Západní sankce narušily přirozený vývoj světového obchodu

politika

Sankce válku nezastavily, stále probíhá a nevypadá to, že by sankce na její intenzitě něco změnily. Ekonom Pavel Šik zhodnotil dopad protiruských sankcí uvalených na Rusko. Podle něj toho ale prý příliš nezměnily. 

Západní sankce narušily přirozený vývoj světového obchodu
Ilustrační foto
28. března 2023 - 10:30

„Je možné jednoduše říci, že ne Rusko, ale naši západní politici a média proti svému obyvatelstvu vedli a vedou hybridní válku,“ píše ekonom Pavel Šik a hodnotí, že sankce uvalené na Rusko toho prý příliš nezměnily. 

„Obyčejní Rusové sankce nepocítili, a tudíž netlačí na svou vládu, aby válku ukončila,“ shrnuje, že sankce v Rusku nevyvolaly protiválečné nálady. Na svou sankční politiku tak podle něj doplatil zejména Západ, který se prý stal „zlodějem surovin chudších zemí“. 

Vážné varování mezitím přišlo k americkému bankovnímu sektoru. Může prý zkolabovat až 190 bank. Podle názoru Šika se sankce uvalené na Rusko neprojevily tak, jak bylo prezentováno. 

„Sankce válku nezastavily, stále probíhá a nevypadá to, že by sankce na její intenzitě něco změnily. Když se začalo se sankcemi, začal jsem je kritizovat. Mým názorem, který se nezměnil, bylo a je, že sankce se nikdy neosvědčily jako prostředek k tomu, co měly zaručit, jen uměle narušují velice komplikovaný stroj světového obchodu a způsobují otřesy,“ komentoval s tím, že mělo být na Rusko uvaleno celkem čtyřikrát tolik sankcí než na Írán nebo pětkrát více než na KLDR.

„Ani v Íránu, ani v KLDR nepřispěly sankce k nějakým změnám, spíše zabetonovaly to špatné do ještě horšího,“ míní ekonom.

Obyčejní Rusové podle něj sankce nepocítili, a tudíž netlačí na svou vládu, aby válku ukončila. „O těch sankcích samozřejmě vědí, ale v běžném životě je nepozorují. Když jsem sankce poslední rok zpochybňoval a tvrdil, že nefungují a nic nezmění, zažil jsem si mnoho urážek. Ale o mě a mé ego, jak se někomu může zdát, tady vůbec nejde. Jde o lži o prázdných ruských supermarketech, o kolapsu ruského hospodářství, jde o sliby o účinnosti sankcí, jde o arogantní pohádky o západní hospodářské síle, které nám byly médii prezentovány,“ shrnul.


Vše je podle něj jinak. „Ne, není to tak, že Rusko proti nám vedlo hybridní válku skrze suroviny. Rusko vedlo a vede standardní válku proti expanzi vojenského bloku NATO a o tom se mělo od začátku jednat. Ale byly to naše, západní, sankce, které narušily desetiletí přirozeného vývoje světového obchodu,“ míní.

Rusko se skrze sankce podle ekonoma stalo hlavním dodavatelem levné ropy do Číny. „Saúdská Arábie byla odsunuta na druhé dodavatelské místo, ale to jí moc nevadí, nakupuje levnější ropu z Ruska k vlastnímu použití a její dražší ropu prodává nám,“ dodal Šik.

Úbytek vývozu plynu do Evropy prý sice „možná Rusku ekonomicky ublížil, ale zároveň asi nakopl projekty mezi Ruskem a Asií, které se připravují a o kterých se Evropě s celým Nordstreamem může jen zdát“.

„Rusko se do budoucna stane velkým hráčem na poli zkapalněného LNG plynu, vybuduje přímé plynovody pro celou Asii a podpoří její strmý ekonomický růst. Čína se díky západním sankcím mnohem rychleji stane největší hospodářskou silou světa. My jako morální a demokratický Západ jsme se kvůli sankcím stali zloději surovin chudších zemí, protože jim blokujeme tankery, které doposud vozily plyn k nim,“ zní od ekonoma.

Také jsme psali:

Vyjádřil se také k aktuální ekonomické situaci v Evropě. Její hospodářství podle Šika není stavěné na „vysoké“ úrokové sazby centrálních bank, které musely vzrůst, aby došlo ke zkrocení inflace.

„Když se podíváme zpět na novinové titulky a výroky politiků za uplynulý rok, je možné jednoduše říci, že ne Rusko, ale naši západní politici a média proti svému obyvatelstvu vedli a vedou hybridní válku,“ napsal ekonom Pavel Šik.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif