To bylo řečí o slušnosti. Okamura prezidenta nešetřil

politika

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura se vrátil ke slibům prezidenta Petra Pavla, podle kterého se na Pražský hrad vrátí slušnost. Na mušku si pak vzal také premiéra Petra Fialu (ODS) kvůli neustále rostoucím cenám potravin.

To bylo řečí o slušnosti. Okamura prezidenta nešetřil
Tomio Okamura, předseda SPD
13. prosince 2023 - 06:30

„To bylo řečí o tom, že s prezidentem Petrem Pavlem se na Pražský hrad vrací slušnost. Petr Pavel navštívil Lánskou oboru v říjnu. Jeho podřízení dlouho odmítali sdělit podmínky, za nichž zde uspořádali hon pro významného sponzora prezidentovy kampaně. Vyhověli Seznam Zprávám (SZ) až po žádosti podané podle informačního zákona. Sponzor kampaně ušetřil při lovu 22 trofejních daňků v Lánech statisíce. Zdá se, že si z Hradu někdo dělá pěkný pašálik a korýtko. A není to první případ. V minulosti se objevila zpráva i podivném pronájmu hradních prostor.

SZ v říjnu upozornily, že zde uspořádali hon významnému sponzorovi Pavlovy kampaně a že smlouvu na tuto akci za stovky tisíc uzavřeli úředníci až dodatečně – když se na akci začali ptát reportéři.

Společnost WOOD & Company, kterou Pavlův sponzor Jan Sýkora spoluvlastní, pak zaplatila. Na lov části zvěře ale dostala slevu 40 procent. WOOD & Company místo 1,11 milionu korun zaplatila za hon a ulovenou zvěř 666 tisíc korun. Čtyřicet procent z běžné ceny, tedy 444 tisíc, společnost Pavlova sponzora ušetřila. WOOD & Company je jediná, kdo tak obří slevu dostal," napsal Okamura na adresu Pavlova "klidu, řádu a slušnosti" na Pražském hradě.



Poté obrátil svou pozornost předseda hnutí SPD na rostoucí ceny potravin a vyjádřil obavy z uzavírání kartelových dohod mezi obchodními řetězci. Osočil také vládu, že se dlouhodobě nesnaží snížit ceny potravin, přestože na to má regulační nástroje.

„Ceny potravin mají opět růst, i když Fialova vláda slibovala, že klesnou. Osm obchodních potravinových řetězců, které jsou výhradně v zahraničním vlastnictví, ovládá 90 % našeho maloobchodního trhu.

Přestože vláda slibovala, že snížením DPH z 15 na 12 % ceny potravin klesnou, tak nadnárodní řetězce minulý týden oznámily, že od nového roku zvýší stávající ceny potravin o 10 %. Přitom ještě v květnu prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza tvrdil, že obchody ceny potravin sníží právě o objem poklesu DPH. Dochází tak k naplnění předpokladů hnutí SPD, že kosmetické snížení DPH na potraviny nepovede ke zlevnění potravin. Je to důsledek toho, že osm obchodních potravinových řetězců, které jsou výhradně v zahraničním vlastnictví, v současné době ovládá 90 % našeho maloobchodního trhu. Řetězce si stanovují k nákupním cenám od zemědělců a potravinářů přirážky mnohdy až v řádech několika stovek procent.

Psali jsme:

Podle názoru SPD by vláda měla prověřit, zda-li mezi sebou obchodní řetězce neuzavírají kartelové dohody. Na maloobchodním trhu s potravinami v ČR neexistuje standardní tržní prostředí a konkurence, proto jsou v naší zemi nejdražší potraviny ve střední Evropě a mnozí čeští občané dávají přednost nákupům v Polsku a Německu. Vláda se dlouhodobě nesnaží snížit ceny potravin, přestože má regulační nástroje. Současně je nezbytně nutné podrobit důkladné kontrole všechny praktiky obchodních řetězců při vytváření maloobchodních cen a stanovit jim povinnost určitého podílu českých potravin v jejich obchodní nabídce. Svou roli v tomto ohledu dlouhodobě neplní Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Hnutí SPD již více než rok navrhuje, po vzoru některých evropských zemí, snížit DPH na základní potraviny na nulu, případně ceny vybraných základních potravin zastropovat s využitím Zákona o cenách. Fialova vládní pětikoalice to však odmítá," uzavařel svůj příspěvek ohledně růstu cen potravin na svém facebooku Tomio Okamura.

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif