Výborný je zase v maléru. Zemědělci se opět chystají do ulic

politika

Zemědělci budou znovu protestovat 21. března. Obrátit se chtějí i na prezidenta Petra Pavla. Zemědělský svaz ČR na stejný den ohlásil pražskému magistrátu demonstraci před Úřadem vlády za účasti tisíce lidí.

Výborný je zase v maléru. Zemědělci se opět chystají do ulic
Marek Výborný, ministr zemědělství
13. března 2024 - 06:05

„Slyšeli jsme řadu nesplněných slibů a je nezbytné, aby na nich vláda už konečně začala pracovat,“ prohlásila mluvčí Agrární komory (AK) Barbora Pánková. Zemědělci požadují podporu zaměstnanosti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat a vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem.

Dalšími požadavky jsou nedanění evropských provozních dotací a omezení bezcelního dovozu zemědělských produktů ze zemí mimo Evropskou unii.

Výborný zemědělcům nabídl, že vláda přidá peníze na životní pohodu zvířat a dvěma miliardami na slevy na sociálním pojištění podpoří zaměstnanost na venkově. Vláda ale nedokáže splnit dva požadované body, a to zrušení daně z nemovitosti a nedanění evropských dotací. Zemědělci nicméně na pěti požadavcích trvají.



„Vyhodnotili jsme je jako naprosto zásadní pro zastavení rozvratu českého agrárního sektoru. Nic se na nich nezměnilo,“ řekla dále Barbora Pánková.

Psali jsme:

Nabízená podpora je podle Výborného maximální možná pomoc, kterou může zemědělcům nabídnout. Po čtvrtečním protestu uvedl, že je připravený podepsat i s premiérem Petrem Fialou a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou o domluvené podpoře memorandum. Ze zemědělci chce ale stále jednat o zacílení nabízených dvou miliard.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif