Zrušení superhrubé mzdy byla chyba, říká Zaorálek

politika

Sociální demokracie svolala tiskovou konferenci k evropským volbám, kde především z úst lídra kandidátky Lubomíra Zaorálka zazněla ostrá kritika současné vládní pětikoalice. Zaorálek zároveň kritizoval rétoriku koalice SPOLU, která podle něj rozděluje společnost.

Zrušení superhrubé mzdy byla chyba, říká Zaorálek
Lubomír Zaorálek (SOCDEM)
23. května 2024 - 15:58

Zaorálek také obvinil vládní stranu ODS, že se nezachovala prozápadně, když za minulé vlády umožnila spolu s hnutím ANO zrušení superhrubé mzdy.

„To byste na celém Západě nikde nenašli,“ řekl na adresu ODS Zaorálek s tím, že vláda podle jeho názoru podporuje stagnující ekonomiku založené na levné práci.

Jako řešení vidí Zaorálek např. v zavedení takzvané bankovní sektorové daně po vzoru Německa či Francie. Sociální demokraté také varovali před neschopností vlády najít řešení při bytové krizi a došlo i na kritiku návrhů Pirátů.



„To je plán, který už v této zemi jednou byl. Měli ho komunisté v padesátých letech,“ varoval bývalý ministr zahraničních věcí s tím, že piráty předložený návrh zákona na zřízení poradenských center v něm evokuje k padesátá léta minulého století a vládu KSČ.

Prvnizpravy.cz vznesly dotaz, jak vnímá sociální demokracie to, že Poslanecká sněmovna odmítla pětikoaliční většinou zařazení bodu, ve kterém by byl hlasován návrh usnesení o tom, že “Poslanecká sněmovna důrazně odsuzuje atentát na slovenského premiéra Roberta Fica"?

Odpovědi se zhostil Lubomír Zaorálek, který vidí daleko větší problém v tom, že současná vláda již dříve zrušila tradiční mezivládní konzultace se Slovenskou vládou. Zaorálek popisoval ze svých zkušeností, jak důležité bylo mít takového blízkého "partnera" po boku, když se řešila a konzultovala důležitá mezinárondí témata. A ještě důležitější je to nyní, když je situace nejen u nás, ale v celé Evropě velmi napjatá. Zaorálek také řekl, že je důležité budovat společně se Slovenskem určitou pozici v Evropě, abychom mohli prosazovat důležité změny v dněšní komplikované době.

Druhá otázka pak směřovala na postup odborů a zemědělců, kteří v návaznosti na atentát na slovenského premiéra zrušili protestní akce. Slova se opět chopil Lubomír Zaorálek a vysvětlil, proč sociální demokracie tyto protesty podporuje.

(tisková konference Sociálních demokratůú

„Připadá nám nesmírně znepokojivé, že jakkoli nám dnes pětikoalice tvrdí, že vede naši zemi na západ, tak nám přijde, že nás vede někam úplně jinam," řekl Zaorálek s tím, že naprosto nechápe, je se vláda nedokázala vypořádat s prohlubováním schodku veřejných financí.

„Kde na tom jejich západě najdete zemi, kde např. jejich ministr zdravotnictví vyhlašuje kolaps zdravotního systému," podivoval se Zaorálek a dodal, že tato vláda nahání lidem strach.

Na tiskové konferenci vystoupil také někdejší premiér Vladimír Špidla a přiblížil plány SOCDEM do nadcházejících evropských voleb.

„Před Evropou stojí několik výzev. První výzva je geopolitická, protože se zcela jistě začíná vytvářet koncert velmocí,“ prohlásil Špidla a následně se věnoval další výzvě, která je podle něj spíše socioekonomického rázu.

Psali jsme:


„Zcela jistě se společnost rozděluje,“ varoval bývalý premiér. 

„Úloha Unie je omezovat tento sociální rozpad,“ pokračoval Špidla a zdůraznil, že základním receptem na zastavení nespravedlivého rozdělování společnosti jsou společná minimální mzda, společný minimální příjem a společný daňový základ.

Řeč byla také o možném rozšíření Evropské unie. Špidla zmínil především státy takzvaného západního Balkánu, což obvykle zahrnuje státy jako Srbsko, Černá Hora nebo Severní Makedonie.



Účastníci tiskové konference v Lidovém domě



„Západní Balkán si zaslouží v každém případě, aby do Unie vstoupil, a to bude samozřejmě vyžadovat intenzivní práci,“ uvedl bývalý premiér Vladimír Špidla.

(ps, prvnizpravy.cz, video: socdem, foto: ps)


Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb do Evropského parlamentu?

Ano 28%
transparent.gif transparent.gif
Ne 62%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif