Varování exprezidentů před návratem k totalitnímu systému

politika

Dva prezidentni v jednom studiu... i takové události byly součástí letošního 34. výročí sametové revoluce. Václav Klaus a Miloš Zeman varovali před "náběhem" k totalitnímu systému a své řekli i k současné vládě Petra Fialy.

Varování exprezidentů před návratem k totalitnímu systému
Prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman
19. listopadu 2023 - 06:30

Symboly 17. listopadu nám byly ukradeny a obsazeny lidmi, kteří na tyto věci měli jiný názor než my dva. Na CNN Prima News to v pátečním speciálu s Terezií Tománkovou řekl exprezident Václav Klaus. Prototypem těchto lidí jsou podle něj členové dnešní vlády.

„17. listopad. Ty symboly, Národní třída, nám byly ukradeny a obsazeny lidmi, kteří si to nezaslouží a kteří na tyto věci měli jiný názor než my dva. Dnes myšlenka, že bych měl chodit na Národní, tam se střetávat s některými jedinci dnešní politické reprezentace, to jsem nepotřeboval,“ prohlásil na CNN Prima News bývalý prezident Václav Klaus v dvojrozhovoru, kterého se účastnil také bývalý prezident Miloš Zeman.

Za „symbol a prototyp těch, kteří pošlapali a pošlapávají myšlenky 17. listopadu“ Klaus označil současnou vládu premiéra Petra Fialy (ODS).

V podobném duchu se vyjádřil také exprezident Miloš Zeman, jehož mandát skončil po deseti letech ve funkci letos v březnu.



„Nechci být lacině kritický, ale za co se vlastně tehdy demonstrovalo? Konec vlády jedné strany, svobodné volby, to je v pořádku. Protestovalo se také vůči stupiditě některých vládnoucích politiků. V současné době se tato stupidita, mírněji řečeno, chcete-li, amaterismus, vrací,“ prohlásil Miloš Zeman.

Oba se svorně pustili do kritiky "zelené ideologie“. Ta je prý pro současné strany společná, jinak se prý jasně definované strany změnily, slovy Klause, ve "vyčpělá bezbarvá hnutí.“



„Nám se stává, že jsme jednu pitomou ideologii nahradili jinou pitomou ideologií. Část mladé generace demonstruje za klima, zelená ideologie je svého druhu totalitní ideologie,“ řekl Zeman s tím, že podle něj je totalitní svojí netolerantností a neochotou k dialogu a vede k ekonomické zhoubě, což má společné s komunistickou ideologií.

„Naše strany nepřiznávají, že jsou fanaticky zelení, a bez protestu přijímají šílenosti této ideologie. Ta zelenost to všechno rozmazala,“ řekl Klaus a pochválil Zemana, že už také začíná být vůči zelené ideologii vyhraněný.

V pořadu také zazněl dotaz, zda-li mají prezidenti pocit, že žijeme v nové "totalitě".

Psali jsme:

„Nežijeme v totalitě, my všichni, kdo jsme byli tak trochu oběťmi totality, víme, že zaplaťpánbůh tomu tak dnes zdaleka není. Existuje tu ale jakýsi náběh, slabé výhonky návratu k totalitnímu systému,“ varoval Miloš Zeman. 

Václav Klaus v tomto se Zemanem naprosto souhlasil. Klaus i Zeman se také domnívají, že před tím "náběhem" k totalitnímu systému bychom měli být velmi obezřetní a dělat vše pro to, aby se tomu tak nestalo.

Pořad měl ohlas i na sociálních sítích. Jedním z prvních, kdo jej okomentoval, byla právníčka a senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

„Byli skvělí…. Sví … Zkušení… Moudří … Kdeže loňské sněhy jsou…. Státníci jsou nedostatkovým zbožím," poznamenala k televiznímu speciálu senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

K debatě se vyjádřil i advokát a bývalý dvojnásobný hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

„Doporučuji včerejší vynikající prezidentskou debatu k výročí 17.listopadu 1989. Miloš Zeman i Václav Klaus ve výborné formě. Doporučuji jejich fanouškům i odpůrcům jako lekci kultivované debaty politických matadorů a opravdových profesionálů. Úplný balzám po neslaných, nemastných frázích amatérů během dne," okomentoval pořad na CNN Prima News Michal Hašek.

Psali jsme:

„Včerejší debata dvou exprezidentů byla v kontextu toho, na jaké ptydepe prázdných frází jsme od současných politiků zvyklí, výjimečná. Oba se shodli, že zažíváme "náběh k totalitě" a svoboda slova je omezována. Od času 24:00 je řeč mj. o bývalém vládním zmocněnci pro dezinformace Michalu Klímovi, ex-velvyslanci Petru Drulákovi a o plánu na financování procenzurních médií. Doporučujeme!", objevilo se na oficiálním facebookovém profilu Společnosti pro obranu svobody projevu.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: repro: cnn prima)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?