Úplatky a vydírání? Podle Fialy cesta k modernizaci instituce

politika

Vyhazov ředitele Úřadu práce Najmona provázely podivné okolnosti. Ministr Jurečka mu nabídl mimořádnou odměnu pokud v klidu odejde. V opačném případě dostane špatné služební hodnocení a bude mít problém najít jinou práci. 

Úplatky a vydírání? Podle Fialy cesta k modernizaci instituce
Petr Fiala, premiér ČR
23. března 2023 - 13:04

Vyplývá to z nahrávky rozhovoru, kterou si Viktor Najmon pořídil, když tušil, že jej nový ministr po dlouhodobé kritice propustí, a chtěl se na to připravit.

Nahrávka odhaluje, že Jurečka dal Najmonovi na vybranou. Buď vše proběhne v klidu, dnes již bývalý ředitel sám oznámí odchod a tohoto odchodu nebude litovat ani po finanční stránce. Nebo nedojde k dohodě, ministr Jurečka sečte ve služebním hodnocení všechno to, co Najmon z pohledu šéfa rezortu ve vedení Úřadu práce ČR pokazil a Najmon dostane na rozloučenou takové služební hodnocení, že s ním jen těžko bude hledat další uplatnění.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka byl údajně s prací generálního ředitele Úřadu práce Viktora Najmona nespokojený. Vadilo mu toho hodně – ale zejména, že úřady zahlcené žádostmi o pomoc ukrajinským uprchlíkům nestíhají vyplácet dávky na bydlení lidem drceným vysokými cenami energií. A ředitele Najmona vyhodil.

Mezi prvními, kdo se k věci vyjádřil, byl advokát Michal Hašek, který napsal:

„Toto se stát jakékoliv vládě v minulosti, opozice už běsní, mimořádné tiskovky, výzvy k okamžité rezignaci ministra nebo k jeho odvolání premiérem z vlády, výzvy k důslednému prošetření celé záležitosti. Milion chvilek na Letné. Jak to bude dnes?", zeptal se bývalý poslanec a jihomoravský hejtman Hašek. 


Hnutí ANO následně vyzvalo ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky k odvolání, pokud se potvrdí porušení služebního zákona a autentičnost nahrávky, kterou si pořídil odvolaný ředitel Úřadu práce Viktor Najmon.

„Takové chování je zcela nepřijatelné,“ řekl předseda stínové vlády ANO Karel Havlíček.

„Stínová vláda na základě právních stanovisek konstatuje, že celá věc má prvky vydírání, uplácení a může se jednat o zneužití pravomoci úřední osoby. Máme tady služební zákon, který byl jednoznačně porušen,“ zhodnotil Havlíček počínání ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky.

Dodal, že Jurečka má právo vytvářet si svůj tým lidí, ale musí postupovat podle služebního zákona.

A jak na to zareagoval premiér Petr Fiala? Šéf vládního kabinetu se Jurečky ve sporu s odvolaným generálním ředitelem Úřadu práce ČR Viktorem Najmonem zastal. Předseda vlády dnes dopoledne před odletem na evropský summit do Bruselu novinářům řekl, že odvoláním bývalého šéfa otevřel Jurečka cestu k modernizaci instituce tak, aby plnila své úkoly. Vyslal tím jasný signál, že "úplatkářství a vydírání" pro dobro (pětikoaliční) věci a nejspíš i v zájmu vyššího (pětikoaličního) dobra je v pořádku. 

Kromě nejsilnější opoziční parlamentní strany ANO Jurečkův čin ostře odsoudil také bývalý ředitel české odnože Transparency International David Ondračka s tím, že tento postup ministra Jurečky je absolutně nepřípustný.

„Buď jsou jasné důvody pro odvolání člověka, s jehož prací ministr není spokojený, nebo ne. Nabízet někomu jakýsi zlatý padák za to, že nebude dělat problémy, nebude se soudit a jednoduše zmizí, to si ministr nesmí dovolit,“ vyložil svůj pohled na věc Ondračka.

Také jsme psali:

Ke skandálu se ve svém příspěvku na facebooku vyjádřil i předseda strany PRO (Právo, Respekt, Odbornost) Jindřich Rajchl, který Jurečku nešetřil a požaduje jeho rezignaci.

„Když podobným způsobem zatlačil před lety v kauze poslaneckých trafik premiér Nečas, tak z toho byl policejní zásah na úřadu vlády, pád jeho kabinetu a předčasné volby. Já jsem PRO si to zopakovat. Po zveřejnění nahrávky tohoto rozhovoru na iDNES existuje jediné akceptovatelné řešení. Okamžitá Jurečkova demise,“ napsal Rajchl.

Poslanci hnutí ANO už kvůli článku Babišových novin uspořádalo tiskovou konferenci a stejně jako Jindřich Rajchl žádají Jurečkův odchod z úřadu.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?