Zrádce a zločinec! Rakušan to schytává zleva zprava

politika

Nová migrační pravidla se mezi českými politiky nesetkávají s pochopením a souhlasem. Vláda totiž v Bruselu podpořila nový pakt, který má řešit přerozdělování migrantů, kteří do Evropy doputují. Politici si neberou servítky a mluví o zradě a zločinu. 

Zrádce a zločinec! Rakušan to schytává zleva zprava
Vít Rakušan, ministr vnitra
15. června 2023 - 08:12

Země, která se tomu vzepře, bude prý muset za každého jednoho odmítnutého migranta zaplatit 20 tisíc euro, tedy zhruba půl milionu korun.

Radovan Vích, který je poslancem za SPD, je například přesvědčen, že je to jednoznačně zrada České republiky a ohrožení bezpečnosti občanů Evropy a ČR. 

„Budeme navrhovat mimořádný bod na jednání Sněmovny k této problematice a také podporujeme mimořádnou schůzi Sněmovny. Nelze přece kývnout na výpalné půl milionu korun za každého migranta, kterého odmítneme přijmout, když Schengen nefunguje a nevíme, co se děje ve Středozemním moři. Také argumenty o dočasné ochraně 300 tisíc Ukrajinců, která se bude podle slov ministra vnitra Rakušana, prodlužovat, jsou zcela mimo. Takže dočasná ochrana do neurčita, a následně se budou překlápět do žadatelů o azyl, je pro mě zcela nepřijatelná. Ministr Rakušan by měl podat demisi a také by mělo být referendum o vystoupení z EU společně se znovuzavedením ochrany našich hranic,“ prohlásil Vich.


„Vláda opět ukazuje nebývalou přezíravost. Spolu slibovalo před volbami, že budou trvat na tom, aby si každá země mohla zvolit vlastní migrační politiku. Jak Spolu, tak PirStan v té době odmítly kvóty. Pětikoalice opět tyto sliby porušila. Dočasnou výjimkou na platbu půl milionu na migranta nás navíc dostává do nedůstojné pozice prosebníků. Česká republika přijala půl milionu ukrajinských uprchlíků, stále jich je u nás více než 300 tisíc a prokázali jsme nebývalou solidaritu. Vládu jsme v tom podpořili, proto naprosto nechápu způsob, jakým způsobem se to v tichosti projednalo a všichni se pouze postavili před hotovou věc,“ uvedl k věci místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO).

Jeho stranický šéf Andrej Babiš zašel v kritice ještě dál a hovoří přímo o zradě. 

„Je to neuvěřitelná zrada, neuvěřitelné selhání naší vlády, která je servilní k Bruselu. Zrušili to, co my jsme vybojovali. 29. června 2018 ve čtyři ráno po celonočním jednání jsme definitivně zarazili povinné kvóty, ilegální migraci, která je organizovaná pašeráckými gangy, co na tom vydělávají miliony eur. Pan Rakušan tvrdí, že je to v pořádku, což je nesmysl. Jak může být solidarita povinná? Co to za blbost?! Děje se to v čase, kdy Švédsko přiznalo, že celá migrační vstřícnost dospěla do no-go zón, do velké kriminality a ještě před pár týdny řecký premiér Mitsotakis vyhrál volby na základě slibu, že postaví plot v délce 200 kilometrů na hranici s Tureckem. Evropa místo toho, aby zabránila ilegálním migrantům proudit do našich zemí, dospěla k tomuhle skandálnímu rozhodnutí,“ řekl k tomu Andrej Babiš pro parlamentilisty.cz.

S dohodou zásadně nesouhlasí ani nezávislá senátorka Jana Zwyrtek Hamplová. 

„Dali jen ‚hezčí‘ název povinným kvótám, které nesmíme v žádném případě akceptovat, chceme-li nadále žít v bezpečné zemi. Pojem povinná solidarita je protimluv, podobně jako bylo kdysi do nebe volající humanitární bombardování. Evropa by měla tvrdě začít chránit své hranice, a pokud to nedokáže, musí začít chránit své hranice Česká republika, nebo sousedící středoevropské země. Kdo by něco podobného, jako povinné přijímání ‚kde koho odkudkoli‘ odsouhlasil, neobávala bych se označit to za jednání na hranici vlastizrady,“ uvedla senátorka.

Také jsme psali:

„Tak prý už se ta solidarita, kdy si budeme moci vybrat, zda přijmeme přidělené migranty mimo naše azylové řízení (počítám, že nám sem pošlou ty “nejlepší” kusy) nebo si koupíme odpustek za 20.000 eur na hlavu, už se nejmenuje povinná, nýbrž “flexibilní”. Já tomu říkám trochu srozumitelnějším termínem - je to zrada České republiky a našich občanů. Vít Rakušan tvrdí, že měl k podpoře takového řešení mandát. Já tvrdím, že to není pravda. Jediný mandát k takovému kroku mu totiž mohou dát pouze občané České republiky. A vzhledem k tomu, že vláda neřekla ani slovo o tom, že by jakýkoliv návrh tohoto typu podpořila ani před volbami, ani po volbách (v programovém prohlášení má doposud napsáno, že bude vystupovat proti povinným kvótám, přičemž ta povinná solidarita je pro nás mnohem horší) a dokonce nic takového neavizovala ani bezprostředně před jednáním o tomto paskvilu, tak prostě a jednoduše žádný mandát neměl. Vít Rakušan je patologický lhář a já pevně doufám, že už brzy skončí stejně jako Nekula. A s ním i celá vláda, která nás Bruselu bezprecedentně prodala," napsal ve svém příspěvku na svůj veřejný profil předseda strany PRO Jindřich Rajchl. 

A servítky si nebral ani místopředseda Trikolory Petr Štěpánek, který dokonce prohlásil, že Vít Rakušan je zločinec.

„Vít Rakušan je zločinec, který bez jakéhokoli mandátu od české veřejnosti do naší země vpouští všechno to negativní, co můžeme pozorovat ve městech západoevropských zemí, které se z toho imigračního nadělení, jež samy sobě způsobily, budou už jen těžko vzpamatovávat. Skutečnost, že to máme s dočasným odkladem, na tom nic nemění,“ reaguje první místopředseda Trikolory Petr Štěpánek.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif