA by nedošlo.

S penězi schválenými Kongresem k vyzbrojení Kyjeva se montují granáty ve Scrantonu a Wilkes-Barre v Pensylvánii a v nové továrně v Camdenu v Arku za použití součástek (včetně výbušnin, pohonných hmot, roznětek, zápalnic a těl granátů) vyrobených v amerických městech jako Kingsport a Cordova, Tenn.; Bristol, PA; Middletown, Iowa; a Coachella, Kalifornie. Očekává se, že továrna, která se staví v Mesquite v Texasu, bude vyrábět asi 20 000 granátů měsíčně a bude zaměstnávat nejméně 125 pracovníků poté, co bude spuštěna začátkem příštího roku…“


Ukrajinská válka je pro Pentagon požehnáním

Autor článku je spokojený: „…Naše pomoc Ukrajině nejenže nutí Pentagon k rychlému zvýšení schopnosti Spojených států vyrábět zbraně; modernizuje také americkou armádu. Jak nedávno upozornil bývalý armádní generálmajor John G. Ferrari, nyní kolega z American Enterprise Institute, dáváme Ukrajině zbraňové systémy, které jsou často desítky let staré, a naše zásoby pak nahrazujeme pokročilejšími verzemi.

Autor dále uvedl zcela stěžejní citát: „…Jak uvedl Mark Cancian z Centra pro strategická a mezinárodní studia: „Velká část peněz přímo podporujících Ukrajinu se nevynakládá v zahraničí, ale zde ve Spojených státech. Proto je „nesprávné označení“ nazývat 68 miliard dolarů, které jsme podle výpočtu vynaložili na vyzbrojení Ukrajiny, „pomocí“…“

„Vzhledem k existujícím rozpočtovým tlakům na armádu by si sama nemohla dovolit tuto potřebnou modernizaci vybavení," napsal Ferrari v komentáři. „Přesunem zbraní a výstroje na Ukrajinu by armáda na oplátku obdržela modernější zbraně."

Američtí kšeftaři ovládli i EU

Průmysl USA může chrochtat mírnou rozkoší z války na Ukrajině také kvůli politickým ťulpasům z EU: Snaha vyzbrojit Ukrajinu oživuje kapacitu obranné výroby USA ještě tím, že USA vytvářejí pobídky pro spojence NATO, aby darovali Ukrajině své staré zbraňové systémy vyrobené v USA a zbraně ze sovětské éry. Za odměnu si mohou euroblbečci zaplatit za tučné peníze nákup moderních systémů vyrobených v USA, které je nahrazují.

„Například Polsko poslalo na Ukrajinu 250 starších sovětských a německých tanků a v dubnu 2022 podepsalo smlouvu na nákup 250 náhradních tanků M1A2 Abrams, které se budou vyrábět v továrně v Limě, Ohio, ve výši 4,75 miliardy dolarů. Polsko následně uzavřelo smlouvu na další tanky v hodnotě 1,4 miliardy dolarů. Polsko také poslalo své bitevní vrtulníky Mi-24 sovětské výroby na Ukrajinu a poté podepsalo smlouvu na nákup 96 vrtulníků Apache, které budou postaveny v Mese v Arizoně, za 12 miliard dolarů,“ se dočteme v článku Washington Post.

Čeští vládní hlupáci chtějí nakoupit v USA předražené zbytečně komplikované stíhačky F-35 místo nejnovější verze švédského Gripenu, který je ideální pro náš prostor a ještě k tomu lacinější, s menší náročností údržby.

Autor na Washington Post je s tímto trendem spokojen: „…Úsilí vyzbrojit a vybavit Ukrajinu také dramaticky zvýšilo prodej stíhaček F-35 vyrobených v USA. To přináší výhody pracovníkům ve výrobních závodech v Palmdale v Kalifornii; East Hartford, Spojené státy americké; Middletown, Iowa; an d Fort Worth, stejně jako v dalších amerických městech, která vyrábějí díly pro tryskáče… Celkově naše analýza zjistila, že existuje nejméně 13 výrobních linek v 10 státech a 11 amerických městech, které vyrábějí nové zbraně americké výroby pro spojence NATO, aby nahradily vybavení, které poslali na Ukrajinu.“

Poslední slova plná výrobní něhy

Autor článku Marc A. Thiessen v posledních řádcích článku napsal tato něžná slova:
„…Naše vojenská pomoc Ukrajině oživuje výrobní komunity po celých Spojených státech, vytváří dobrá pracovní místa doma a obnovuje kapacitu Spojených států vyrábět zbraně pro naši národní obranu. Pomoc Ukrajině je správná věc pro národní bezpečnost USA. Je to také správná věc pro americké pracovníky.“

Severoamerikánci mají štěstí. Americko – ruská válka vedená domorodci na Ukrajině vyrábí hodně mrtvol a ničí hodně techniky, takže mohou z USA dodávat další. Proto by se měli politici v USA dohodnout a poslat co nejrychleji několik desítek miliard dolarů do severoamerikánských továren k výrobě další bombiček, granátků, obrňáčků a dalších válečnických dobrot. Na Ukrajině s tím bude jistě hodně psiny. Že kyjevské Ukrajině dochází kanónenfutr? Nějaký čas (2 roky určitě) to ještě vydrží.

Není to paráda?

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif