Antony Blinken: Ukrajina se musí postavit na vlastní nohy!

zprávy

Bidenova administrativa se chystá odstoupit od angažmá se Zelenským. Země se musí postavit na vlastní nohy, řekl Bidenův ministr zahraničí Antony Blinken. Plánem není, aby celý svět „navždy podporoval Zelenského“.

Antony Blinken: Ukrajina se musí postavit na vlastní nohy!
Antony Blinken, ministr zahraničí USA
23. prosince 2023 - 04:20

Sice berlínská vláda nadále vytrvale financuje válku na Ukrajině, jsou USA stále unavenější vojenskou podporou ukrajinské vlády. Nyní Bílý dům hrozí, že dlouhodobě stáhne podporu – a bude pracovat na přeměně země v demokracii. Při shrnutí zahraničněpolitického roku před vánočními svátky zvolil americký ministr zahraničí Antony Blinken mnohem méně „prozelenského“ tón, než na jaký je u něj  zbytek světa zvyklý.

Pokud Rusko nevymaže Ukrajinu „z mapy“, řekl Blinken, bude nakonec na Ukrajincích, aby rozhodli, kde by měly být nakresleny nové hranice země. Kde přesně jsou stanoveny a kde jsou přesně vytyčeny hranice - to je v podstatě na Ukrajincích, řekl Blinken. Pokračoval, že Spojené státy sice chtějí maximalizovat schopnost Ukrajiny znovu dobýt ztracená území, je však nutné zemi podporovat i jinými způsoby.


„Aby Ukrajina nejen přežila, ale také se rozvíjela. A jde o to ji finančně podporovat a podporovat její zrození demokracie,“ řekl Blinken a dodal, „z dlouhodobého hlediska však Ukrajina nemůže počítat s americkou podporou. Cílem je zajistit, aby se Ukrajina mohla postavit na vlastní nohy. Plán není jakousi věčnou podporou z celého světa udržet Ukrajinu ve zbrani, ale přivést Ukrajinu do bodu, kdy může sama zůstat silná vojensky, ekonomicky a demokraticky“.

(rp,prvnizpravy.cz,freiewelt,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif