Zbořil: Justice je lepší než „totalitní“, ale to neznamená, že je dobrá

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem „historickém okénku“ se obvykle bavíme o historii a nyní bychom si mohli připomenout soudní procesy, které už jsou historické.

Zbořil: Justice je lepší než „totalitní“, ale to neznamená, že je dobrá
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
14. září 2022 - 03:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Historie také zná dva pojmy „ZeitGeschichte“, dějiny doby, dějiny času a nebo „current history“, běžící, právě probíhající historii. Takže ono to není tak striktně odděleno, kde začíná historické bádání a jaký má vztah k současnosti nebo k faktům, které se rodí během doby, kterou žijeme,“ říká v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

Běžící historie…

„Myslím si, že jedním z příkladů, které do této skupiny historických událostí můžeme zařadit,  je i to, že před několika dny byla bývalá ministryně národní obrany Vlasta Parkanová po desetiletém vyšetřování, souzení a obhajování se, zbavena jakéhokoliv nařčení a dokonce by měla dostat nebo má dostat odškodnění ve výši asi 1,6 milionu korun. Jenom pro zajímavost - to je 160 tisíc ročně a asi 12 tisíc měsíčně, takže to odškodnění není příliš veliké.

Ale mělo by nás na tom zajímat, že nějaký s námi ještě stále žijící člověk byl deset let vystaven  šikaně,  která měla podobu blízkou vyšetřování. Nemluvím teď o osobnosti Vlasty Parkanové, ta měla svoje klady a zápory. Ale to, co se stalo je skutečně hrůzostrašné a  naši soudci a lidé vykonávající spravedlnost, kteří jsou účastníky různých soudních řízení a dovolávají se spravedlnosti, by se měli zamyslet nad tím, co dokážou způsobit lidem, o kterých se zjistí, že jsou nevinní a kteří  deset let a každý den čekají na to, kdy je někdo pošle za katr nebo jestli je osvobodí,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.

Procesy se táhnou, prodlužují a obvinění žijí několik let v obavách, zda budou osvobozeni a nebo naopak…

„Případ Vlasty Parkanové samozřejmě není ojedinělý. Máme tady případy, které se vlečou už několik let a dovídáme se o nich stále nové a nové věci a nevidíme cestu k jejich uzavření nebo skončení. Spravedlnost má také jednat rychle jak víme z kdejakého westernu, které nám dnes pouští ČT. Ale to důležité je, že není nápravy jestliže se setkáme se  svévolí nějaké soudní instance a nebo dokonce s výhrůžkami nejvyššího státního zástupce, který nás varuje před něčím, co by se mohlo stát a ne před tím, co se stalo.

Odsoudili  jsme odsoudili justici tzv. doby totality, ale zapomněli jsme, myslíme si, že ta naše současná justice je lepší. Ale to ještě neznamená, že můžeme říct, že je dobrá. To lepší neznamená dobrý,“ dodává Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.



(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif