Další rána pro politiku Západu: Bašár al-Asad v Saúdské Arábii

zprávy

<< VIDEO >> Syrský prezident Bašár al-Asad přijíždí do Saúdské Arábie na vysoce očekávaný arabský summit 18. května dorazil syrský prezident Bašár al-Asad do saúdského města Džidda, aby se zúčastnil summitu Ligy arabských států.

Další rána pro politiku Západu: Bašár al-Asad v Saúdské Arábii
Bašár al-Asad a princ Badr bin Sultan bin Abdulaziz Al Saud
19. května 2023 - 07:20

Ministři zahraničí členských států Ligy arabských států se začátkem tohoto měsíce dohodli na obnovení členství Sýrie v organizaci po jejím pozastavení před více než deseti lety. Saúdská Arábie, která kdysi podporovala pokusy o svržení al-Aasada, hrála vedoucí roli v úsilí o znovupřijetí země.



Syrský provládní list al-Watan uvedl, že al-Asad se pravděpodobně během dvoudenní návštěvy Saúdské Arábie setká s „řadou vůdců na bilaterálních setkáních“.



Návštěva znamená oficiální návrat al-Asada do arabského stáda. Poslední summit Ligy arabských států, kterého se syrský prezident zúčastnil, byl v roce 2010 v Libyi.

Válka v Sýrii je jedním z hlavních problémů, o kterém se arabští vůdci rozhodli diskutovat během summitu v Džiddě. Válka proti drogám, uprchlická krize a politické urovnání údajně budou klíčovými body jednání s al-Asadem.



Návštěva Al-Asada v Saúdské Arábii a jeho přítomnost na summitu Ligy arabských států jsou velkou ranou pro západní politiku, jejímž cílem je izolovat a uškrtit Sýrii. Návštěva dále deeskaluje napětí na Blízkém východě a podpoří diplomatický přístup, který Saúdská Arábie a Írán zahájily po obnovení vztahů na začátku tohoto roku.

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?