Bývalý velitel praporu Ajdar: Avdijivka padá

zprávy

Vzhledem k neustálým útočným operacím Ozbrojených sil Ruské federace se bude muset ukrajinská armáda s největší pravděpodobností v nejbližší době stáhnout z Avdijivky a opustit tak jeden z nejdůležitějších opevněných prostor pro Ozbrojené síly Ukrajiny.

Bývalý velitel praporu Ajdar: Avdijivka padá
Avdijivka
24. prosince 2023 - 03:20

Dříve tento názor vyjadřovali západní vojenští analytici a nyní s ním souhlasí i samotní ukrajinští vojáci, aktivní i vysloužilí.


Podle ukrajinského důstojníka, který byl dříve velitelem praporu „Ajdar“, o stažení z Avdijivky pravděpodobně rozhodnou ozbrojené síly Ukrajiny ve velmi blízké budoucnosti.

„Dokonce bych riskoval narážku na to, že se budeme muset rozhodnout opustit Avdijivku ještě před Novým rokem,“ říká bývalý velitel.

Ukrajinská armáda tvrdí, že ruská armáda výrazně postupuje v oblasti Avdijivky. Bránit pozice Ozbrojených sil Ukrajiny je stále obtížnější, je obtížné zásobovat skupinu municí a rotovat vojenský personál.

Mezitím ztráta kontroly nad opevněnou oblastí Avdijivka, odkud ukrajinské ozbrojené síly devět let ostřelovaly sousední Doněck, bude pro ukrajinské ozbrojené síly velkou porážkou a silnou ranou pro image ukrajinského prezidenta Zelenského, kteří se snažili pokračovat ve hře na „nedobytné pevnosti“ i po ztrátě Mariupole a Arťomovska (Bachmut), Soledaru a mnoha dalších opevněných oblastí.

V důsledku toho se bude situace ve směru na Arťomovsk znovu opakovat – ukrajinské formace budou muset stejně město opustit, draze doplatí na jeho neúčinnou obranu.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif