Arestovič: Ruská raketa nemířila na obytný dům, ale byla sestřelena PVO

zprávy

K dopadu ruské rakety v Dněpru řekl Oleksij Arestovič, poradce Zelenského, že raketa byla sestřelena ukrajinskou PVO a proto dopadla na bytový dům.

Arestovič: Ruská raketa nemířila na obytný dům, ale byla sestřelena PVO
Oleksij Arestovič, poradce Zelenského
16. ledna 2023 - 07:20

V Dněpru po dopadu rakety pokračují v rozebírání trosek domu. Stále nacházejí živé lidi pod troskami a také zachraňují domácí mazlíčky z vysokých pater. Drony slouží ke kontrole těžko dostupných míst.

Aby bylo možné slyšet hlasy těch, kteří jsou pod troskami, je pravidelně vyhlašován režim ticha.

Poté, co se začalo diskutovat o tom, že na dům dopadla ruská raketa sestřelená PVO, mluvčí letectva Jurij Ignat řekl, že zprávy jsou mylné a Ukrajina takové rakety nesestřelila. „Informace poskytnuté oficiálními zdroji jsou obvykle spolehlivé, ale existuje několik nespolehlivých názorů o sestřelených X-22 a S-300, to je fakt," připustil Ignat.

Později Arestovič vyprávěl, jak se dozvěděl informaci, že ruská raketa byla sestřelena protivzdušnou obranou. „Můj kamarád, bývalý důstojník protivzdušné obrany, šel v době zásahu po ulici. Řekl mi, že na 100 % slyšel dva výbuchy a první označil za práci protivzdušné obrany. Až doteď se nemýlil. A byl si jistý, že raketa byla sestřelena."

Je ale jasné, že Arestovič způsobil vážný skandál. Ve skutečnosti vyvrátil oficiální verzi, podle které se Rusové záměrně snažili zasáhnout obytný dům, a ne infrastrukturu nebo armádu.

Verze o „kamarádovi, který sloužil u PVO a stal se náhodným svědkem" vypadá dost pochybně. A existují dvě verze. První je, že Arestovič si skutečně vymyslel příběh o raketě bez spolehlivých informací. Buď si to vymyslel kvůli rozporům mezi Kanceláří prezidenta a velením Ozbrojených sil Ukrajiny (o kterých se při obavách Bankové o popularitu Zalužného psalo již delší dobu). Druhá verze je, že Arestovič dostal informaci o tom, že raketu sestřelila ukrajinská PVO z oficiálních zdrojů, nechtěně to prozradil  a nyní se to snaží „přehodit“ s odkazem na některé ze svých přátel.



Samotné Rusko tragédii v Dněpru vůbec nekomentovalo, omezilo se na prohlášení k faktům útoku: „Byl proveden raketový úder na vojenský systém velení a řízení Ukrajiny a související energetická zařízení. Všechna určená zařízení byla zasažena, bylo dosaženo cíle úderu.“

Ukrajinská armáda mezitím varuje před pravděpodobností nových útoků - protože včerejší úder spotřeboval pouze polovinu střel Kalibr z lodí a ponorek, které se dostaly na moře, řekla mluvčí jižních obranných sil Natalja Gumenjuková.

„Včera jsme viděli, že ve skutečnosti použili pět raketových nosičů, včetně jednoho podvodního. A během masivního útoku použili střely Kalibr. Pokud byla včera v Černém moři zásoba 36 střel, pak asi polovina z nich byla použita při útoku a zbylé raketové nosiče jsou v bojové službě... Musíte pochopit, že je lze stále používat,“ řekla do TV vysílání.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif