Zbořil: Mobilizace není jenom řinčení zbraněmi, ale také přesun na bojiště

politika

<< VIDEO >> Ještě před zahájení vojenských akcí na Ukrajině, to znamená na podzim 2021, náš pan premiér řekl, že jsme ve válce.

Zbořil: Mobilizace není jenom řinčení zbraněmi, ale také přesun na bojiště
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
9. září 2023 - 02:20

Nyní se tato slova posouvají dál, když šéf odboru ministerstva obrany řekl, že budeme mobilizovat a ukrajinský ministr zahraničí uvedl, že jsme ve třetí světové válce.

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Já si velmi dobře pamatuji, to veřejné vystoupení Petra Fialy, které pak nějaký jeho spolupracovník zjemňoval tím, že je to metafora a že politici jsou zvyklí používat takové metafory. Ale ona to zřejmě nebyla nějaká nadsázka, ale jen konstatování pravého stavu věcí.

A to musíme také vědět, že války se už dávno nevyhlašují. Poslední velkou událostí, které se účastnil císař František Josef I., bylo vyhlášení války Srbsku a od těch dob už se jen výjimečně k tomu někdo uvolil. Z těch několika desítek válek, které vedly Spojené státy ve světě, mám pocit, byla vyhlášena válka jenom při tažení na Grenadu, ale takové akce jako v Chile a ve Vietnamu, a na různých místech ve světě - v Iráku, Libyi, Srbsku…  se války už nevyhlašovaly. Tam jen vpadly nebo přiletěly někdy menší jednotky, někdy desetitisícové, někdy stotisícové, anebo i větší vojenské kontingenty,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Mobilizace…

„Takže pan premiér, když o tom tehdy mluvil, měl pravdu a my jsme jí trochu zlehčovali. Tentokrát ředitel odboru ministerstva obrany Jan Jireš, který nevím jak je tam dlouho, ale byl poprvé jmenován na veřejnosti jako ředitel odboru, to řekl jednoduchými slovy, ale naprosto jednoznačně: „Jsme součástí pohybu armád ve střední a východní Evropě, mají povahu válečných operací a budou se to ještě více zintenzivňovat, protože musíme být připraveni na pohyb třeba desetitisícových vojenských jednotek přes naše území. Musíme vědět, že na území našeho státu budou také dislokována pracoviště pro logistiku,“ jak on říká, „válečných operací na východě“.


A také, což neříká tak jasně, musíme počítat s tím, že na našem území, nebo na Slovensku a v Polsku, budou také cíle akcí protivníka, který není jmenován jako nepřítel, není vyhlášen jako nepřítel, ale protože se mluví neustále o ruské agresi, tak to bude jakési mýtické Rusko,  ani ne Ruská federace a anebo Putin, který podle České televize vede svou válku v Evropě,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.

Kdo půjde na bojiště…

„Takže, toto hlášení vojenských operací je velice závažné a já bych ho nijak nezpochybňoval. A to proto, že jeho součástí je až brutální závěr, že naše armáda nestačí na nějakou obranu, že to nesmí být jenom malá profesionální armáda, ale že to musí být také armáda sestavená nejenom z aktivních záloh, ale také z mobilizovaných rekrutů a ti budou, jak v našich dějinách bylo zvykem, odsouzeni ke slávě na polích válečných. (Maršálek Radecký z Radče by to neřekl lépe,  jak  vzpomínal  Jaroslav Hašek  na smrt věrného bělouše českého čáckého vozataje Bonga ve vítězné bitvě u Custozzy.)



To znamená, že už by měli lidé ve vojenském věku počítat s tím, že budou povolání do armády. A abychom i my ostatní věděli, že součástí mobilizace, to si pamatuji ještě velmi dobře, je také mobilizace dopravních prostředků, zabavování osobních aut a různých pro armádu potřebných zařízení. O tom pan Jireš nemluvil, ale všichni víme, že mobilizace není jenom oblečení mladých mužů a dívek do uniforem, absolvování přijímače, to je také další vojenský výcvik s předpokladem, že tito lidé budou umístěni v nějakém operačním bojovém prostoru,“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX







Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?