Architektura známá i neznámá v Ústí n.L., Mostě nebo v Litoměřicích

regiony

Festival Den architektury na přelomu září a října opět otevře veřejnosti historické skvosty, moderní budovy i mimořádné stavby stojící v pozadí pozornosti a láká na objevné výpravy po známých i neznámých místech.

Architektura známá i neznámá v Ústí n.L., Mostě nebo v Litoměřicích
Ilustrační foto
25. srpna 2022 - 07:00

Pestrý festivalový program nabízí od 30. září do 6. října přes 300 akcí ve více jak stovce měst a obcí v Čechách i na Slovensku. Mottem letošního dvanáctého ročníku festivalu je “Nebourej, transformuj!” a z velké části se tak zaměří na příkladná řešení rekonstrukcí a revitalizací. „Napříč republikou jsme svědky mazání naší historie a naším cílem je ukázat, že jednou z cest k udržitelnosti jsou pro nás renovace staveb a odklon od zbytečného bourání. Letos tak v programu nabídneme příkladná řešení, jak vdechnout budovám nový život,“ vysvětluje zakladatelka a ředitelka Dne architektury Marcela Steinbachová. Dalším cílem letošního ročníku je poukázat na význam zelené infrastruktury a nevyužité možnosti zvyšování kvality života ve městech. Festival také připomene osobnost Josipa Plečnika, od jehož narození uplynulo v letošním roce 150 let, a vzdá poctu letos zesnulé české architektce Aleně Šrámkové. Festivalový program je zdarma.

Bohatý program nabízí Den architektury i v Ústeckém kraji. V Ústí nad Labem se mohou zájemci vydat například na komentovanou prohlídku Domu umění, který sídlí v nově zrekonstruované budově bývalé univerzitní menzy UJEP, nebo na procházku po čtvrti Klíše, jež zahrne nejstarší výstavbu, vilovou zástavbu z počátku 20. století i budovy od Josefa Gočára, Franze Josefa Arnolda nebo Ernsta Kroba. Další procházka nese název Stavebnice a zaměří se na prvky urbanismu, které dávají dohromady roztodivnou skládačku centra města. Program v Ústí nad Labem nabídne i workshop pro děti Sochařská laboratoř s umělkyní Andreou Kaňkovskou nebo veřejnou debatu s architekty a umělci o historii, současnosti a budoucím možném směřování města.

V Litoměřicích se mohou zájemci vydat po místech, kde započaly dějiny Litoměřic. Exkurzi završí prohlídka katedrály sv. Štěpána se zaměřením na její uměleckohistorickou výzdobu. V Mostě je na programu procházka po centru města se zaměřením na aktuální problémy, plány dostavby minulé i současné i možnosti do budoucna. V krušnohorském Nakléřově se uskuteční procházka s příznačným názvem Co tu bylo a co zbylo.

V Roudnici nad Labem je pozornost programu upřena na sochy, pomníky a umění ve veřejném prostoru. V Teplicích se mohou zájemci vydat po stopách potoka Bystřice, který v uplynulém století zmizel do podzemí, a připomenout si zaniklá vodní díla s Bystřicí spojená či toky, které Teplicemi bez povšimnutí protékají dodnes.

Městský architekt Varnsdorfu Jan Hrouda provede veřejnými prostory města a otevře diskusi o potenciálu rozvoje. Hlavním tématem bude náměstí, ulice, parky a nábřeží řeky Mandavy. Žatec se k festivalu připojí procházkou Pěškobusem po páté: Heimatstil, která představí desítku staveb z přelomu 19. a 20. století budovaných v duchu místní tradice a tzv. Heimatstilu. Program Dne architektury vzniká ve spolupráci s místními spolky, iniciativami či architekty.  



V programu Dne architektury lze vybírat ze zdarma přístupných exkurzí do běžně nepřístupných budov s názvem Hurá dovnitř!, cyklovyjížděk, přednášek nebo workshopů, které probíhají pod vedením architektů, historiků a dalších odborníků na daná témata. Bohatou nabídku doplňují přednášky, diskuse nebo divadelní představení věnované architektuře. Den architektury nabízí i program pro děti a první český architektonický filmový festival Film a architektura, jenž letos po jedenácté přinese na plátna kin zejména zahraniční snímky, věnované architektuře a urbanismu. Kompletní program je k dispozici na www.denarchitektury.cz a www.filmarchitektura.cz.

Pořadatelem festivalu je spolek Kruh, který čerpá z více než dvou desítek let zkušeností v oboru a dlouhodobé spolupráce s architekty, spolky a institucemi ve všech regionech. Vznikla tak síť, do níž se v průběhu deseti let zapojilo na 180 měst na území České republiky i na Slovensku. Den architektury se tradičně koná u příležitosti Světového dne architektury, který připadá na první pondělí v říjnu.

(rp,usteckenovinky.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif