Ukrajina, milion chvilek a vlajky pluku Azov. Co bude dál?

politika

Advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl připomenul ve svém pravidelném vysílání nejen začátek rusko-ukrajinského konfliktu, ale také opětovný začátek cenzury. A padla i ostrá slova vůči novinářce z Respektu.

Ukrajina, milion chvilek a vlajky pluku Azov. Co bude dál?
Ilustrační foto
28. února 2023 - 09:01

Akce, které na připomenutí roku války zorganizoval např. spolek Milion chvilek pro demokracii, naštvaly předsedu strany PRO, Jindřicha Rajchla. Konkrétně to, že na nich vlály vlajky pluku Azov a dokonce i ukrajinské povstalecké armády (UPA). Advokát připomenul, co má UPA na svědomí. 

„To si za chvíli tady necháme mávat hákovým křížem nebo co?!“ ptal se Rajchl a tvrdě se obořil na novinářku Ivanu Svobodovou z Respektu, která činy ukrajinských mladíků s vlajkami omlouvala. A také na další, kteří nacistickou symboliku tolerují, protože Ukrajinci ji jako nacistickou nevnímají. Například na cestovatele Přibáně, který UPA přirovnal k husitům, nebo aktivistu Peszynského, který prohlásil, že tyto symboly ztratily „konexe“ k fašismu a druhé světové válce.


Úvod vysílání však věnoval Jindřich Rajchl něčemu jinému. Poznamenal, že si 24. února všichni připomínali začátek rusko-ukrajinského konfliktu, ale nikdo nepřipomenul, že to byl opětovný začátek cenzury. 

„Hned den poté, co došlo k začátku konfliktu, česká vláda bezprecedentně zablokovala několik webů,“ řekl a dodal, že weby zablokovali poskytovatelé, ale na výzvu státu, který se pak alibisticky schoval za to, že se jednalo o akci soukromých subjektů.

„Když vám NÚKIB pošle seznam webů a napíše: Zvažte to, oni šíří propagandu a my máme informace, že jsou to proruské weby, které jsou řízené z Ruska, financované z Ruska, tak většina těch poskytovatelů tomu ustoupí a zablokuje. A ten alibismus státu, který se schovává za to, že to nebylo jeho rozhodnutí, je naprosto směšný, hloupý a naivní. Buď se k tomu měl ten stát postavit, že to zablokoval, nebo nikoliv,“ doplnil dále předseda PRO Rajchl.

Také jsme psali:

Dotkl se ještě Fialova tvrzení, že jde o Ruskem řízené a financované weby. 

„V drtivé většině případů to byla lež. Naprostá lež,“ namítl a dodal, že kvůli tomu podával trestní oznámení pro pomluvu. 

„To tvrzení bylo zcela lživé, možná to byla metafora, mně už přijde, že už komunikuje jenom v metaforách a signálech,“ dotkl se vyjádření úřadu vlády. Boj s cenzurou pokládá za nezbytný, protože vláda dle něho připravuje další utahování šroubů. 

„Za chvíli tady budou moci publikovat jenom ty weby, které budou vládu chválit a budou na ni pět ódy. A budou zaplaceny těmi 100 miliony pro fact checkery? To nemůžeme dopustit, proti tomu musíme vystupovat,“ řekl s tím, že podpora je i návštěva zablokovaných webů. Rajchl také ve svém vysílání podpořil redakci serveru prvnizpravy.cz.

Dalším Rajchlovým tématem byly vlajky pluku Azov a dokonce i ukrajinské povstalecké armády, které se objevily na akcích spojených s výročím. A to je dle předsedy PRO nemyslitelné, protože se jedná o propagaci nacistické ideologie. 

„Ukrajinská povstalecká armáda byla autorem volyňského masakru. Najděte si to na té wikipedii,“ apeloval Rajchl. 

„Mučila, krutě mučila a zabila přes 100 000 Poláků včetně žen a nemluvňat. Tenhle prapor tady skutečně chceme mít? Opravdu chceme, aby někdo mohl v centru našeho hlavního města mávat tímhle praporem? Oslavovat nacistické zrůdy a jejich zvěrstva, které páchaly?“ ptal se.


Exkluzivní komentář Jindřicha Rajchla k tomuto tématu nazvaný Nedovolme nacistickým symbolům znovu zašpinit naše ulice!, který naše redakce zveřejnila včera, můžete přečíst ZDE.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif