Zemanův konec se blíží. Ještě však neřekl poslední slovo

politika

Prezident Miloš Zeman minulou neděli navštívil Slovensko při příležitosti 30.výročí vzniku samostatné České republiky a Slovenské republiky. A také prozradil, co vše ještě plánuje stihnout do konce svého mandátu. 

Zemanův konec se blíží. Ještě však neřekl poslední slovo
Miloš Zeman, prezident ČR
9. ledna 2023 - 09:01

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro rádio Frekvence 1 řekl, jak projevil slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové lítost za výroky kandidátky na prezidentku Danuše Nerudové. Nepotěšil ho prý ani kandidát Petr Pavel. Zeman považuje za „ubohé“ jeho domlouvání vrácení prezidentské standarty na Hrad. 

Prezident Miloš Zeman minulou neděli navštívil Slovensko při příležitosti 30. výročí vzniku samostatné České republiky a Slovenské republiky. Setkal se například s předsedou Národní rady Slovenské republiky Borisem Kollárem či s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Prezidentce Čaputové vyjádřil Zeman lítost nad prohlášením Danuše Nerudové, která uvedla, že zatímco Nerudová je ekonomka, která řídila univerzitu s rozpočtem dvě miliardy a s 1500 zaměstnanci, Čaputová je právnička, která zabránila skládce. 

„Vyjádřil jsem paní prezidentce Čaputové lítost nad tímto veřejným neuváženým prohlášení Danuše Nerudové. Takové prohlášení není ani ve volební kampani vhodné,“ řekl prezident Miloš Zeman pro Frekvenci 1.

Pozastavil se také u kauzy Čapí hnízdo. V pondělí má padnout rozsudek, který si prezident Zeman netroufá odhadovat. 

„Počkejte si. Pokud rozsudek bude pro Andreje Babiše nepříznivý, má vždy, jako každý obžalovaný, možnost odvolání,“ poznamenal Zeman.

Zároveň uvedl, že si nemyslí, že by rozsudek mohl nějak výrazně ovlivnit kampaň před prezidentskými volbami. 


„Nemyslím si, že by kampaň rozsudek příliš mnoho ovlivnil. O kauze, která se táhne neskutečně dlouho, už víme prakticky vše,“ řekl Miloš Zeman, že stále platí, že v prezidentské volbě dá svůj hlas právě Babišovi, protože ze tří favorizovaných kandidátů má největší politické zkušenosti.

To, že se Miloš Zeman už boje o Hrad neúčastni, mu podle jeho slov nevadí. Prohlásil, že "nebýt ve hře" si užívá a je to příjemný pocit. 

Ve spojitosti s kandidátem na prezidenta Petrem Pavlem se vzneslo i téma navrácení prezidentské standarty na Hrad. Generál Pavel se chlubil, že domluvil její vrácení se skupinou Ztohoven, která ji ukradla. Zeman to považuje za „ubohé“. 

„Znesvěcení prezidentské standarty je útokem na jeden ze základních symbolů české státnosti. Pokud pan Pavel zvyšuje, ovlivňuje svou popularitu tím, že se stýká s pravomocně odsouzenými, kteří znesvětili jeden z těchto symbolů, vypovídá to o něm samotném. Považuji to za ubohost,“ řekl prezident Miloš Zeman.

K tomu, že jako podmínku navrácení standarty na její místo si Ztohoven klade podmínku, že prezidentem se nestane Babiš, pak Zeman podotkl, že pokud by, nedej bůh, byl zvolen prezidentem generál Pavel, ať si Ztohoven vyvěsí na Hradě třeba generálskou čepici, ale jeho to už nezajímá.


Pozastavil se také u kandidátky Nerudové, který odmítla, že v kauze rychlotitulů a plagiátů z doby jejího rektorování na Mendelově univerzitě, by pochybila. 

„Není důležité, co si o sobě myslí Nerudová, ale co si myslí jiní. A na sociálních sítích kolují prohlášení několika právních odborníků, kteří se k Nerudové vyjadřují krajně kriticky. Její vyjádření k podvodu nemělo daleko,“ zdůraznil Zeman.

Kandidáta Jaroslava Bašty z SPD si Zeman dle svých slov velmi váží, jednak proto, že je signatář Charty 77 a proto, že za komunistického režimu byl politickým vězněm. Ale vyjádření Bašty, že po případném zvolení prezidentem by odvolal Fialovu vládu, Zeman označuje za nereálné. Také vyjádřil pochybnosti, zda je právně možné, aby takto prezident vládu odvolal.

Také jsme psali:

Zeman také zodpovídal dotaz, zda předpokládá, že se rozhodne před koncem svého mandátu jmenovat nového předsedu Ústavního soudu, který nahradí dosavadního předsedu Pavla Rychetského. 

„Právní analýza, kterou jsem si k tomu nechal zpracovat, říká, že neexistuje právní překážka pro takové rozhodnutí,“ sdělil Zeman s tím, že nyní by ale z této věci nechtěl dělat téma, kterého by se mohli chytit někteří kandidáti na prezidenta.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif