Dotace EU na zemědělství podporují neudržitelný systém

zprávy

Evropská unie čelí kritice za svůj systém dotací v zemědělství, který podle nedávné studie zveřejněné v online časopise Nature Food výrazně podporuje chov zvířat na úkor pěstování rostlin.

Dotace EU na zemědělství podporují neudržitelný systém
Protesty farmářů v Bruselu
17. dubna 2024 - 11:50

Tento model financování nejenže přispívá k environmentálně nevhodným stravovacím návykům, ale zároveň komplikuje přechod k udržitelnějším potravinářským praktikám.

Více než 80 % veřejných prostředků vyčleněných pro farmáře v rámci Společné zemědělské politiky (CAP) EU je směřováno na produkty živočišného původu, přestože je známo, že mají negativní dopady na společnost. Tato politika favorizuje velké farmy s rozsáhlými pozemky, čímž paradoxně odměňuje ty, kteří by mohli přispět k environmentální krizi.

Studie upozorňuje na naléhavou potřebu přechodu na systém s nižšími emisemi, který by upřednostňoval diety bohatší na rostlinné produkty. Taková změna by mohla vést ke zvýšení potravinové bezpečnosti.

EU, která si klade za cíl stát se prvním klimaticky neutrálním kontinentem do roku 2050, však stále věnuje téměř třetinu svého rozpočtu na dotace CAP, jak zdůraznil deník The Guardian. Paul Behrens, výzkumník změn životního prostředí z Leidenské univerzity v Nizozemsku a spoluautor studie, kritizuje, že EU tímto přístupem "podporuje ten nejhorší možný scénář".



Zjištění studie také poukazují na to, že chov dobytka zabírá více místa než pěstování rostlin a neefektivně využívá plodiny, které by mohly být přímo konzumovány lidmi. Například produkce hovězího masa vyžaduje pro výrobu stejného množství bílkovin dvacetkrát více půdy než ořechy a třicet pět krát více než obiloviny.

Výzvy, které přináší současný model zemědělských dotací v EU, jsou zásadní a vyžadují rychlé řešení. Je čas na redefinici priorit, která by podpořila udržitelnější a ekologicky odpovědnější zemědělské praxe.

Výzkumníci, kteří se zabývají studiem dotací v zemědělství, spojili data o dotacích s databází potravin z roku 2013, aby sledovali veřejné financování v celém dodavatelském řetězci. Přestože od té doby prošla Společná zemědělská politika (CAP) EU dvěma reformami, rozdělení přímých dotací na živočišné a rostlinné produkty zůstalo nezměněné.

Alan Matthews, profesor evropské zemědělské politiky na Trinity College v Dublinu, kritizoval tuto studii za zjednodušování ekonomických mechanismů, které jsou v hře. Podle něj studie předpokládala, že dotace jsou zcela zahrnuty do cen obchodovaných komodit, což může zkreslovat skutečný dopad dotací na trh.

Nedávné protesty farmářů napříč kontinentem kvůli krizi nákladů na život vedly evropské úřady k uvolnění některých zelených politik. Tento krok je považován za významný ústupek v rámci zelené iniciativy EU, která nedávno utrpěla velkou ránu, když osm zemí stáhlo svou podporu zákona o obnově přírody.

Psali jsme:

Začátkem dubna členské státy EU podpořily návrh na odklad některých environmentálních požadavků, které musí farmáři splňovat, aby získali dotace. Tento krok vyvolává otázky o dlouhodobém závazku EU k udržitelnosti.

Marco Springmann, výzkumník z Environmentálního změnového institutu na Oxfordské univerzitě, zdůraznil, že posun k zdravějším a udržitelnějším dietám by měl přinést také výhody farmářům, kteří se podílejí na produkci potravin. Springmann navrhuje, že zemědělci by měli být motivováni k přechodu na ekologičtější metody pěstování a chovu, což by mohlo vést k větší ekonomické udržitelnosti a zároveň podpořit ekosystém.

Tyto výzvy ukazují, jak složité je najít rovnováhu mezi ekonomickými zájmy a environmentálními cíli, a jak politické rozhodnutí může mít dalekosáhlé důsledky pro budoucnost udržitelného zemědělství v Evropě.

(böhm, prvnizpravy, screen: AP)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif