Udržet hliněného obra na nohou je dřina, říká Vondráček

politika

Vládní strany táhnou z dlouhodobého hlediska za kratší provaz a je pro ně těžké získat vládní většinu. Přesto vládnou s výraznou parlamentní většinou. Proč tomu tak je se pokusil vysvětlit předseda Svobodných Vondráček.

Udržet hliněného obra na nohou je dřina, říká Vondráček
Libor Vondráček (Svobodní)
12. dubna 2024 - 06:30

„Nejnovější průzkum veřejného mínění potvrzuje dlouhodobý trend, že naše společnost je rozdělena stabilně na tzv. Eurofrontu a národně konzervativní obyvatele. Poměr je zhruba 40/60. Voliče nevyrobíte, voliči jsou stále stejní. Jenom si strany mezi sebou žonglují na své straně, kdo si jich vezme více pod svá křídla.

Strany vládní koalice tedy z dlouhodobého hlediska táhnou za kratší provaz a je pro ně velmi těžké získat vládní většinu. Přesto vládnou s výraznou parlamentní většinou. Jak je to možné?

Klíč je v propadlých hlasech na silnější straně národně-konzervativních sil. Všimněte si, že vždy před volbami vyraší strašně moc politických nováčků, kteří říkají úplně to samé jako SPD nebo částečně ANO, ale nikdy se nikam nedostanou. Seberou si svá 3-4% a navždy zmizí. Výjímkou jsou Svobodní - ti to takto zkouší stále dokola a vždy si nabijí nos znova a znova.



Zatímco jednotná eurofronta ztrácí pouze na Zelených a SOCDEM (max 5%), pak konzervativci ztrácí pravidelně na různých pidistraničkách zhruba 15%.

Dalším výrazným faktorem je volební neúčast. Zde je to ale vyrovnané na obou stranách. Eurofrontě nechodí mladí (účast ještě nedávno byla max 5%, ale výrazně se to zvedlo. To jsou ti placení youtubeři a spol.), konzervativcům zase nechodí znechucení.

Ať už ty nové pidistraničky a projekty na konzervativní straně vznikají organicky nebo organizovaně, pak klobouk dolů před marketéry eurofronty. Doslova uplétají z hovna bič. A je to stále dokola, protože voliči jim z principu nepřibývají a nebudou. Naivní mladí dospějí a růžovým slonům už nevěří, přecházejí na druhý břeh.

Psali jsme:

Upřímně, je to opravdu těžká práce, udržet hliněného obra na nohou a já smekám. Vytvářet pořád něco nového k odběru hlasů ANO a SPD je strašně těžká práce," okomentoval výsledky nedávného průzkumu volebních preferencí do EP na svém facebooku předseda Svobodných Libor Vondráček.

(jk, prvnizpravy, screen: cnn prima)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif