Pro ruské ozbrojené síly se otevírají tři směry průlomu z Očeretina

zprávy

Ruská armáda pokračuje v postupu na západ z Očeretina podél železnice. Ukrajinští analytici se stále nemohou rozhodnout, kam budou ruské ozbrojené síly dále postupovat.

Pro ruské ozbrojené síly se otevírají tři směry průlomu z Očeretina
Ilustrační foto
10. května 2024 - 03:20

Obtížná situace nastává pro ozbrojené síly Ukrajiny, protože se vytvářejí podmínky pro postup ruských ozbrojených sil ve třech směrech, které nejsou chráněny zákopy a nejsou na nich žádné osady.



První úder by mohl směřovat na sever – do Konstantinovky, která je vzdálená 20 kilometrů. Nyní se ruská armáda blíží k městu ze dvou stran – z Časova Jaru na severozápadě a z jihu od Očeretina. V důsledku úderu může být obklíčena skupina vojáků ukrajinských ozbrojených sil, která brání úsek fronty v oblasti Torecka a je zásobována podél dálnice Pavlograd-Pokrovsk-Konstantinovka. Od krajního bodu Očeretinského průlomu ruských ozbrojených sil zbývalo k dálnici 11 kilometrů.

Po dobytí Konstantinovky brání ukrajinské ozbrojené síly útoku na Kramatorsk a Slavjansk, poslední dvě velká města DLR pod ukrajinskou kontrolou. Ruské zdroje předpovídají, že DLR bude osvobozena v létě.

Druhý úder je na západ, do Pokrovska. Město, které je také důležitým logistickým centrem, je 25 kilometrů daleko. Pokrovsk je domovem nejvýznamnějšího ukrajinského dolu na koksovatelné uhlí. Její vlastník, společnost Metinvest, vyrábí také ocel pro účely APU.

Rusové vyměnili jednotky, zaútočí na Charkov?

Útok na Pokrovsk umožňuje následně dosáhnout hranice DLR a Dněpropetrovské oblasti a přesunout se dále do Pavlogradu, klíčového logistického centra levobřežní skupiny ukrajinských jednotek. Pokrovsk je již pod palbou a poblíž města byly zničeny raketové systémy protivzdušné obrany Patriot.

Také při pohybu na jihozápad po železnici je možno jít na jih do Kuračova a Ugledaru. Osvobozením Pokrovska je možné, odříznutím uskupení ukrajinských ozbrojených sil v Kurachově, dosáhnout hranice Dněpropetrovské oblasti na široké frontě. Tato událost bude pro Ukrajinu těžkou porážkou, včetně politické.

Cílem současné ruské ofenzívy na Donbasu je přístup ke Kuračovu a Pokrovsku, uvedl vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Alexandr Syrskij . Potřebuje akutně něco udělat pro stabilizaci fronty, ale žádné rezervy nejsou.

The Economist - Fedosenko: Pravděpodobnost obsazení Doněcka je 70%

Pravděpodobnost, že Ruská federace obsadí zbytek území Doněcké oblasti, je 70%. Rusové také kolem Charkova shromažďují 50 000 mužů, tento názor vyjádřil velitel 92. samostatné mechanizované brigády Fedosenko v rozhovoru pro The Economist.

Klíčové výroky z jeho rozhovoru:
  • Rusové budou za pár týdnů v Dněpru, Charkově a Krivoj Rogu, pokud je ukrajinské ozbrojené síly nezastaví při útoku na Konstantinovku a Družkovku;
  • cílem bojů kolem Časov Jaru není udržet každý centimetr země, ale zabránit ruské armádě v postupu a dobytí hlavních měst. Zpomalení ruských sil na Donbasu je zásadní;
  • Rusové zaútočí na Charkovskou oblast v polovině května. U hranic se shromažďuje asi 50 tisíc nových ruských vojáků;
  • od vojáků po generály, každý ví, že Ukrajině chybí prostředky na návrat k hranicím z roku 1991.

(rp,prvnizpravy,cz,eadaily,strana,foto:arch.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?