Zbořil: Maďarsko jako nechtěná součást Evropské unie?

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout „maďarské události“ z roku 1956  a zároveň si říct,  že Maďarsko se vždycky snažilo o nějakou suverénní zahraniční politiku. Myslíte, že teď taky přijedou opět do Maďarska tanky?

Zbořil: Maďarsko jako nechtěná součást Evropské unie?
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
13. prosince 2023 - 02:20

 Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Určitě je to zajímavý problém, který souvisí s historickými tradicemi Uher, Uherska a maďarského státu. Ale nemusíme chodit zase tak daleko do historie. Už rakousko-uherské „státoprávní vyrovnání“ v roce 1867 a zavedení dualismu byl úspěch maďarské aristokracie, maďarských politiků, který nedokázala ani zmenšit Vídeň, ani byrokratický aparát monarchie. Dokonce i po první světové válce, kdy Maďarsko bylo brutálně omezeno ve svých právech a přišlo o velkou část svého území, historického území, a velkou část obyvatelstva, ukázali zase Maďaři  jakýsi vyšší smysl pro svébytnost než ostatní části monarchie,“ připomněl Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Snaha o samostatnou zahraniční politiku…

„Dokonce i za druhé světové války pod obrovským tlakem Adolfa Hitlera, osobním tlakem, se bránili. Dlouho odkládali například pronásledování a deportace Židů. Reagovali až na podzim 1944. Pravda je, že to potom brali ve zrychleném režimu a velmi ostře.


A také komunističtí pohlaváři, už na začátku padesátých let a potom v roce 1956,  se sice nevyhnuli dokonce fyzické likvidaci po polických procesech „se zrádci a sionisty“ a nemohli zabránit popravě „maďarského Dubčeka“ Imre Nagyho někde na tajném místě v Rumunsku. Ale díky Jánoši Kadárovi si zase postupně vybudovali jakousi nezávislost na hegemonu východní Evropy -Sovětském svazu. A v roce 1968 i Brežněvové doktríně omezené suverenity. Mně se zdá, že i tam můžeme hledat kořeny pokusů malého státu jako je Maďarsko o nezávislou zahraniční politiku. A být dnes svědky toho, jak Viktor Orbán váží na lékárnických vahách  svoji přízeň k Ruské federaci a poslušnost Evropské Unii, již je Maďarsko, dnes se to už tak zdá, téměř nechtěnou součástí,“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX







Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 74%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 16%
transparent.gif transparent.gif