Zdanění nadnárodních korporací? Bartoš má důvod k radosti

politika

Místopředseda vlády Petra Fialy pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš na sociální platformě X (dříve Twitter) oznámil vcelku zajímavý krok, kterým je schválení zákona o zdanění nadnárodních korporací.

Zdanění nadnárodních korporací? Bartoš má důvod k radosti
Ivan Bartoš (Piráti)
20. prosince 2023 - 10:50

Bartoš nicméně zmiňuje, že zákon přinese 2 miliardy, zatímco 300 miliard odchází na dividendy do zahraničí. To vyvolává otázku, zda je tento výnos z férového zdanění skutečně významný v kontextu celkového odtoku kapitálu.



Další bod, který vyvolává otázky, je definice "férového" zdanění. Jaká je hranice mezi férovým a neférovým zdaněním a kdo ji stanovuje? Je to subjektivní nebo existují konkrétní kritéria?

(z profilu I. Bartoše na siti X)

A co znamená "férové" v tomto kontextu? Vypadá to, že se termín "férové" používá poměrně volně a může být interpretován různě.

Psali jsme:

Navíc, je důležité se zamyslet nad tím, jaký je "férový" podíl zisku, který byl vytvořen někým jiným. Jakým způsobem by měly být tyto zisky rozděleny, a jakou roli by v tom měl hrát stát? To jsou komplexní otázky, které vyžadují hlubší diskuzi a možná i širší společenskou dohodu o tom, co je považováno za spravedlivé. 

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 9%
transparent.gif transparent.gif
Ne 76%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 15%
transparent.gif transparent.gif