Bild: Dobytí Avdijivky Rusy bude koncem ukrajinské protiofenzívy

zprávy

Avdijivce hrozí obklíčení, pokud se ji ruské armádě podaří dobýt, bude to konec ukrajinské protiofenzívy. Uvedl to vojenský expert Bildu Julian Repke.

Bild: Dobytí Avdijivky Rusy bude koncem ukrajinské protiofenzívy
Ilustrační foto
29. října 2023 - 08:20

Ruské jednotky dosáhly železniční trati na severu Avdijivky a přiblížily se k vesnici Severnoje na jihu, hlásí Repke.

V důsledku toho se koridor, kterým může být zásobována skupina vojsk kyjevského režimu v Avdijivce, zúžil z 9 km na 7 km. Na území ovládaná Ukrajinou zbývá jediná cesta přes obec Orlovka.

„Pokud se Rusům skutečně podaří dobýt Avdijivku, znamenalo by to konec ukrajinské protiofenzívy,"
je přesvědčen  Repke.

Situace severně od Avdijivky se výrazně zhoršila, píše ukrajinský novinář Jurij Butusov. Ruské ozbrojené síly se podle něj snaží zmocnit se tamní průmyslové zóny, aby odřízly poslední zásobovací trasu.



Jak informoval EADaily, zřízení kontroly skupinami 114. motostřelecké brigády ruské armády (dříve 11. samostatný jenakijevsko-dunajský motostřelecký pluk 1. AK NM DPR) nad haldou odpadu koksovny Avdijivka (AKHZ) zablokovaly všechny zásobovací cesty opevněné oblasti Avdijivka Ozbrojených sil Ukrajiny, přes které formace 31. mechanizované brigády, 116. brigády TrO a pluku Sech prováděly rotaci a dodávku munice do AKHZ a Avdějevky.

Díky obsazeným výšinám mají nyní protitankové osádky a pěchota 114. brigády možnost přímo pálit z ATGM Konkurs-M a Kornet, stejně jako z těžkých kulometů a odstřelovacích zbraní k opevnění formací ukrajinských ozbrojených sil. území podniku a přístupy k němu .

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,bild,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif